Rugby: CS Aurora Băicoi, o investiție de succes în pepiniera sportului cu balonul oval

 •  Sport
274 afişări

Sportul cu balonul oval a renăscut anul acesta în județul Prahova, grație unui tânăr care, descoperindu-și pasiunea pentru rugby în Franța, la Toulouse, în 2007, a pus bazele unui club dedicat acestui sport și a adunat în jurul său oameni care l-au ajutat.

e1956228-a861-4b3a-be71-03bd2aae44e2

La începutul acestui an, s-a înființat Clubul Sportiv Aurora Băicoi, dedicat 'sportului paradoxurilor' jucat cu balonul oval, proiectul având și o importantă componentă socială, fiind destinat copiilor din oraș și nu numai.

Președintele CS Aurora Băicoi, Lucian Mircescu povestește cu modestie despre rezultate (titlul de vicecampioană națională la Under 10 la Circuitul Național de Mini-Rugby), apreciind că, la categoriile de copii, acestea 'nu prea contează', scopul fiind acela de a-i învăța pe cei mici să joace rugby.
'Până la sfârșitul anului, eu trebuie să am șase grupe de copii, două de sub 10, două de sub 12, una de sub 14 și una de sub 16 pentru rugby 7, restul pentru mini rugby, și în plus să am stadionul gata, cu dușuri, cu vestiare, pentru că nu pot să îl pun pe copil să se schimbe în tribună, mai ales că se schimbă vremea. Trebuie să avem și nocturnă, ca să facem antrenamente seara, să le fie cât mai ușor și copiilor și părinților. Să fim gata și cu antrenorii...', afirmă președintele clubului Aurora Băicoi.

Însăși denumirea clubului spune multe, acesta având o dublă semnificație. Astfel, clubul se identifică cu istoria zonei, Aurora fiind numele primei rafinării din Băicoi, înființată în anul 1899. Pe de altă parte titulatura semnifică, totodată, și ideea de reînnoire a rugby-ului prahovean și poate chiar românesc, Aurora fiind, în vremea romanilor, Zeița răsăritului, de aici apărând și soarele de pe sigla clubului. Începutul a fost unul în forță, pe alocuri anevoios, dar rezultatele se văd.

În acest moment, aproximativ 80 de copii se antrenează la club, activitatea de recrutare reîncepând odată cu deschiderea noului an școlar.

La club, activează doi antrenori, din Brașov și Ploiești, un al treilea, tot din Ploiești, care și-a făcut junioratul la 'Grivița', ajutând, de asemenea, pe acest segment, însă nu este suficient, obiectivele care trebuie îndeplinite până la finalul anului fiind unele importante.

Proaspăt înființatul club beneficiază de un sprijin important din partea Primăriei Băicoi și din partea comunității locale, astfel că cei mici au la dispoziție o sală de sport pentru antrenamente, dar și un stadion la reabilitarea căruia se lucrează intens.
'Stadionul este un teren viran cu niște tribune dezafectate. Sunt tribune, există vestiare. În tribune încap fără problemele cam 1.500 de oameni. Arată destul rău, nu e curent, nu e apă. Marele nostru proiect acum este renovarea stadionului să îl transformăm într-un stadion de rugby la Băicoi. (...) Ne ajută voluntari și sponsori, refacem vestiarele, dușurile, iar primăria ne bagă utilitățile—gaze, apă', spune Mircescu.

Mai mult decât atât, stadionul va avea și o nocturnă, astfel că antrenamentele se vor putea desfășura seara, după ce copiii ies de la școală.
'Stadionul acela a avut printre primele nocturne din țară. În anii 30-40, stadionul a avut nocturnă, iar acum au rămas stâlpii. Am găsit un sponsor local care se ocupă cu iluminatul și vrea să ne facă nocturnă. Este senzațional dat fiind orarul școlilor. Putem să îi chemăm pe toți seara. Dimineața este mult mai greu cu trezitul pentru copii', spune președintele clubului.

Stadionul va fi inaugurat pe data de 20 octombrie, când pe această arenă se va juca un meci demonstrativ de rugby.

De ce ar trebui încurajat mai mult acest sport despre care există anumite prejudecăți? Pentru că nu este chiar atât de dur pe cât pare și, în același timp, îi pregătește pe cei mici pentru viață, învățându-i să fie cinstiți și să gândească foarte mult, potrivit celor spuse de Lucian Mircescu.
'Rugby este un sport al paradoxurilor. Este un sport de golani practicat de gentlemani. Și, în plus, paradoxurile continuă. Pare un sport foarte dur, dar nu este chiar atât de dur. Trebuie să fii agresiv, dar nu violent, dur, dar nu brutal. E o limită foarte fină. Regulamentul e o Biblie. E foarte, foarte complicat și trebuie să respecți un complex de reguli. E un sport foarte cinstit. Nu ai de ce să trișezi. Nu există fault. Există placaj ilegal. Arbitrul este autoritatea supremă. Sunt jucătorii, niște brute în aparență, care nici nu crâcnesc. Dacă e unul mai năbădăios, vin coechipierii care îl scot afară. Te înveți să fii cinstit înainte de toate. Apoi, trebuie să gândești foarte mult. E un sport atât de greu, încât trebuie să știi cum să folosești regulamentul complet în favoarea ta, că altfel îți faci viața grea. (...) E un multitasking în creierul tău. E un sport care te pregătește în viață, pentru că ești ușor brutalizat pe teren și înveți să faci față loviturilor', spune Lucian Mircescu.

La unul dintre antrenamentele de săptămâna trecută au venit chiar și fete, o parte dintre ele revenind și la un al doilea antrenament.

În aceste condiții, conducerea clubului își dorește să creeze echipe mixte pe care să le înscrie în competițiile oficiale.
'Am făcut luni un tur prin școli și ne-am trezit într-o bună seară la antrenament cu 70 de copii. Am avut primele nouă fete. La al doilea antrenament, am mai rămas cu patru-cinci. Spun patru-cinci pentru că nu sunt convins că una va reveni. Le ținem împreună, nu diferențiem sport de fete, sport de băieți. Dacă la băieți e problema mamelor, la fete e problema taților. Îmi povesteau mamele cât de greu a fost să îi convingă pe tați să le lase. (...) E un sport bun și pentru fete și pentru băieți. Pot să joace împreună și în competițiile oficiale. La sub 12 și sub 10 vreau să am mixt, pe cât se poate. Încerc să fac și grupe separate, dar nu am capital uman', subliniază Mircescu.

Componenta socială a proiectului început la Băicoi este, de asemenea, importantă.

Inițiatorul proiectului consideră că nu este suficient să pui bazele unui club sportiv ai cărui jucători să facă performanță, pentru că, în același timp, ai o misiune față de comunitate.
'Îmi place rugby, e frumos, e minunat, împrăștie niște valori, dar nu este suficient. Dacă ești club sportiv, ai și o misiune față de comunitate, oricât de pompos ar suna treaba asta. Lucrezi cu copiii și nu este suficient să îți faci tu treaba, să îți îndeplinești vanitățile, să îl iei, să îl faci rugbyst și gata. Aș vrea să fac ceva mai mult. Dacă tot am o relație cu școlile, de ce să nu derulez eu un program educațional pe probleme de nutriție, oricum e și treaba mea. Fac rugby, este un regulament foarte complicat și trebuie să disciplinez copiii. De ce nu i-aș disciplina și în timpul școlii? Sunt niște probleme de violență seriose între copii, copii-profesor, lucrurile astea se pot corecta, ușor. Și acum fac integrare socială prin simplul fapt că iau un copil care trăiește în medii defavorizate. Simplul fapt că îl iau și îl duc la Cluj, la Constanța, la București, pe unde avem noi competiții. Avem copii care nu au văzut a doua jumătate a orașului Băicoi. Îl expui la lumea largă și îl ajută mai târziu. E nevoie de ceva mai mult, să poți să îi oferi accesul la niște servicii. Educația pe care i-o faci prin rugby, faptul că se duce la doctor... Noi ne ducem la doctor o dată pe an. Aș vrea să mă ocup de lucrurile astea într-o manieră ceva mai de substanță', mai spune Mircescu.

Punerea în aplicare a ideilor privind componenta socială rămân, însă, ca planuri de viitor pentru 2013, prioritară, pentru anul în curs, fiind 'așezarea' din punct de vedere sportiv. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe