INTERVIU Liviu Crișan: Sper să ne menținem pe prima poziție la Campionatul European de karate WUKF de la Verona

 •  Sport
534 afişări

Președintele Federației Române de Karate WKC, Liviu Crișan, care este și președintele WUKF (World Union of Karate-Do Federations), a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că speră ca România să fie pe prima poziție la Campionatul European de la Verona, așa cum a fost și la precedentele două ediții.

b97d3d0a-e19b-4587-8cd0-86ca5d93f1a9

Foto: (c) Liviu ȘOVA / AGERPRES FOTO

Liviu Crișan e conștient că delegația FRK WKC are o misiune foarte dificilă în Italia, iar echipa gazdă este favorită, dar spune că sportivii români nu pot scăpa podiumul.

Președintele FRK WKC a remarcat o creștere a numărului de copii care vin la sală în ultimii ani, după o perioadă de recul.

AGERPRES: Se apropie Campionatul European WUKF de la Verona, din Italia. Cu ce lot va fi prezentă acolo delegația țării noastre?
Liviu Crișan: 'Ca de obicei, avem un lot mare. În afara celor susținuți de federație, din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, sunt cei care au resursele proprii. Deci vor mai participa și alți sportivi, susținuți fie de cluburile lor, de părinți și așa mai departe. Sigur, că FR de Karate WKC nu se poate ocupa de foarte mulți copii, atunci ei vin susținuți de cluburile lor private care au venituri.

AGERPRES: Câți oameni sunt în acest lot?
Liviu Crișan: Sunt 101 oameni, cu tot cu antrenori, preparatori fizici, etc. Este un număr norocos pentru mine, deoarece eu stau la numărul 101 pe strada mea și multe s-au întâmplat la numărul 101. Aproape 30 de sportivi vor fi susținuți de FR de Karate WKC, dar o să mai fie și alții susținuți din alte surse.

AGERPRES: Ce obiectiv de performanță are România pentru Campionatul European WUKF de la Verona?
Liviu Crișan: Eu sper să ne menținem pe prima poziție, așa cum a fost la ultimele două ediții ale Campionatelor Europene. Dar, de data asta o să fie foarte greu să ne menținem pe prima poziție. Nu vă ascund faptul că Italia este clar principala favorită, prin faptul că va avea un lot foarte mare, fiind țara gazdă, și de mulți ani are dorința de a depăși România. Să vedem ce se va întâmpla concret acolo, unde vor fi și alții cu pretenții la locurile de pe podium. Cu siguranță nu vom putea scăpa o poziție de podium. Chiar dacă Italia ne va depăși, suntem pe locul doi, cel mult trei.

AGERPRES: Este o competiția deschisă pentru toate categoriile de vârstă în Italia?
Liviu Crișan: Da, concursul este deschis pentru toate categoriile. O să avem în Italia sportivi cam pentru toate categoriile de competiție puse în joc. După experiența de la Sheffield, unde au fost peste 1.200 de sportivi, nu mai vrem să avem campionate maraton. Dorim să facem o separare între vârste. Astfel, începând de la anul, din 2015, vom avea campionate sub 15 ani și peste 15 ani. Cu alte cuvinte, într-un an o să fie Campionate Europene sub 15 ani și Campionate Mondiale peste 15 ani, iar anul următor invers, Campionate Europene peste 15 ani și Campionate Mondiale sub 15 ani.

AGERPRES: Concret, România va avea în Italia un lot de sportivi între ce vârste?
Liviu Crișan: O să avem de la cele mai mici vârste, sub 8 ani, până la inclusiv veterani.

AGERPRES: La finalul acestei săptămâni sunt întrecerile de la Brașov, din Campionatul Național de Karate WKC pentru copii. Este un adevărat test pentru ei, înaintea întrecerilor din Italia?
Liviu Crișan: Da, Campionatele României au fost mereu un barometru, arată forța exactă a sportivilor. Pentru acest fapt, am organizat mereu, înaintea campionatelor europene sau mondiale, o asemenea întrecere. Dacă aici se comportă bine, aproape sigur va merge bine și în străinătate.

AGERPRES: Care este dinamica sportivilor de la disciplina dvs. în utlimii ani în România?
Liviu Crișan: A fost o cădere, din 2005-2006 a numărului de copii care vin la sală. Dar, de 2-3 ani este o revenire. Cluburile spun că se vine din nou spre artele marțiale. Am vorbit și cu alți președinți de federații de arte marțiale și ei spun la fel. Artele marțiale formează și caractere, nu se ocupă numai de partea fizică. În partea ei foarte tânără, societatea noastră este atrasă de calculatoare, tablete sau alte minuni. Este mai bine să îi atragem într-o zonă a sportului. Regret extrem de mult că nu există o preocupare foarte serioasă din partea statului pentru acești copii. Noi îi preluăm de la 15 ani, când îi putem susține și financiar, să îi încurajăm. Dar, să fim serioși, dacă până la vârsta de 15 ani nu ai obținut performanțe, de acum încolo este foarte, foarte greu să obțină ceva. La noi în karate, toți campionii au avut performanțe la 8, 9, 10 ani. Am o fată de 9 ani, care a fost dusă în toate sporturile. Nu trebuie să facă neapărat karate, dar să facă ceva. Acum tocmai s-a lăsat de baschet și vrea înapoi la volei. Nu sunt mulțumit pentru că nu are o atracție și trebuie să fie împinsă de la spate.

AGERPRES: În calitate de președinte al Federației Internaționale de Karate — WUKF, aveți și o viziune globală asupra acestui fenomen. Care este trendul?
Liviu Crișan: Până în anul 2007 când criza început să se simtă mai serios, a fost o creștere a numărului de sportivi. În anii 2008 și 2009 s-a observat o cădere a acestui număr, mai ales din partea unor țări, care erau înainte în top, cum este Spania, Portugalia. Problemele economice se resimt și în sport.

AGERPRES: Cum arată programul competițional mai departe?
Liviu Crișan: Avem foarte multe competiții. Sunt câte două evenimente în fiecare lună. Cupa, stagii de pregătire, pentru antrenori ori arbitri. A rămas acum Campionatul Național pentru copii de la Brașov, urmează apoi Campionatul European din Italia, între 11 și 15 iunie, apoi o Cupă la Sibiu, în prima săptămână din luna iulie. Mai sunt stagii de pregătire, la finalul lui august un curs pentru antrenori, în septembrie o Cupa a Campionilor Europeni de la Cluj-Napoca, o avanpremieră la Campionatul Mondial din Polonia, din luna octombrie. Apoi este Cupa României, alte două cupe naționale și finalul anului cu o gală a sportivilor. În acest an, nu mai vrem să facem competiție și gală, ci doar o recompensare și menționare a celor mai bune performanțe din anul 2014.

AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe