Karate: Liviu Crișan - MTS a înțeles că nu se poate face unificarea cu forța

 •  Sport
300 afişări

Liviu Crișan, președintele FR de Karate WKC, a declarat pentru Agerpres că proiectul de unificare a federațiilor române de karate, lansat de președintele FR de Karate, a devenit irealizabil din cauza demersurilor extreme la care a recurs Lucian Băroiu.

f0570f68-ef96-4a3d-add7-d8ed34fb551b

Foto: (c) MIRCEA ROSCA / AGERPRES FLUX

Crișan s-a arătat intrigat de modul în care președintele FRK a încercat să pună în aplicare unificarea karateului românesc într-o singură federație, pornind de la atacuri și intimidări până la promisiuni neonorate și din nou demersuri de desființare a concurenței.

''S-a comportat extrem de controversat. În momentul în care a venit cu această idee, noi nu am spus nu. Chiar dacă întâi ne-a atacat 2-3 luni, după care a venit și a spus hai să ne împăcăm. Am trecut peste animozități și am zis că dacă se dorește ceva la nivel național, de ce să nu participăm. Am încercat, a venit cu câteva propuneri rapide și concrete. În septembrie ne spunea că va schimba statutul federației, a venit cu organigrame noi, le-am discutat, a făcut planuri, totul părea ok. Apoi a zis veniți să vă legitimați și atunci am devenit mai circumspect, adică să treacă cluburile noastre în federația lui de fapt. Dacă ideea era de uniune, puteam să facem o federație nouă, să găsim o soluție care să fie mai puțin susceptibilă de divagații ulterioare'', a declarat Liviu Crișan, care este și președintele WUKF (World Union of Karate-Do Federations).

Președintele WKC a continuat să creadă în proiect până la prima competiție comună, în care arbitrajul a scăpat de sub control.

''Totuși nu am întors spatele, am afiliat 4-5 cluburi, inclusiv clubul meu și am participat apoi la o competiție la Brașov, la care din păcate ne-am dat seama că nu se schimbase nimic față de ce știam de 15 ani. Arbitrajul a fost condus de o manieră în care efectiv am fost batjocoriți. Cel care pierde zice că a fost furat de arbitri, dar în acest caz după prima zi de competiție, la sfârșitul zilei de sâmbătă, Băroiu și-a destituit toată comisia de arbitri. E cea mai bună recunoaștere că nu și-a putut stăpâni arbitrii'', a adăugat Crișan.

În lunile care au urmat, Băroiu a deschis din nou ostilitățile cu federațiile concurente și a cerut MTS-ului desființarea lor.

''Deși am plecat prieteni de la Brașov, în data de 10 decembrie Băroiu a înregistrat un memoriu la MTS prin care cere retragerea CIS-urilor la 4 federații. Adică rămân numai eu, pe ceilalți să-i desființați. Nu are rost să discut despre argumentele de acolo, care sunt absolut puerile, ci de modul în care se face. Când simți un cuțit în spate nu mai poți să mergi mai departe cu cuțitul ăla în spate, trebuie să faci altceva. Atunci când am aflat asta, a fost așa un sentiment de frustrare. MTS a înțeles în final că nu ai cum să-i pui pe toți împreună cu forța, nu este numai poziția noastră, este și poziția celorlalți din karate'', a completat Liviu Crișan.

În 2014, FR KWC are în program 2 competiții importante, CE din Italia și CM din Polonia, la care se adaugă a 5-a ediție a Cupei Campionilor Europeni de la Cluj Napoca. Nu vor lipsi tradiționalele stagii de pregătire cu nume mari din karateul mondial precum iranianul Nekoofar, maestru 9 dan, sau Cristophe Pinna, multiplu campion mondial, pe partea de kumite.

''În iunie, la CE, vom avea cu siguranță un număr impresionant de participanți. Sunt sigur că va fi recordul nostru la nivel de federație mondială, prin faptul că organizăm în Italia, o țară extrem de densă în practicanți de karate și avem 3 federații destul de mari care fiecare vor avea 3-400 de sportivi înscriși, așa că ne apropiem de 1000 de sportivi numai din federațiile din Italia. Să nu mai vorbim de celelalte federații din Elveția, Spania, Anglia, care vor veni să dovedească că au loturi puternice. Va veni apoi CM din Polonia, la mijlocul lunii octombrie, vârful competițiilor noastre'', a spus președintele FR WKC.

Numărul practicanților de karate la FR WKC este în creștere, dar media vârstei practicanților este în coborâre.

''Avem câteva cluburi afiliate noi. Ne bucurăm de un club la Sibiu, unul dintre puținele orașe unde nu aveam. Numărul de participanți îl putem evalua la competiții majore, de genul campionatelor naționale. Anul trecut, cu 2 săptămâni înainte de Mondiale, la Brașov am avut 600 de participanți. E adevărat că media de vârstă coboară, înregistrăm mai mulți copii, cadeți și undeva când termină liceul își găsesc altceva. Noi am încurajat cluburile mari să preia sportivii foarte valoroși, să fie susținuți financiar, pentru ca federația să nu piardă sportivi de valoare'', a spus Crișan.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Teodora Oprea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe