Inegalitățile s-au adâncit în fotbalul european, în ciuda fair-play-ului financiar (UEFA)

 •  Sport
374 afişări

Inegalitățile economice între cele mai mari cluburi europene și celelalte echipe s-au adâncit într-o manieră spectaculoasă în decursul ultimilor șase ani, a constatat Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), care evidențiază însă faptul că fair-play-ul său financiar a asanat gestiunea fotbalului european.

37f5fa48-d2a1-40b7-affa-9245c606fb6a

"Primele 15 cluburi europene au încasat 1,514 miliarde euro din rețetele comerciale și sponsorizări, în cursul ultimilor șase ani (o creștere de 148%) față de 453 milioane euro pentru celelalte aproximativ 700 de cluburi europene de primă divizie (ceea ce reprezintă o creștere de 17%)", scrie UEFA într-un raport privind fair-play-ul financiar dat publicității joi.

"Nu există un factor unic pentru a explica această adâncire a disparităților veniturilor și puterea de cumpărare a 'super cluburilor globale' în raport cu restul Europei", afirmă forul fotbalistic european în acest raport. "În urmă cu zece ani, rețetele comerciale și sponsorizările erau concentrate pe sponsorizarea tricoului și acordurile cu producătorii de echipament, puțin marketing și un mic număr de contracte de sponsorizare locale", menționează UEFA.

"Pentru marea majoritate a cluburilor, lucrurile au rămas la fel, însă pentru grupul de 'super cluburi" la nivel mondial, veniturile comerciale și veniturile din sponsorizări au crescut iar parteneriatele corespunzătoare sunt divizate și segmentate într-un număr mai mare de contracte și mai profitabile", explică UEFA.

La nivel global, veniturile cluburilor de fotbal, care "au crescut timp de 20 de ani la rând", au atins aproape 17 miliarde de euro pentru cluburile europene de primă divizie, a calculat forul european. Încasările sunt mai mult decât duble față de cele din 2004 și de peste șase ori mai mari decât cele din 1996 și "au marcat o creștere medie anuală de 9,3%" în ultimele două decenii.

UEFA se declară, totodată, mulțumită de faptul că fair-play-ul financiar pe care l-a pus în aplicare în 2010, pentru a împiedica cluburile europene să cheltuiască mai mult decât pot, a permis o "reducere enormă a pierderilor de la introducerea sa, investiții în infrastructură și plasamente record ale cluburilor".

"Ca o regulă generală, cluburile europene operează din ce în ce mai mult pe o bază financiară viabilă, pierderile cumulate s-au redus radical, cu 81% de la aplicarea deplină a fair-play-ului financiar, de la 1,7 miliarde euro în 2010 la aproape 300 milioane euro în 2015", mai notează UEFA în raportul său.

AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe