COD GALBEN: 18-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 10 – 18 ianuarie, ora 20Fenomene vizate se va semnala 18 ianuarie, ora 10 – 18 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 18-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 20 – 19 ianuarie, ora 08Fenomene vizate se va semnala 18 ianuarie, ora 20 – 19 ianuarie, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei de Kyokushinkai Tradiţional din România (FKTR), Horaţiu Adrian Neagoie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că apariţia noii organizaţii United World Karate este un moment istoric pentru acest sport.
Neagoie a remarcat discuţiile constructive dintre reprezentanţii lumii karate-ului mondial pentru formarea acestui for, ''o armonie totală, cum rar îţi este sortit să trăieşti''.
Preşedintele FKTR afirmă că alegerea lui Liviu Crişan, preşedintele FRK WKC şi al WUKF, în poziţia de primi-vicepreşedinte UWK nu este întâmplătoare, deoarece Crişan este una dintre ''figurile proeminente ale karate-ului la nivel internaţional, un model pentru cei din jur, respectat şi urmat de multe personalităţi''.
Horaţiu Adrian Neagoie consideră că ''s-a produs un declic, o schimbare de mentalitate la nivel global'' şi sunt ''şanse reale'' la la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, karate să fie sport olimpic.
Federaţia de Kyokushinkai Tradiţional din România a organizat în luna iulie trei evenimente internaţional de mare importanţă, iar următoarele competiţii de prim rang din calendarul acestui an vor fi Cupa Mondială ''Mas Oyama Memorial Cup'' din 13 septembrie, ce va avea loc în Tokyo, şi Cupa Internaţională a României de Karate Kyokushinkai, kata şi kumite, pentru copii, juniori, tineret şi seniori din 15-16 noiembrie, ce va avea loc la Sibiu.

AGERPRES: Domnule preşedinte, când şi cum a apărut Federaţia de Kyokushinkai Tradiţional din România?
Horaţiu Adrian Neagoie: Federaţia de Kyokushinkai Tradiţional din România (FKTR) este organizaţia cunoscută şi sub denumirea de IKOK Sosai România, ca ramură din cadrul International Kyokushinkai Organization Kyokushinkaikan (IKOK), structura internaţională fondatoare a stilului Karate Kyokushinkai. Reprezintă un proiect iniţiat în România în anul 2008 şi a fost legal fondată în anul 2011. IKOK este singura organizaţie de Karate Kyokushinkai Tradiţional deţinătoare legală a denumirii Kyokushinkai, precum şi a drepturilor de autor ale lui Sosai Masutatsu Oyama asupra mărcilor specifice, cum ar fi Kanji şi Kanku, reprezentând Karate-ul Kyokushinkai Tradiţional al lui Masutatsu Oyama, precum şi filosofia acestuia. IKOK Sosai şi familia Oyama sunt responsabili de apărarea şi conservarea moştenirii şi a dojo-ului original pentru generaţiile viitoare de practicanţi de karate, acţionând ca o poartă de acces - o conexiune directă între descendenţă şi sursa adevărată a Karate-ului Kyokushinkai Tradiţional, precum şi învăţăturile originale ale părintelui fondator, Sosai Masutatsu Oyama.

AGERPRES: Care este misiunea Federaţiei de Kyokushinkai Tradiţional din România
Horaţiu Adrian Neagoie: FKTR acţionează în numele IKOK ca o extensie a acesteia, pe obiective ca dezvoltarea, promovarea şi diseminarea pe plan naţional şi internaţional, într-un mod responsabil, a învăţăturilor originale şi a filosofiei Karate-ului lui Sosai Masutatsu Oyama, precum şi furnizarea tuturor resurselor necesare practicanţilor. Este prima federaţie de profil care şi-a proiectat calendarul competiţional şi activităţile de pregătire specifice într-o formulă sistemică educaţională. S-a născut şi evoluat din dorinţa de a fi acea ''entitate altfel'', un model de urmat, unde respectul şi bunul simţ să fie la ele acasă, unde sentimentele de siguranţă, dezvoltare personală şi de grup, sprijin şi întrajutorare să devină nu doar piloni, ci normalitate în formarea şi dezvoltarea viitoarelor generaţii. 2008 reprezintă anul de cotitură în evoluţia unei noi organizaţii de Karate Kyokushinkai în România, etapa în care s-a trecut cu succes de la discuţii, negocieri, aranjamente şi angajamente începute şi derulate timp de 2 ani, la punerea în practică a hotărârilor luate de Consiliul de Conducere şi Comitetul Executiv al Federaţiei de Kyokushinkai Tradiţional din România). În timp, federaţia noastră a adunat 16 dojo-uri, cu practicanţi cu vârste cuprinse între 4 ani şi 70 de ani (cel mai in vârstă dintre aceşti practicanţi, fiind legitimat al clubului Musashi Dojo Sibiu).
Crezul şi misiunea noastră sunt promovarea practicării unei arte marţiale, care, mai mult decât un sport oarecare, dezvoltă caractere puternice, dă societăţii tineri şi oameni mai bine pregătiţi, îi învaţă pe copii să învingă prin mijloace drepte, sădeşte în mintea practicanţilor respectul pentru muncă, modestie, dreptate şi adevăr. Copiii şi tinerii reprezintă segmentul principal al mişcării noastre, prin activităţile noastre contribuind, alături de şcoală şi familie, la modelarea unei noi generaţii de tineri, pe care societatea se va putea bizui în viitor.

AGERPRES: Cele mai importante federaţii internaţionale de karate s-au reunit, recent, într-un organism unificat, intitulat United World Karate (UWK). Ce părerea aveţi despre constituirea acestei uniuni?
Horaţiu Adrian Neagoie: United World Karate este un proiect cu vechi rădăcini, dorinţe şi idealuri. Numele contează mai puţin, important este faptul că un mare număr de federaţii, prin reprezentanţii acestora, au reuşit să lase în urmă diferende vechi de aproape 45 de ani, primele încercări având loc în anul 1970. Un aspect important de ştiut de către publicul larg este că între 16-18 iulie, la Lausanne, unul dintre semnatarii documentului de unificare, d-l Vladimir Jorga (Serbia), a fost prezent şi in 1970. Personal fiind prezent la aceste discuţii pozitive şi constructive alături de Kancho Yoshikazu Suzuki, presedintele IKOK, am fost realmente total surprins de absenţa totală a discuţiilor în contradictoriu, a orgoliilor personale ori a intereselor de grup. S-a încercat în permanenţă construirea unei structuri care să reprezinte cu adevărat toate cele trei discipline: Karate General, Karate Tradiţional şi Karate Contact. O armonie totală, cum rar îţi este sortit să trăieşti, un moment pe care nu mă feresc să-l caracterizez drept istoric. După semnarea documentelor de unificare am avut acel sentiment de uşurare, însă greu de acceptat că s-a întâmplat cu adevărat. Am simţit acei fiori care îţi străbat mintea, corpul şi sufletul, fiind surprins că ceea ce s-a întâmplat nu a fost rodul unor lupte, încrâncenări ori contradicţii fără rost. Cu greu mi-am imaginat că ... ''s-a întâmplat!'' E adevărat, am avut rara ocazie să trăiesc un sentiment plăcut de armonie şi respect, aşa cum ar fi normal să fie în orice sport. Cred cu tărie ca noua organizaţie (UWK) este capabilă să valorifice diversitatea karate-ului şi să realizeze criteriile unificării cerute de Comisia Juridică a CIO. Semnatarii au înţeles, după ani şi ani de neîmpliniri şi insuccese, că este nevoie de o deschidere totală pentru milioanele de practicanţi de karate din întreaga lume, având oportunitatea de a participa la evenimentele majore, de ce nu, şi în cadrul Jocurilor Olimpice.

