INTERVIU Florentin Marinescu: United World Karate este o organizație binevenită

 •  Sport
1484 afişări

Președintele Federației Române de Arte Marțiale, Florentin Marinescu, a salutat, într-un interviu acordat AGERPRES, formarea noii organizații mondiale United World Karate, care îl are în conducerea sa pe Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC și al forului mondial WUKF.

fb868084-922c-41ca-8aa5-daf56974c34b

Foto: (c)RADU TUTA/ AGERPRES FLUX
Marinescu consideră că această mișcare în lumea karate-ului mondial este benefică și poate ajuta acest sport să devină olimpic.

Florentin Marinescu, primul om care s-a ocupat de karate în România, a îndemnat la unitate în karate, considerând că principalul motiv pentru care nu a devenit încă sport olimpic este existența a numeroase organizații, mai mari sau mai mici, și concurența dintre ele.

Florentin Marinescu a colaborat cu numeroși sportivi de prim rang ai țării noastre, ca preparator psiho-fizic, și a precizat că principalul eveniment sportiv al anului organizat de Federația Română de Arte Marțiale va fi Campionatul Mondial de Ju Jitsu, organiza în septembrie, la București.

AGERPRES: Cum a început implicarea dumneavoastră în artele marțiale?
Florentin Marinescu: Am început cu judo, în anul 1960. Am trecut la Ju Jitsu foarte repede. Apoi am fost primul om care s-a ocupat de karate în țara noastră. În anul 1966, au venit în țara noastră doi străini care știau karate și m-au rugat să îi învăț Ju Jitsu, iar în schimb, ei să mă învețe karate. Apoi, în anul 1983 am devenit oficial coordonator al artelor marțiale din România, din partea CNEFS. Apoi, după anul 1990, au apărut multe federații sportive.

AGERPRES: Care este principalul obiectiv al Fundației Artelor Marțiale, pe care o conduceți?
Florentin Marinescu: Vreau să facem o distincție clară între federațiile sportive și artele marțiale. Dacă în sport ai un adversar cu care te lupți, în artele marțiale te lupți cu tine însuți. Dacă în sport lupți pentru o cupă, o medalie, un trofeu, în artele marțiale te șlefuiești permanent. Așa cum spun marii maeștri, ''sportul este o mică vacanță pe care o ia un practicant de arte marțiale în decursul vieții sale''. Noi avem un îndemn: ''Important este ca azi să fii mai bun ca ieri, iar mâine să fii mai bun ca azi''. Obiectivul este păstrarea valorile morale și culturale. Se produce o unificare a spiritualului cu elementul fizic.

AGERPRES: Ce părere aveți despre United World Karate, organizație care a fost recent constituită?
Florentin Marinescu: Este un pas interesant făcut. Trebuie urmărit cu mare atenția și simpatie. Oamenii au început să înțeleagă. Este o organizație binevenită. S-a făcut un pas înainte. Probabil că o să mai apară și alte organizații. Trebuie să privim puțin în urmă. S-a plecat de la două organizații mari, ITKF (International Traditional Karate Federation) și WUKO (World Union of Karate-do Organizations), care s-a transformat în World Karate Federation (WKF). Eu știu foarte bine toate aceste probleme, deoarece până în anul 1990, toate problemele WUKO îmi sunt cunoscute fiind prezent la toate congresele. Din nefericire, o mare parte din practicanții de arte marțiale își doresc nu numai desăvârșirea ca oameni, ei mai vor poziții, etc. 80 la sută din karate-ul mondial însemna WUKO, iar 20 la sută însemna ITKF. Neînțelegerile dintre cele două organizații au reprezentat unul dintre motivele pentru care karate nu a devenit sport olimpic. Apoi, din cele două organizații au plecat oameni și au făcut alte organizații. Putem discuta poate de zeci organizații internaționale. Unele sunt mai mari, altele mai mici, unele sunt de casă, altele de cartier sau de oraș. Fiecare dorește ca să fie el luat în seamă în fața altora. Apoi, fiecare spune că el reprezintă karate-ul adevărat. Când de fapt, cuvântul karate reprezintă sportul pe care poate îl face oricine.

AGERPRES: Ce înseamnă pentru karate-ul românesc United World Karate?
Florentin Marinescu: Doresc să subliniez că avem în cadrul United World Karate un vicepreședinte român (Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC și al forului mondial WUKF, este prim-vicepreședinte al United World Karate, n.red.). Este un lucru benefic. Îl salut pe domnul Crișan cu plăcerea de a constata că un român poate face ceva în exterior. O să fie mulți care îl vor contesta. Noi așa facem. Dăm în oamenii care au rezultate în exterior. De multe ori sunt oameni mai cunoscuți sau mai apreciați decât în România. Trebuie să fie imun la aceste lucruri.

AGERPRES: Totuși, de ce nu este karate sport olimpic până acum?
Florentin Marinescu: Unul dintre criteriile pentru a deveni sport olimpic este să nu fie două organizații mondiale, deși cu totul bizar, taekwondo a devenit sport olimpic cu două organizații mondiale. Adevăratele criterii pe linie sportivă sunt impuse de SportAccord. Acolo se spune clar, ca un sport să fie recunoscut ca olimpic, federația mondială trebuie să aibă cel puțin 40 de membri recunoscuți în țările respective și să fie răspândit în cel puțin trei continente. Acesta este primul criteriu. Dar în karate sunt cel puțin 5-6 organizații care îndeplinesc acest criteriu. O parte dintre ele își dau mâna să fie mai puternice, să facă lucruri mai bune. Este o chestiune benefică, este extraordinar de bine pentru karate-ul internațional.

AGERPRES: Sunt acum șanse mai mari ca în următoarele cicluri olimpice karate să devină sport olimpic?
Florentin Marinescu: Este greu de spus. Am semnat din partea României multe documente către Comitetul Internațional Olimpic. De multe ori am avut impresia că gata, suntem acolo, suntem deja un sport olimpic și nu am fost. Trebuie să subliniem un lucru. Cei care se ocupă de arte marțiale în fiecare țară sunt experți, nu prieteni ai diverșilor demnitari, care stabilesc într-un mandat limitat niște reguli. Artele marțiale educă omul fizic și psihic. Pe de altă parte, de trei mandate ale președintelui World Karate Federation se încearcă intrarea în familia olimpică. Dar au fost deja trei eșecuri, este cam mult. Înseamnă că ceva nu funcționează.

AGERPRES: În afară de artele marțiale, am văzut în traseul dumneavoastră sportiv și perioade în care ați avut legături cu multe discipline. Ați fost și preparator psiho-fizic la echipa de fotbal Steaua București în perioada succesului de la Sevilla.
Florentin Marinescu: Am avut legături cu lotul național de rugby, cu lotul național de baschet, cu toate loturile mari, cu sportivii. Am avut și plăcerea, dar și onoarea de a lucra cu sportivii. Artele marțiale reprezintă mult în educarea unui sportiv. Sunt unele probleme care se pot rezolva doar prin artele marțiale. Mă refer la pregătirea psiho-fizică. Apoi am fost cu lotul național de polo, care a obținut locul 4 la Campionatul European. Am mai lucrat cu scrimera Laura Badea, cu lotul național de box. Mă caută și acum oamenii. Au fost date două hotărâri la nivel de CNEFS în anii 1978 și 1982, prin care se interzicea practicarea de karate și yoga. Yoga a fost legată de Mișcarea Transcedentală. Dar, anul 1990 a găsit în România mulți practicanți de arte marțiale. Apoi au apărut rezultatele din competiții internaționale din 1991, 1992 și 1993.

AGERPRES: Ce ne puteți spune despre Federația Română de Arte Marțiale pe care o conduceți?
Florentin Marinescu: Este constituită în anul 1990. Din ea s-au rupt apoi celelalte entități. A fost o umbrelă a sporturilor provenite din artele marțiale. Au apărut orgoliile. Oamenii au plecat și au făcut alte federații. Nimeni nu a gândit unitar pentru România. Așa au apărut foarte multe federații. Problema este că trebuie să conviețuim și să ne respectăm. Dar, noi nu reușim asta, noi ne supărăm. Ce facem pentru populație care este din ce în ce mai amărâtă. Să meargă mai drept, să nu mai fie probleme de coloană, să nu mai fie obezitate? În cadrul Federației Române de Arte Marțiale avem șapte departamente, iar fiecare se exprimă ca o federație de sine stătătoare. Principalul eveniment din acest an pentru noi este în luna septembrie, Campionatul Mondial de Ju Jitsu, la sala Dinamo din București. (Foto pe flux)

AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe