Modifică dimensiunea fontului:
Timişoara, 9 mar /Agerpres/ - Fosta mare campioană de aur a gimnasticii româneşti - Simona Amânar-Tabără - vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre succes, muncă, performanţă, dar şi despre cea mai mare realizare a ei - familia.
Ea spune că independenţa femeii moderne din ziua de azi este dată de caracterul şi de realizările ei.
''Munca, realizările şi cum eşti privită în societate sunt elemente care practic îşi pun amprenta asupra personalităţii. Fiecare are un scop, un ţel, pe care trebuie să-l urmeze în viaţă'', consideră fosta sportivă.
AGERPRES: Cum trece o domnişoară prin duritatea antrenamentelor ce duc spre performanţă?
Simona Amânar-Tabără: Obişnuită de mică cu antrenamentele, nici nu mai iei în seamă dacă sunt dure sau nu. Ştii că trebuie să ajungi la perfecţiune pentru a fi cel mai bun, pentru a te menţine în top, iar în această situaţie nu mai contează dacă antrenamentele sunt dure sau nu. Nu contabilizezi greutatea lor, ci doar dacă îţi atingi scopul urmărit.
AGERPRES: Ce ar trebui să facă tinerele pentru a-şi câştiga respectul de sine?
Simona Amânar-Tabără: Să înţeleagă că totul este trecător, mai puţin caracterul. Ceea ce realizează fiecare în viaţă te situează deasupra liniei în momentul în care se face bilanţul vieţii. Mai devreme sau mai târziu, frumuseţea trece şi nu poţi să spui că în viaţă ai realizat doar că eşti frumoasă. Vedem o sumedenie de astfel de femei, care încearcă să-şi ascundă trecutul. De ce? Oare pentru că sunt mândre de el? Nu. Munca, realizările şi cum eşti privită în societate sunt elemente care practic îşi pun amprenta asupra personalităţii. Fiecare are un scop, un ţel, pe care trebuie să-l urmeze în viaţă.
AGERPRES: Cât este de greu pentru un sportiv de succes să aibă o viaţă normală, să fie un om obişnuit?
Simona Amânar-Tabără: Nu este greu, atâta timp cât nu te opreşti din construcţia de zi cu zi. Chiar dacă devii un model de urmat, o stea în orice domeniu, continuitatea este foarte importantă. Nu te poţi plafona la 'ceea ce ai făcut', uitând că în viaţă permanent mai ai ceva de făcut. Urmând acest drum, realizezi că vei rămâne mereu cineva în mintea oamenilor, dar nu poţi ignora viaţa sau pe cei din jur doar din ipostaza de 'stea'. Obişnuit nu vei mai fi niciodată, dar poţi să rămâi respectat prin ceea ce faci, prin modul cum îi tratezi pe cei din jur. Respectul pentru muncă, pentru semeni, pentru principii trebuie să dăinuiască permanent.
AGERPRES: Femeia zilelor noastre mai ştie să-şi impună respectul semenilor?
Simona Amânar-Tabără: Femeia din ziua de azi are demnitate. Nu trebuie să ne luăm după ce apare în media. Din păcate, nu sunt promovate modelele de femei puternice, pline de demnitate, care au răzbit în viaţă. Trebuie să înţelegem că nu doar sexul este important într-o societate sănătoasă şi să distingem damele de companie de femei. Sigur că aspectul fizic, modul cum o femeie se îngrijeşte sunt aspecte foarte importante şi de apreciat, dar de aici până la promovarea în exces a părţii feminine, care trăiesc doar sub acest aspect, este o cale lungă. Da, ele sunt frumoase, atrăgătoare, dar asta nu este totul; ba mai mult, nu cred că reprezintă modele de urmat. Independenţa femeii moderne din ziua de azi este dată de caracterul şi de realizările ei, nu doar de modul cum arată sau se unduieşte în faţa camerelor tv. Cel mai dezagreabil pentru o femeie este desconsiderarea. Momentul în care dezamăgeşti prin faptele tale, intri într-o situaţie fără întoarcere, din punctul meu de vedere.
AGERPRES: Când ziua de 8 Martie a primit o altă încărcătură sentimentală pentru dumneavoastră?
Simona Amânar-Tabără: Pentru prima dată m-am simţit femeie de 8 Martie odată ce l-am cunoscut pe viitorul meu soţ, Cosmin. Atunci, datorită atenţiei primite din partea lui, am înţeles că 8 Martie înseamnă mai mult decât o floare şi o urare. Era sentimentul pe care îl are orice femeie îndrăgostită, era atenţia venită din partea bărbatului pe care îl ai lângă tine. Practic, prin modul lui de a trata această zi m-a făcut să trec de la perioada adolescenţei în cea a maturităţii.
AGERPRES: Aţi avut momente dificile în viaţă?
Simona Amânar-Tabără: Prin momente mai dificile trecem toţi, femei sau bărbaţi. Important este să ştii să gestionezi astfel de momente. Pe mine m-a ferit Dumnezeu, până acum, să trec prin momente dificile. Copiii sunt sănătoşi, Alexandru are rezultate extraordinare la învăţătură, familia fără probleme de sănătate.
AGERPRES: Care a fost cel mai frumos moment din viaţă, ca femeie?
Simona Amânar-Tabără: Au existat trei astfel de momente: naşterea celor doi copii, Alexandru-Iosif şi Ştefania Teodora, şi nu pot omite evenimentul petrecut în urmă cu exact 12 ani, pe 9 martie 2002, când am avut nunta, practic momentul de oficializare a trecerii la statutul de femeie împlinită.
AGERPRES: O femeie este împlinită cu adevărat când devine mamă. Care a fost cea mai mare bucurie, ca mamă?
Simona Amânar-Tabără: Bucuria naşterii copiilor de care am amintit mai devreme, momentele petrecute alături de ei, primele lor gesturi, gângureli, momentul când îi auzi pentru prima dată spunând cuvântul ''mamă''.
***
Simona Amânar s-a născut la Constanţa, la data de 7 octombrie 1979, şi s-a remarcat prin cucerirea a numeroase medalii olimpice, mondiale şi europene, care au propulsat-o în topul celor mai cunoscute reprezentante ale gimnasticii artistice româneşti. Timp de nouă ani, a făcut parte din lotul naţional de gimnastică antrenat de Octavian Belu şi Mariana Bitang, perioadă în care a practicat sportul la cel mai înalt nivel. Proba care a consacrat-o a fost cea de sărituri.
La Olimpiada din 1996, desfăşurată la Atlanta, a obţinut aur în proba de sărituri, argint la sol şi bronz la individual compus şi în finala pe echipe. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, Amânar a reuşit să obţină aur la individual compus şi la finala pe echipe şi bronz la proba de sol. Astfel, a devenit campioană olimpică absolută, la fel ca Nadia Comăneci în 1976, la Montreal. Performanţa celor două nu a fost egalată de nicio altă gimnastă din ţara noastră. După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate.
Simona Amânar a fost colegă de generaţie cu Lavinia Miloşovici, Gina Gogean şi Alexandra Marinescu, alături de care a cucerit şase titluri mondiale şi tot atâtea europene.
S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi apoi a devenit vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică. A fost numită cetăţean de onoare al Bucureştiului şi al Timişoarei şi face parte din Comisia de etică a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA).
Pe plan personal, Simona Amânar este căsătorită din 2002 cu Cosmin Tabără (fiul politicianului Valeriu Tabără). Împreună au un băiat şi o fetiţă. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.