INTERVIU Horațiu Adrian Neagoie: Apariția United World Karate reprezintă un moment istoric pentru karate

 •  Sport
1375 afişări

Președintele Federației de Kyokushinkai Tradițional din România (FKTR), Horațiu Adrian Neagoie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că apariția noii organizații United World Karate este un moment istoric pentru acest sport.

9be11df6-6b31-48df-a110-7217cb5b5708

Foto: facebook.com/neagoie.horatiuadrian

Neagoie a remarcat discuțiile constructive dintre reprezentanții lumii karate-ului mondial pentru formarea acestui for, ''o armonie totală, cum rar îți este sortit să trăiești''.

Președintele FKTR afirmă că alegerea lui Liviu Crișan, președintele FRK WKC și al WUKF, în poziția de primi-vicepreședinte UWK nu este întâmplătoare, deoarece Crișan este una dintre ''figurile proeminente ale karate-ului la nivel internațional, un model pentru cei din jur, respectat și urmat de multe personalități''.

Horațiu Adrian Neagoie consideră că ''s-a produs un declic, o schimbare de mentalitate la nivel global'' și sunt ''șanse reale'' la la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, karate să fie sport olimpic.

Federația de Kyokushinkai Tradițional din România a organizat în luna iulie trei evenimente internațional de mare importanță, iar următoarele competiții de prim rang din calendarul acestui an vor fi Cupa Mondială ''Mas Oyama Memorial Cup'' din 13 septembrie, ce va avea loc în Tokyo, și Cupa Internațională a României de Karate Kyokushinkai, kata și kumite, pentru copii, juniori, tineret și seniori din 15-16 noiembrie, ce va avea loc la Sibiu.

AGERPRES: Domnule președinte, când și cum a apărut Federația de Kyokushinkai Tradițional din România?
Horațiu Adrian Neagoie: Federația de Kyokushinkai Tradițional din România (FKTR) este organizația cunoscută și sub denumirea de IKOK Sosai România, ca ramură din cadrul International Kyokushinkai Organization Kyokushinkaikan (IKOK), structura internațională fondatoare a stilului Karate Kyokushinkai. Reprezintă un proiect inițiat în România în anul 2008 și a fost legal fondată în anul 2011. IKOK este singura organizație de Karate Kyokushinkai Tradițional deținătoare legală a denumirii Kyokushinkai, precum și a drepturilor de autor ale lui Sosai Masutatsu Oyama asupra mărcilor specifice, cum ar fi Kanji și Kanku, reprezentând Karate-ul Kyokushinkai Tradițional al lui Masutatsu Oyama, precum și filosofia acestuia. IKOK Sosai și familia Oyama sunt responsabili de apărarea și conservarea moștenirii și a dojo-ului original pentru generațiile viitoare de practicanți de karate, acționând ca o poartă de acces — o conexiune directă între descendență și sursa adevărată a Karate-ului Kyokushinkai Tradițional, precum și învățăturile originale ale părintelui fondator, Sosai Masutatsu Oyama.

