COD PORTOCALIU: 30-11-2021 ora 10 Intre 30 noiembrie, ora 23 – 01 decembrie, ora 11 se va semnala intensificări ale vântului și ninsori

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 mai /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că e convins că va câştiga alegerile pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), cursă în care nu ar fi intrat dacă nu ar fi avut sprijinul oamenilor de sport din România.
Petrache a enumerat principalele puncte ale programului său, unul pe o perioadă de zece ani, România Olimpică 2014-2024, şi a reiterat faptul că nu îi consideră adversari pe ceilalţi candidaţi, Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă, ci parteneri în proiectul său.
Alin Petrache a evidenţiat că în discuţiile pe care le-a avut cu oamenii de sport aceştia au evocat nevoia unei strategii pe termen lung, necesitatea unei mai bune finanţări, precum şi nevoia unui sprijin mai consistent pentru federaţiile mici şi mijlocii.
Petrache afirmă că locul 11 obţinut la Sydney este un reper pentru olimpismul românesc, iar fundaţia pe care se poate ridica mişcarea olimpică este sportul de masă.
La alegerile pentru preşedinţia COSR, programate joi, candidează Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică artistică al României, Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj şi a Clubului Sportiv Dinamo, şi Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby. Pe 15 aprilie, Octavian Morariu a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al COSR din cauza multiplelor angajamente internaţionale.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la alegeri, cum s-a derulat campania dvs? Aţi discutat cu cei care au drept de vot la alegeri?
Alin Petrache: E mult spus să vorbim despre o campanie. Mi-am pregătit candidatura prin foarte multe discuţii cu oamenii din sport. Am preferat dialogul personal, contactul direct cu oamenii din toate federaţiile, cu toţi cei care au un cuvânt de spus în mişcarea olimpică şi sportivă din România. Am declarat de la bun început că nu mă interesează spectacolul mediatic. Nu aşa se relansează mişcarea olimpică din România. Este nevoie de foarte multă muncă, de un proiect pe termen lung care nu poate fi implementat decât cu foarte multă energie. Am spus-o şi o repet. Nu cred în strategia 'pompierului de serviciu'. Putem obţine rezultate foarte bune la Olimpiada de la Rio, dar dacă ne uităm la cum au evoluat rezultatele la ultimele Olimpiade, putem constata uşor că avem o problemă sistemică pe care nu o putem corecta decât prin măsuri de anvergură. De aceea, eu am propus un program pe 10 ani, România Olimpică 2014-2024, care cuprinde trei cicluri olimpice şi măsuri pentru relansarea în general a mişcării sportive din România.

AGERPRES: Ce nume importante din sportul românesc vă susţin la alegeri?
Alin Petrache: Nu aş fi intrat în această competiţie dacă nu aş fi avut sprijinul oamenilor din sport, dacă nu aş fi ştiut că pot să câştig această competiţie şi mai ales că pot face ceva bun pentru sportul românesc. Mă susţin foarte multe persoane şi federaţii, mulţi reprezentanţi ai generaţiei tinere, oameni serioşi, puşi pe treabă, dar şi oameni cu experienţă, care pot contribui la relansarea olimpismului. Unii dintre ei au anunţat public acest lucru. Mă refer, la preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, la preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Judo, Doru Ioan Sapta, preşedintele Federaţiei de Volei, Gheorghe Vişan, preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pârcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Karate, Lucian Băroiu, şi preşedintele Federaţiei Române de Kempo, Amatto Zaharia, asta ca să menţionez doar o foarte mică parte dintre cei care cred în proiectul meu.

AGERPRES: Este Octavian Morariu unul dintre aceşti oameni?
Alin Petrache: Domnul Octavian Morariu este încă preşedinte al COSR şi nu ar fi normal ca dânsul să îşi exprime opţiunea pentru unul sau altul dintre candidaţi.

AGERPRES: Ce scor credeţi că veţi obţine la alegeri?
Alin Petrache: Am un mare respect pentru domnul Bellu şi doamna Lipă, două nume mari, care au adus glorie sportului românesc, dar cred că voi câştiga această competiţie. Oricum, lumea noastră, a sportului românesc, nu este atât de mare. Indiferent cine va câştiga, noi vom lucra tot împreună. Nu este loc de rivalităţi artificiale, pentru că mişcarea sportivă şi olimpică din România are nevoie de contribuţia fiecăruia, a fiecărei federaţii, mai mare sau mai mică.

AGERPRES: Aveaţi cunoştinţă de intenţia de retragere a lui Octavian Morariu de la conducerea COSR?
Alin Petrache: După ce domnul Morariu a fost ales pe viaţă membru în Comitetul Internaţional Olimpic şi preşedinte al federaţiei europene de rugby, era normal să se retragă de la conducerea COSR. Nu poţi să faci în acelaşi timp atât de multe lucruri şi să le faci pe toate la fel de bine. Tocmai de aceea, este de apreciat gestul domnului Octavian Morariu. În cazul meu, dacă voi fi ales, mă voi retrage din toate celelalte poziţii pe care le deţin pentru a mă dedica sută la sută conducerii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

AGERPRES: Care sunt principalele probleme pe care le-au ridicat vizavi de COSR oamenii cu care aţi vorbit?
Alin Petrache: În primul rând, faptul că avem nevoie de o strategie pe termen lung. Fiecare federaţie simte nevoia unei planificări mai ample, pentru că doar dacă muncim astăzi putem fi siguri că vom avea rezultate în 2020, la Olimpiada de la Tokyo. Ideea că noi abia pregătim activităţile de luna viitoare şi că nu putem gândi pe termen lung trebuie să dispară din modul nostru de lucru. Iar pentru o strategie pe termen lung este nevoie de resurse. Şi cu asta ajung la a doua mare durere a oamenilor de sport, problema banilor, care nu poate fi rezolvată decât printr-un echilibru corect între banii publici şi resursele atrase din sponsorizări - care trebuie să crească. Dacă prin tot ceea ce facem, prin conduita noastră, prin munca noastră, prin performanţele noastre, prin legătura mai bună cu societatea, vom demonstra în fiecare zi că mişcarea olimpică şi sportivă este un loc al excelenţei în România, un loc în care onoarea, valorile olimpismului, fair-play-ul, respectul faţă de ceilalţi, puterea de a lupta şi de a câştiga sunt la ele acasă, atunci şi numai atunci banii privaţi vor veni masiv înspre sportul românesc. Pentru toate astea trebuie să avem un plan, să demonstrăm partenerilor noştri publici şi privaţi că avem un proiect pe termen lung, că ştim să lucrăm profesionist, cu obiective, cu termene, cu măsuri inteligente, că ştim să-i implicăm pe toţi cei care se pricep şi că nimic din ce facem noi nu este la întâmplare, ci rodul unei strategii, al unei planificări bune. În fine, o a treia categorie de probleme vizează federaţiile mici şi mijlocii. Dacă federaţiile mari au bugete mari şi cât de cât se mai descurcă, federaţiile mai mici au nevoie de un sprijin mai consistent, pe care îl vor primi din partea mea. Mişcarea olimpică românească este mare şi trebuie să se extindă. Suntem performanţi la câteva sporturi şi trebuie să ne consolidăm aceste zone. Dar, aşa cum am văzut la JO de la Londra, unde tirul ne-a oferit o frumoasă surpriză, trebuie să investim în cât mai multe sporturi de pe urma cărora România poate câştiga faimă şi modele de succes.

AGERPRES: Credeţi că COSR se poate implica mai mult în susţinerea sportivilor şi antrenorilor decât a reuşit până acum?
Alin Petrache: S-au făcut multe lucruri bune până acum, dar evident că oriunde este loc de mai bine. Înainte de toate trebuie să garantăm păstrarea rentelor viagere pentru ca sportivii şi antrenorii să aibă o siguranţă. Dincolo de acest lucru, eforturile noastre trebuie să se concentreze pe generaţiile care vin din urmă. Un plan pe termen lung începe cu sprijinul ţintit înspre cei care fac înaltă performanţă acum, dar mai ales cu sprijin consistent pentru cei care acum bat la porţile sportului de performanţă. Dacă ne creştem cum trebuie micii sportivi de astăzi, mâine vom obţine performanţe mari.

AGERPRES: Care este principalul contracandidat din punctul dvs de vedere?
Alin Petrache: Aşa cum am spus, am un respect deosebit pentru domnul Bellu şi pentru doamna Lipă. Nu îi consider nici adversari, nici contracandidaţi, ci parteneri în proiectul meu, România Olimpică 2014-2024.

AGERPRES: Care consideraţi că sunt atuurile dvs în lupta cu ceilalţi candidaţi?
Alin Petrache: Cred că am reuşit să demonstrez ceea ce pot face la Federaţia Română de Rugby prin emulaţia care s-a creat în ultimii ani în jurul acestui sport, care se zbătea în mizerie. Fac parte dintr-o generaţie tânără pusă pe treabă. Am o mare putere de muncă şi toţi cei care mă cunosc ştiu că sunt un om capabil să vorbească şi să implice pe absolut oricine, şi pe cei tineri şi pe cei cu experienţă, în proiectul nostru comun de relansare a mişcării olimpice din România. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român trebuie să fie un om de contact, un om capabil să menţină un dialog sincer, direct şi permanent cu toate federaţiile. Fără o asemenea abordare, mişcarea olimpică riscă să devină prizoniera unor elite care direcţionează resursele spre două-trei zone care poate fac performanţă, poate nu, dar care cu siguranţă lasă toate celelalte sporturi să se zbată în mediocritate. Eu voi avea o abordare diferită şi voi căuta 'diamantele' în toate locurile posibile, pentru că avem un izvor de talente deosebit în foarte multe sporturi.

AGERPRES: Care sunt principalele puncte ale programului dvs? Ce schimbări, îmbunătăţiri intenţionaţi să aduceţi în mişcarea olimpică din România? Care este viitorul mişcării olimpice în România?
Alin Petrache: Propunerea mea este un program pe 10 ani, România Olimpică 2014-2024. Este un program care presupune un consum mare de energie. Dar, aşa cum am spus şi cu altă ocazie, renaşterea sportului românesc nu este posibilă printr-o activitate onorifică. România trebuie să revină în elita sportului mondial. Locul 11 obţinut la Sydney este un reper pentru noi toţi. Punctul zero de la care putem construi, fundaţia pe care putem ridica mişcarea olimpică, este sportul de masă. Performanţa sportivă atrage lumea către sport şi noi va trebui să ne diversificăm acţiunile de stimulare a implicării unui număr cât mai mare de oameni în activităţile sportive. Creşterea numărului de practicanţi ai sportului la toate nivelurile şi a coeficientului de populaţie activă în sport, promovarea de modificări legislative care să atragă sponsori, şi mă refer aici la Codul Fiscal, Legea Sponsorizării, Legea Sportului, mărirea veniturilor proprii ale COSR şi ale federaţiilor, acordarea în continuare a rentelor viagere, iniţierea unui proiect de audit al programului pentru participarea la Jocurile Olimpice Rio 2016, care să constituie baza promovării unor programe de finanţare diferenţiate pentru sportivii cu şanse de a obţine performanţe la această competiţie sunt câteva dintre punctele strategiei pe care o prezint în faţa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

AGERPRES: Credeţi că federaţiile sportive ar trebui să intre sub umbrela COSR, cum este în alte ţări?
Alin Petrache: Vom discuta toate lucrurile în cadrul unui format extins de dialog. COSR este o structură asociativă, în care deciziile se iau prin consultarea membrilor.

AGERPRES: Ce ar însemna pentru sportul cu balonul oval ca doi foşti preşedinţi ai Federaţiei Române de Rugby să fie succesiv preşedinţii COSR?
Alin Petrache: Nici domnul Morariu, nici eu nu suntem susţinuţi doar pentru că venim din rugby. La COSR, bătălia se duce pe terenul managementului sportiv. Este cel mai important lucru. Atâta vreme cât prin activităţile anterioare au demonstrat lucruri frumoase, atâta vreme cât ai un plan inteligent, coerent, bine pus la punct şi o echipă solidă, capabilă să muncească de dimineaţa până seara la aplicarea strategiei, orice alte consideraţii sunt irelevante.

AGERPRES: Pe cine vedeţi capabil să vă urmeze la şefia FRR în cazul în care veţi fi ales preşedinte al COSR? Sprijiniţi pe cineva?
Alin Petrache: FRR a făcut multe progrese în ultimii ani şi ar fi important ca toate proiectele să fie duse mai departe. Ca atare, cred că este imperios necesar să fie o persoană din cadrul echipei cu care am pus bazele acestor proiecte. Voi discuta după alegerile de la COSR cu cei din echipa mea şi vom stabili împreună paşii de urmat pentru rugbyul din România.

AGERPRES: Poate echipa României să câştige din nou IRB Nations Cup, competiţie care bate la uşă?
Alin Petrache: Anul acesta este important să vedem la lucru jucători noi care pot face parte din lotul pentru Cupa Mondială de anul viitor. După doi ani la rând în care am câştigat trofeul este normal să ne dorim să câştigăm pentru a treia oară această competiţie. Cu siguranţă va fi o competiţie foarte puternică, dar eu sper ca ''stejarii'' să câştige din nou trofeul, pentru a fi echipa cu cele mai multe astfel de reuşite până acum.

AGERPRES: Ce aşteptări aveţi de la Cupa Mondială de rugby de anul viitor, acum că ''stejarii'' îşi cunosc adversarele?
Alin Petrache: Evident, cu toţii ne dorim cât mai multe victorii. România a demonstrat că poate câştiga cu nume mari anul trecut, iar energia pe care ţi-o dă participarea la cea mai importantă competiţie din rugby mă face să sper că putem câştiga măcar un meci, cu posibilitatea de a face meciuri memorabile cu marile forţe. Mizez şi pe faptul că pentru majoritatea celor din generaţia care domină echipa naţională în acest moment este ultima Cupă Mondială la care pot participa, astfel că mă aştept să dea tot ce au mai bun.
AGERPRES (autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.