COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Arad, 4 iun /Agerpres/ - Fosta mare campioană a gimnasticii feminine româneşti Gertrude Emilia Eberle, care locuieşte la Sacramento, în Statele Unite ale Americii, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că îşi doreşte să revină definitiv la Arad când va fi la vârsta de pensie.
Emilia Eberle a afirmat că denumirea sălii de gimnastică a CSM Arad după ea este cel mai important eveniment din viaţa sa.
Fosta mare campioană pregăteşte un grup de fetiţe la Sacramento şi a discutat cu conducerea CSM Arad posibilitatea unei colaborări, lăudând, totodată, campania ''Ţară, ţară, vrem campioane'', care va readuce România în fruntea gimnasticii mondiale.
Trudi, pentru că de fapt toată lumea îi spune aşa Emiliei Eberle, s-a născut la Arad, pe 4 martie 1964, începând să practice gimnastica la numai trei ani şi jumătate, îndrumată fiind de mama sa, fostă campioană naţională la gimnastică, în anul 1956.
A ajuns la lotul naţional de gimnastică de la Deva, aflat sub coordonarea soţilor Marta şi Bella Karoly, pe când avea 12 ani şi jumătate. Până la 19 ani şi jumătate, când a pus capăt carierei sportive, a obţinut numeroase medalii la campionatele europene şi mondiale de gimnastică artistică, atât la individual, cât şi cu echipa, cele mai importante fiind cele două titluri de campioană mondială, la echipe şi la sol, câştigate la Fort Worth, în anul 1979, respectiv cele două medalii de argint obţinute la Jocurile Olimpice de la Moscova în anul 1980.
S-a retras oficial din activitatea sportivă în anul 1983, cu ocazia Campionatelor Naţionale şi a Campionatelor Balcanice organizate la Arad, ocazie cu care a prezentat celebrul său exerciţiu de la sol executat pe melodia ''Sanie cu zurgălăi''.

AGERPRES: Cu ce ocazie la Arad, Emilia Eberle?
Emilia Eberle: Vin anual acasă la Arad, să-mi vizitez părinţii, care, în afara faptului că au o vârstă destul de înaintată, au şi o stare de sănătate precară. În acest an am avut însă şi un motiv special să vin, faptul că am fost invitată să iau parte la inaugurarea oficială a noii Săli de gimnastică sportivă a Clubului Sportiv Municipal Arad, sală căreia i s-a dat numele meu. A fost un eveniment deosebit, pot spune cel mai important din viaţa mea

AGERPRES: Se poate spune că, într-un fel, prin acest gest, conducerea CSM Arad a făcut şi o reparaţie morală faţă de dumneavoastră, având în vedere că, după retragerea din activitatea sportivă, peste numele Emiliei Eberle s-a aşternut un văl al uitării. Ce aţi făcut după retragere şi ce faceţi în prezent?
Emilia Eberle: Imediat după ce am terminat cu activitatea sportivă, întrucât nu s-a găsit pentru mine un post de antrenor, am început să lucrez la fosta Fabrică de Ceasuri 'Victoria', activitatea de acolo plăcându-mi chiar foarte mult, mai ales că era ceva total diferit de ceea ce făcusem până atunci. Am lucrat acolo un an şi jumătate, după care am fost angajată ca antrenoare la Clubul Sportiv. Am fost foarte încântată să revin în sala de gimnastică, fiindcă mi-au plăcut şi îmi plac foarte mult copiii. Iar faptul că am putut să dau copiilor ceea ce am învăţat eu, ca sportivă de performanţă, a însemnat mai mult decât orice. Am lucrat circa patru ani aici, după care, pe 19 mai 1989, am plecat ilegal din ţară - la fel cum au făcut-o numeroşi alţi români. Am ajuns la Budapesta, unde am fost angajată ca antrenoare la Clubul Spartakus, unde l-am cunoscut pe soţul meu, Ferenc Kollar, fost multiplu campion al Ungariei la judo. Şi, după un an şi jumătate, am plecat în SUA, ţară unde mi-am dorit să ajung încă din copilărie, de pe vremea când am călătorit acolo împreună cu echipa naţională de gimnastică. Ajunsă acolo, am început să lucrez la Academia de gimnastică a lui Geza Pozsar (fostul coregraf al lotului naţional de gimnastică al României, n.red.). După şaisprezece ani şi jumătate, domnul Pozsar a închis sala, retrăgându-se la pensie, iar eu am trecut la o altă sală de gimnastică, tot în Sacramento, sală unde se antrenează circa 800 de copii şi unde am şi eu un grup de fetiţe, pe care le-am preluat de la nivel de începători şi le voi duce până aproape de performanţă.

AGERPRES: Sunt diferite din punct de vedere fizic fetiţele din SUA, faţă de cele din România? Cum se face selecţia viitoarelor performere?
Emilia Eberle: Privindu-le cu ochi de antrenoare, pot spune că fetiţele sunt la fel. Dar baza de selecţie e alta. Practic începem antrenamentele de la nivelul de grădiniţă şi, după ce ating un anumit nivel, discutăm cu părinţii, decizia dacă vor face sau nu performanţă urmând să o ia aceştia împreună cu copilul.

AGERPRES: Care este evoluţia ulterioară a fetiţelor?
Emilia Eberle: De-a lungul a câţiva ani, fetiţele participă la concursuri din ce în ce mai dificile, până la nivel naţional. Iar după aceste concursuri, cele mai bune 20-30 de fetiţe sunt selecţionate de soţii Martha şi Bella Karoly, care le finisează procesul de pregătire, iar ulterior sunt promovate în loturile naţionale ale SUA. Dar nu pot spune cum funcţionează selecţia în această ultima etapă, pentru că nu am fost niciodată acolo.

AGERPRES: Se folosesc metode de constrângere a copiilor, aşa după cum s-a auzit că se practica pe vremea dumneavoastră, la loturile naţionale ale României?
Emilia Eberle: Nici vorbă. Vorbim frumos cu fetiţele, avem răbdare cu ele. Vremurile s-au schimbat, iar acolo în SUA nici nu se poate altfel.

AGERPRES: Mai păstraţi legătura cu soţii Karoly? Dar cu fostele colege de echipă naţională?
Emilia Eberle: Cu soţii Karoly m-am întâlnit la câteva concursuri, dar nu ţinem legătura. Cu fetele însă mai vorbim din când în când la telefon sau pe internet.

AGERPRES: Cum apreciez actualul nivel al probei de paralele, ştiut fiind că a fost unul din aparatele dumneavoastră preferate?
Emilia Eberle: A fost chiar aparatul meu favorit. Însă acum, când văd exerciţiile pe care le fac în prezent sportivele, exerciţii care includ elemente foarte dificile, care nici nu mi-aş fi putut imagina că s-ar putea face, mă întreb până unde se va ajunge.

AGERPRES: Având în vedere dificultatea exerciţiilor care se execută acum în gimnastică, încotro credeţi că se va îndrepta acest sport, mai ales dacă aceste coduri de punctaj se vor mai modifica?
Emilia Eberle: Odată cu modificarea codului de punctaj, gimnastica mi se pare că a devenit şi mai grea. Pot spune că acum, acest sport nu mai arată ca gimnastică artistică, ci mai mult ca gimnastică acrobatică. Pentru că sportivele sunt obligate de noul cod de punctaj să înveţe elemente foarte grele, mult mai multe decât au fost înainte, pentru a putea obţine note cât mai mari. Sincer, mie îmi este uneori greu să mă şi uit la exerciţiile pe care le fac acestea.

AGERPRES: Ca sportivă, ce vă plăcea mai mult: acrobatica sau artisticul?
Emilia Eberle: Evident că artisticul. Fetiţelor le place în general să danseze, iar eu nu puteam să mă dezmint. Am avut acrobatică destul de grea în exerciţiile mele, dar am avut destul timp şi să dansez.

AGERPRES: Din păcate, foarte mulţi antrenori români părăsesc ţara. Care este cauza, după părerea dumneavoastră?
Emilia Eberle: Nu am de unde să ştiu care sunt motivele pentru care antrenorii români, pe care îi apreciez foarte mult, pleacă din ţară sau pentru care rămân aici. Nu pot vorbi în numele nimănui. Ştiu doar de ce am plecat eu.

AGERPRES: Cum apreciaţi programul de selecţie ''Ţară, ţară vrem campioane'' derulat de Federaţia Română de Gimnastică?
Emilia Eberle: Am aflat de el doar după ce am ajuns în ţară, dar cred că este un lucru pozitiv, care sper că va atrage mai mulţi copii şi implicit va lărgi baza de selecţie. Pentru că, aşa cum am văzut eu, copii talentaţi, cu calităţi fizice, există, doar că trebuie atraşi spre sălile de gimnastică. Şi sunt convinsă că nu peste mult timp, echipa României se va afla din nou în fruntea ierarhiei mondiale.

AGERPRES: V-ar tenta să reveniţi definitiv în ţară şi eventual să lucraţi în gimnastica de performanţă?
Emilia Eberle: M-am gândit de multe ori la acest lucru, dar nu ştiu când şi dacă se va putea întâmpla acest lucru, pentru că nu ştiu ce ne rezervă viitorul. Pot însă să vă spun că am discutat cu conducerea CSM Arad privitor la posibilitatea de a veni periodic la Arad, pentru a face stagii de pregătire cu fetiţele de la acest club sau chiar să încerc să mijlocesc organizarea unor stagii de pregătire pentru aceste sportive în SUA. Rămâne de văzut ce se va putea face în acest sens. În ceea ce priveşte revenirea definitivă în ţară, pot să vă spun că atât soţul meu, cât şi eu, ne-am dori să ne întoarcem la Arad, atunci când vom fi la vârsta pensiei. Dar până atunci mai este mult.

AGERPRES: Vă ocupaţi exclusiv numai de gimnastică?
Emilia Eberle: Nu. Dimineaţa lucrez ca şi cosmeticiană, iar după masa merg la sala de gimnastică, pentru că fetiţele au dimineaţă şcoală sau grădiniţă. Însă îmi plac ambele activităţi, în primul rând pentru faptul că sunt total diferite.

AGERPRES: Cum găsiţi România, Aradul în prezent?
Emilia Eberle: Vedeţi dumneavoastră, pentru mine, Aradul a fost şi rămâne oraşul meu de suflet, oraşul care îmi aminteşte de copilăria mea, de părinţi, de prieteni. Iar de la o vizită la alta, văd o mulţime de schimbări, de construcţii noi. Văd şi lucruri noi şi mă bucur pentru copiii care au cu totul alte oportunităţi faţă de cele pe care le-am avut noi, cei din generaţia mea, la vremea copilăriei noastre.
AGERPRES /FOTO PE FLUX /(A - Ioan Weisl, editor: Mihai Ţenea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.