AGERPRES: Care este misiunea Federației de Kyokushinkai Tradițional din România
Horațiu Adrian Neagoie: FKTR acționează în numele IKOK ca o extensie a acesteia, pe obiective ca dezvoltarea, promovarea și diseminarea pe plan național și internațional, într-un mod responsabil, a învățăturilor originale și a filosofiei Karate-ului lui Sosai Masutatsu Oyama, precum și furnizarea tuturor resurselor necesare practicanților. Este prima federație de profil care și-a proiectat calendarul competițional și activitățile de pregătire specifice într-o formulă sistemică educațională. S-a născut și evoluat din dorința de a fi acea ''entitate altfel'', un model de urmat, unde respectul și bunul simț să fie la ele acasă, unde sentimentele de siguranță, dezvoltare personală și de grup, sprijin și întrajutorare să devină nu doar piloni, ci normalitate în formarea și dezvoltarea viitoarelor generații. 2008 reprezintă anul de cotitură în evoluția unei noi organizații de Karate Kyokushinkai în România, etapa în care s-a trecut cu succes de la discuții, negocieri, aranjamente și angajamente începute și derulate timp de 2 ani, la punerea în practică a hotărârilor luate de Consiliul de Conducere și Comitetul Executiv al Federației de Kyokushinkai Tradițional din România). În timp, federația noastră a adunat 16 dojo-uri, cu practicanți cu vârste cuprinse între 4 ani și 70 de ani (cel mai in vârstă dintre acești practicanți, fiind legitimat al clubului Musashi Dojo Sibiu).
Crezul și misiunea noastră sunt promovarea practicării unei arte marțiale, care, mai mult decât un sport oarecare, dezvoltă caractere puternice, dă societății tineri și oameni mai bine pregătiți, îi învață pe copii să învingă prin mijloace drepte, sădește în mintea practicanților respectul pentru muncă, modestie, dreptate și adevăr. Copiii și tinerii reprezintă segmentul principal al mișcării noastre, prin activitățile noastre contribuind, alături de școală și familie, la modelarea unei noi generații de tineri, pe care societatea se va putea bizui în viitor.

AGERPRES: Cele mai importante federații internaționale de karate s-au reunit, recent, într-un organism unificat, intitulat United World Karate (UWK). Ce părerea aveți despre constituirea acestei uniuni?
Horațiu Adrian Neagoie: United World Karate este un proiect cu vechi rădăcini, dorințe și idealuri. Numele contează mai puțin, important este faptul că un mare număr de federații, prin reprezentanții acestora, au reușit să lase în urmă diferende vechi de aproape 45 de ani, primele încercări având loc în anul 1970. Un aspect important de știut de către publicul larg este că între 16-18 iulie, la Lausanne, unul dintre semnatarii documentului de unificare, d-l Vladimir Jorga (Serbia), a fost prezent și in 1970. Personal fiind prezent la aceste discuții pozitive și constructive alături de Kancho Yoshikazu Suzuki, presedintele IKOK, am fost realmente total surprins de absența totală a discuțiilor în contradictoriu, a orgoliilor personale ori a intereselor de grup. S-a încercat în permanență construirea unei structuri care să reprezinte cu adevărat toate cele trei discipline: Karate General, Karate Tradițional și Karate Contact. O armonie totală, cum rar îți este sortit să trăiești, un moment pe care nu mă feresc să-l caracterizez drept istoric. După semnarea documentelor de unificare am avut acel sentiment de ușurare, însă greu de acceptat că s-a întâmplat cu adevărat. Am simțit acei fiori care îți străbat mintea, corpul și sufletul, fiind surprins că ceea ce s-a întâmplat nu a fost rodul unor lupte, încrâncenări ori contradicții fără rost. Cu greu mi-am imaginat că ... ''s-a întâmplat!'' E adevărat, am avut rara ocazie să trăiesc un sentiment plăcut de armonie și respect, așa cum ar fi normal să fie în orice sport. Cred cu tărie ca noua organizație (UWK) este capabilă să valorifice diversitatea karate-ului și să realizeze criteriile unificării cerute de Comisia Juridică a CIO. Semnatarii au înțeles, după ani și ani de neîmpliniri și insuccese, că este nevoie de o deschidere totală pentru milioanele de practicanți de karate din întreaga lume, având oportunitatea de a participa la evenimentele majore, de ce nu, și în cadrul Jocurilor Olimpice.

AGERPRES: Liviu Crișan, președintele FRK WKC și al WUKF, a fost ales prim-vicepreședinte al UWK. Ce semnificație poate avea numirea unui român într-un post cheie, în cadrul United World Karate?
Horațiu Adrian Neagoie: Acest eveniment ne-a demonstrat încă o dată că se poate, că putem fi acolo unde odinioară doar visam! Prezența domnului Liviu Crișan în poziția de vice-președinte UWK nu este întâmplătoare, este una dintre figurile proeminente ale karate-ului la nivel internațional, un model pentru cei din jur, respectat și urmat de multe personalități. E momentul să ne trezim la realitate și să învățam să ne sprijinim conaționalii, mai ales în astfel de momente, să fim mândri de ei și să luam exemplu. Este unul dintre puținii care promovează karate-ul ca sistem educațional, iar acest lucru mă bucură nespus. E timpul ca românii să învețe nu doar să aprecieze valoarea, dar să renunțe la zicala ''să moara și capra vecinului''. E momentul să fim uniți, așa cum e și numele organizației mondiale — United! A venit clipa să lăsam orgoliile, să construim pe valoarea și munca noastră, nu pe denigrarea altora! Mai mult de atât, e nevoie de lideri puternici și recunoscuți, cu viziune, e nevoie de oameni cu vederi largi, onești și bine instruiți. Domnul Liviu Crișan este unul dintre acei lideri cu care aș pleca la luptă oricând.

AGERPRES: Sunt șanse mai mari acum ca această disciplină sportivă să intre în familia olimpică?
Horațiu Adrian Neagoie: Da. Șanse au existat tot timpul, însă cei ce au încercat în trecut nu au trecut dincolo de interesele de grup ori de organizație. S-a produs un declic acum, o schimbare de mentalitate la nivel global, s-au schimbat generații și s-au îmbunătățit concepte și filosofii. Oamenii au înțeles că a sosit momentul! S-au făcut primii pași, mici, dar siguri. Așa și trebuie să fie. Urmează alte etape, mult mai grele și mai provocatoare, care vor pune în permanență la încercare mentalități, concepte, viziuni. Sunt șanse reale ca în 2020, la Tokyo, Karate-ul internațional, cu cele trei discipline, să devină sport olimpic! Așa cum spuneam, depinde tot de oameni!

AGERPRES: Care sunt principalele puncte din calendarul dumneavoastră competițional și de pregătire?
Horațiu Adrian Neagoie: Ne mândrim cu faptul că în acest am fost din nou gazdele unor evenimente de talie europeană și internațională, care au devenit o tradiție pentru federația noastră, găzduite fiind an de an în Romania, la Sibiu, începând cu anul 2008. Astfel, în luna iulie a acestui an, Sibiul a fost gazda a trei evenimente majore pentru artele marțiale din Europa, evenimente la care au luat parte toate cluburile afiliate, plus altele din organizații de profil. Aceste evenimente au fost în perioada 16-20 iulie. Astfel între 16-18 iulie a avut loc a șaptea ediție a Seminarului Internațional de Karate Kyokushinkai Tradițional; la 19 iulie s-a desfășurat a patra ediție a Campionatului European de Karate Kyokushinkai Tradițional; iar la 20 iulie a fost a șaptea ediție a Examenului Internațional Anual de centuri negre. Începând cu anul 2009, conform planului IKOK Honbu din Japonia privind strategia de dezvoltare la nivel mondial, IKOK Sosai România/FKTR a fost desemnată ca promotor al IKOK, nu doar în România, ci și în Europa.

AGERPRES: Ce urmează în calendarului competițional din 2014?
Horațiu Adrian Neagoie: După Campionatul European a urmat o pauza binemeritată de refacere, însă acum am urcat din nou la munte, în Păltiniș, pentru a ne pregăti pentru evenimentele următoare: Cupa Mondială 'Mas Oyama Memorial Cup' din 13 septembrie, ce va avea loc în Tokyo, și Cupa Internațională a României de Karate Kyokushinkai, kata și kumite, pentru copii, juniori, tineret și seniori din 15-16 noiembrie, ce va avea loc la Sibiu. Pregătirea se continuă și in dojo-urile aparținătoare, cu accent pe condiția fizică, pregătirea mentală și tehnică.

AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe