INTERVIU Karate: Nicolae Marandici - Îl felicit pe Liviu Crișan pentru alegerea sa ca prim-vicepreședinte al United World Karate

 •  Sport
1672 afişări

Președintele Federației Române de Karate Tradițional, Nicolae Marandici, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, importanța alegerii lui Liviu Crișan în conducerea organizației United World Karate.

d1104093-73a4-4568-b21e-000246aa0edc

Foto: Federația Română de Karate / Facebook

Marandici l-a felicitat pe președintele Federației Române de Karate WKC și al World Union of Karate-Do Federations (WUKF) pentru alegerea în funcția de prim-vicepreședinte al UWK și a remarcat că românii au ocupat mereu poziții bune în organizațiile internaționale de karate.

Nicolae Marandici și-a exprimat speranța ca această nouă structură constituită (United World Karate) să fie una viabilă și a evidențiat faptul că numărul mare de practicanți ai acestui sport este un atu în încercarea de a face din karate un sport olimpic.

AGERPRES: Când a apărut și cine s-a preocupat de constituirea Federației Române de Karate Tradițional?

Nicolae Marandici: Federația Română de Karate Tradițional a luat ființă în anul 1993. Ea a fost constituită de regretatul nostru maestru Dan Stuparu. În momentul de față, federația reunește circa 70-80 de cluburi, cu un număr de câteva mii de sportivi. Cele mai recente date arată că avem un număr de 5.000-6.000 de sportivi existenți în federația noastră. Pe plan internațional, suntem afiliați la Federația Internațională de Karate Tradițional (ITKF), organizație care are sediul la Los Angeles, în California.

AGERPRES: Cele mai importante federații internaționale de karate s-au reunit, recent, într-un organism unificat, intitulat United World Karate (UWK). Ce părerea aveți despre constituirea acestei uniuni?

Nicolae Marandici: Ca om care sunt implicat în acest fenomen am dorit mereu să existe o singură federație. Pe plan mondial, karate-ul este reprezentat de mai multe federații. Desigur, este oportun să existe o singură federație, iar aceasta să fie recunoscută de Comitetul Internațional Olimpic. Este bine ca sportivii să poată concura la toate stilurile, chiar dacă provin de la mai multe organizații. Astfel, se reușește apariția unei structuri mamut, dacă ne gândim la numărul mare de practicanți de karate. Îmi doresc, în primul rând, să fie viabilă această nouă structură constituită — United World Karate.

AGERPRES: Liviu Crișan, președintele FRK WKC și al WUKF, a fost ales prim-vicepreședinte al UWK. Ce semnificație poate avea numirea unui român într-un post cheie, în cadrul United World Karate.

Nicolae Marandici: Vreau să subliniez această alegere a domnului Liviu Crișan în poziția de prim-vicepreședinte al UWK. Românii au ocupat mereu poziții bune în organizațiile internaționale de karate, apoi el are experiență competițională. Am o părere bună despre această alegere și vreau să îl felicit pe domnul Liviu Crișan pentru această poziție.

AGERPRES: Sportivii, antrenorii, toți oamenii care trăiesc pentru fenomenul karate au un mare regret, că această spectaculoasă disciplină sportivă nu a reușit să intre în familia olimpică. De ce s-a ajuns în această situație?

Nicolae Marandici: Karate-ul nu a intrat în familia olimpică din cauza neînțelegerilor care au existat între cei care conduc această disciplină sportivă la nivel mondial. Pe de altă parte, existau mai multe federații internaționale în acest domeniu. Acum există o federație puternică, există o nouă provocare și mă bucur că sunt mulți practicanți de karate în această uniune. Această structură nou creată, United World Karate, ar putea avea reprezentanți în peste 100 de țări, cu milioane de sportivi legitimați.

AGERPRES: Care sunt atuurile acestei discipline sportive, karate?

Nicolae Marandici: Fata mea este practicantă de karate tradițional. Doresc să meargă mai departe pe acest drum. Pe lângă buna pregătire fizică, este accentuată dimensiunea educativă. Vreau să fie sănătoasă în primul rând. Fata mea va împlini 9 ani în luna viitoare și face karate de trei ani de zile. Eu sunt în acest fenomen de la începutul anilor '80.

AGERPRES (A — autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe