Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 aug /Agerpres/ - Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a făcut câteva precizări privind acuzele de plagiat în legătură cu două articole şi o care publicate în anii anteriori.

Petrache a precizat că a aşteptat derularea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro înainte de a aduce necesarele precizări la acuzaţia de plagiat lansată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie la începutul lunii august, din care reieşea că 99% din conţinutul articolelor şi al cărţii ''Sportul şi armata'' apărute între 2012 şi 2013 sunt preluate de la alţi autori.

''Pentru că opinia publică a fost informată trunchiat, aduc completările următoare, absolut necesare pentru cei interesaţi de subiect.
Iată tabloul integral al situaţiilor de fapt:

A. în activitatea mea de până acum am publicat mai multe articole, în ziare, reviste şi publicaţii de specialitate. Jurnalistul Investigator meu a găsit două articole, apărute într-o publicaţie universitară cu circuit intern, în care a sesizat paragrafe preluate din lucrările unui distins cadru universitar.

Doresc să menţionez următoarele:
1. Îmi asum integral eroarea umană de redactare/tehnoredactare, o regret şi îmi cer scuze pentru ea.
2. Distinsa doamna profesor universitar, din care am citat, a răspuns în scris investigatorului, confirmându-i că i-am cerut sprijinul pentru întocmirea respectivelor articole, mi-a indicat bibliografia necesară, inclusiv propriile sale lucrări şi a afirmat că este de părere că doar o greşeală a mea de redactare sau de tehnoredactare ulterioară ar putea duce la starea de fapt menţionată. De doamna profesoară şi soţul domniei sale, reputat conducător al unei prestigioase instituţii de învăţământ universitar, mă leagă ani de studiu, universitari şi doctorali. Nu mi-aş fi permis să fac faptă de care sunt învinuit, în cunoştinţă de cauză, niciodată. Aşa cum am spus, a fost doar eroare.

3. încă înainte de apariţia anchetei jurnalistice, am înaintat Rectoratului universităţii, în a cărei publicaţie internă au apărut cele două articole, scuzele mele, împreună cu cele două articole refăcute, cu pasajele respective tehnoredactate corect. Comisia de etică a instituţiei urmează să se pronunţe, luând în considerare toate aspectele prezentate mai sus.

4. Cele două articole nu mi-au adus niciun fel de profit material, sau de beneficiu (avansare didactică, încadrare superioară, etc).

B. Totodată, în decursul anilor, am publicat, singur sau în colaborare, mai multe cărţi, unele cu caracter ştiinţific (de specialitate) şi altele cu caracter memorialistic sau de eseu (pe teme sportive).

Dintre acesta, investigatorul care a făcut o pasiune pentru publicistica mea sportivă căreia, aşa cum mi-a mărturisit, i-a alocat foarte mult timp pentru a o parcurge integral, a găsit doar într-una un eseu pentru întrepătrunderea pregătirii sportivilor de performanţă cu cea a ostaşilor armatei moderne câteva paragrafe neghilimetate, preluate din lucrarea unui coleg al meu de catedră şi prieten.

Legat de aceasta, doresc să menţionez următoarele:

1. În răspunsul dat autorului anchetei, colegul şi prietenul meu arată că la respectiva lucrare au contribuit atât el, cât şi alţi colegi ai noştri de catedră, cu numeroase observaţii şi completări, de-a lungul nenumăratelor întâlniri şi consultări pe care le-am avut cu ei, în timpul elaborării cărţii.

2. Acest aspect îl arăt clar şi explicit în prefaţa cărţii, în care le mulţumesc tuturor colegilor mei, care au contribuit cu observaţii şi completări, cu material bibliogafic la construcţia cărţii.

3. Toată această bibliografie, inclusiv lucrarea colegului (de altfel, superiorul meu în ierarhia universitară), este trecută la sfârşitul cartii-eseu.

4. Dacă cineva îşi poate închipui că aş fi putut prelua 'pe ascuns' pasaje din cartea colegului şi prietenului meu, cu care mă văd zilnic în exercitarea atribuţiunilor didactice ce ne revin, greşeşte.

5. îmi cer scuze, atât colegului meu, cât şi tuturor celor care mi-au citit cartea, pentru eroarea de tehnoredactare, care îmi aparţine în totalitate. Ediţia a doua a cărţii va cuprinde pasajele respective ghilimetate, precum şi scuzele mele, prezentate în prefaţa, prentru erorile din ediţia întâi.

Mulţumesc investigatorului jurnalistic, pentru timpul dedicat, ca să-mi citească toate articolele şi cărţile şi, mai ales, pentru observaţia sa finală, că toate celelalte articole şi lucrări (inclusiv lucrarea de doctorat, pe care o lăudă pentru originalitate) sunt conform normelor de etică, în afara oricăror bănuieli'', se arată în comunicatul preşedintelui COSR.
AGERPRES/(AS/editor Teodor Ciobanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.