AGERPRES: Liviu Crişan, preşedintele FRK WKC şi al WUKF, a fost ales prim-vicepreşedinte al UWK. Ce semnificaţie poate avea numirea unui român într-un post cheie, în cadrul United World Karate?
Horaţiu Adrian Neagoie: Acest eveniment ne-a demonstrat încă o dată că se poate, că putem fi acolo unde odinioară doar visam! Prezenţa domnului Liviu Crişan în poziţia de vice-preşedinte UWK nu este întâmplătoare, este una dintre figurile proeminente ale karate-ului la nivel internaţional, un model pentru cei din jur, respectat şi urmat de multe personalităţi. E momentul să ne trezim la realitate şi să învăţam să ne sprijinim conaţionalii, mai ales în astfel de momente, să fim mândri de ei şi să luam exemplu. Este unul dintre puţinii care promovează karate-ul ca sistem educaţional, iar acest lucru mă bucură nespus. E timpul ca românii să înveţe nu doar să aprecieze valoarea, dar să renunţe la zicala ''să moara şi capra vecinului''. E momentul să fim uniţi, aşa cum e şi numele organizaţiei mondiale - United! A venit clipa să lăsam orgoliile, să construim pe valoarea şi munca noastră, nu pe denigrarea altora! Mai mult de atât, e nevoie de lideri puternici şi recunoscuţi, cu viziune, e nevoie de oameni cu vederi largi, oneşti şi bine instruiţi. Domnul Liviu Crişan este unul dintre acei lideri cu care aş pleca la luptă oricând.

AGERPRES: Sunt şanse mai mari acum ca această disciplină sportivă să intre în familia olimpică?
Horaţiu Adrian Neagoie: Da. Şanse au existat tot timpul, însă cei ce au încercat în trecut nu au trecut dincolo de interesele de grup ori de organizaţie. S-a produs un declic acum, o schimbare de mentalitate la nivel global, s-au schimbat generaţii şi s-au îmbunătăţit concepte şi filosofii. Oamenii au înţeles că a sosit momentul! S-au făcut primii paşi, mici, dar siguri. Aşa şi trebuie să fie. Urmează alte etape, mult mai grele şi mai provocatoare, care vor pune în permanenţă la încercare mentalităţi, concepte, viziuni. Sunt şanse reale ca în 2020, la Tokyo, Karate-ul internaţional, cu cele trei discipline, să devină sport olimpic! Aşa cum spuneam, depinde tot de oameni!

AGERPRES: Care sunt principalele puncte din calendarul dumneavoastră competiţional şi de pregătire?
Horaţiu Adrian Neagoie: Ne mândrim cu faptul că în acest am fost din nou gazdele unor evenimente de talie europeană şi internaţională, care au devenit o tradiţie pentru federaţia noastră, găzduite fiind an de an în Romania, la Sibiu, începând cu anul 2008. Astfel, în luna iulie a acestui an, Sibiul a fost gazda a trei evenimente majore pentru artele marţiale din Europa, evenimente la care au luat parte toate cluburile afiliate, plus altele din organizaţii de profil. Aceste evenimente au fost în perioada 16-20 iulie. Astfel între 16-18 iulie a avut loc a şaptea ediţie a Seminarului Internaţional de Karate Kyokushinkai Tradiţional; la 19 iulie s-a desfăşurat a patra ediţie a Campionatului European de Karate Kyokushinkai Tradiţional; iar la 20 iulie a fost a şaptea ediţie a Examenului Internaţional Anual de centuri negre. Începând cu anul 2009, conform planului IKOK Honbu din Japonia privind strategia de dezvoltare la nivel mondial, IKOK Sosai România/FKTR a fost desemnată ca promotor al IKOK, nu doar în România, ci şi în Europa.

AGERPRES: Ce urmează în calendarului competiţional din 2014?
Horaţiu Adrian Neagoie: După Campionatul European a urmat o pauza binemeritată de refacere, însă acum am urcat din nou la munte, în Păltiniş, pentru a ne pregăti pentru evenimentele următoare: Cupa Mondială 'Mas Oyama Memorial Cup' din 13 septembrie, ce va avea loc în Tokyo, şi Cupa Internaţională a României de Karate Kyokushinkai, kata şi kumite, pentru copii, juniori, tineret şi seniori din 15-16 noiembrie, ce va avea loc la Sibiu. Pregătirea se continuă şi in dojo-urile aparţinătoare, cu accent pe condiţia fizică, pregătirea mentală şi tehnică.
AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Ţenea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.