COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte (FRL), Răzvan Pîrcălabu, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2020 începuse foarte bine pentru sportivii români, care reuşiseră patru medalii la Campionatele Europene de la Roma, dar ulterior a intervenit blocajul la nivel internaţional din cauza pandemiei de coronavirus şi "s-a dat totul peste cap".

"La Campionatele Europene am avut patru medalii, un rezultat destul de bun... practic a fost depăşire de obiectiv, pentru că noi ne propusesem 2-3 medalii şi am luat 4. L-am avut pe Alin Alexuc campion european la Roma, Saritov îşi revenise şi era într-o formă extraordinară ... psihicul sportivilor noştri era extrem de bun. Deci noi am avut un început de an foarte, foarte bun, care ne dădea speranţe pentru calificări şi ulterior pentru Jocurile Olimpice, dar a venit blocajul acesta la nivel mondial şi s-a dat totul peste cap", a spus el.

"Pandemia a avut un impact ... faptul că nu am mai avut competiţii internaţionale, faptul că sportivii nu au mai fost ţinuţi în priză, a lipsit motivaţia. Apoi să nu mai vorbim despre faptul că antrenamentele specifice luptelor, sportiv cu sportiv, au început foarte târziu, cred că prin septembrie. Iar lucrul ăsta se simte acum, sportivii noştri sunt la ora asta total ieşiţi din formă", a adăugat Pîrcălabu.

Federaţia a avut în 2020 cheltuieli destul de mari în contextul pandemiei de COVID-19. "Anul ăsta am fost nevoiţi să cheltuim foarte mulţi bani din venituri proprii pe testări. Dar au fost în plus şi alte cheltuieli adiacente. Noi suntem o federaţie foarte implicată şi suntem alături de sportivii şi antrenorii noştri în absolut toate situaţiile posibile. Şi au fost cazuri când erau depistaţi pozitiv sportivii sau antrenorii şi nu aveau unde să meargă să stea izolaţi. Unde să meargă, peste familii, acasă, să îi contamineze pe cei dragi? Şi atunci singura posibilitate a fost să le asigurăm noi casă şi masă undeva. Şi lucrul ăsta ne-a costat destul de mult anul acesta. Dar nu ne plângem, am făcut-o cu mare bucurie. Sper să aprecieze toţi cei din lupte că am fost un suport indiferent de situaţie pentru absolut toată lumea", a afirmat preşedintele.

Dar chiar şi în condiţii dificile, Federaţia Română de Lupte a reuşit să organizeze aproximativ 60% din competiţiile interne programate în 2020.

 


Sursa foto:  Federatia Romana de Lupte (FRL) / Facebook.com


"În condiţii de pandemie am organizat spre sfârşitul acestui an Campionatele Naţionale de seniori, la Reşiţa, Campionatele Naţionale de juniori, la Bacău, şi ca să le cuplăm, pentru că ne gândeam că vine iar o stare de urgenţă, am ţinut la Constanţa Campionatele Naţionale de cadeţi şi Under-23. Dar nu am bifat tot din acest an, n-am reuşit să facem Campionatele Naţionale U15, Cupa României şi alte competiţii... cred că am realizat cam 60% din calendarul anului 2020. Ce mă bucură însă foarte mult este că la sfârşitul lui august, în condiţii severe, când nu aveam voie să practicăm lupte pe saltea, am organizat la Costineşti o competiţie de aptitudini pentru copii... Noi ne aşteptam la o prezenţă redusă, dar spre surprinderea noastră au fost peste 1.000 de copii. Lucru care ne-a bucurat foarte tare. Au fost cinci probe la mai multe grupe de vârstă. Iar competiţia aceasta va rămâne în calendarul nostru intern şi după pandemie pentru că am descoperit că îi putem testa pe copii în funcţie de aptitudinile lor", a menţionat oficialul FRL.

În ceea ce priveşte competiţiile internaţionale de pe finalul anului, Răzvan Pîrcălabu a subliniat că loturile naţionale au fost foarte afectate de virusul COVID-19, mulţi sportivi ratând din acest motiv Cupa Mondială de la Belgrad.

 

Sursa foto:  Federatia Romana de Lupte (FRL) / Facebook.com


"La Belgrad (n.r. - Cupa Mondială de la Belgrad), lotul nostru feminin a fost decimat de pandemie. Din cele nouă fete de pe foaia de concurs, şapte au fost pozitive la testarea de dinaintea plecării spre Serbia. Aşa că nu am făcut deplasarea decât cu două fete, dintre care una avusese coronavirus nu cu mult timp înainte şi nu era pregătită. Apoi aproape tot lotul de greco-romane a fost infectat cu coronavirus înainte de Belgrad, sportivii au ieşit din carantină doar cu o săptămână înaintea plecării... deci nu au fost pregătiţi deloc. La lupte libere, Saritov avea COVID la momentul deplasării, iar restul avuseseră aproape toţi cu puţin înainte şi nu s-au putut pregăti, au stat în izolare, medicamente... deci ce să mai spunem, ne-a dat complet peste cap. De aceea noi la Belgrad nici nu ne-am fixat obiectiv de performanţă. Am vrut doar să mergem ca să vedem unde suntem ca formă sportivă şi ca pregătire şi să mai îi scoatem puţin pe sportivi din cantonamente. Şi nu în ultimul rând, contează enorm că am fost în condiţiile în care multe ţări nu au venit la Belgrad. A contat enorm în faţa Federaţiei Internaţionale de Lupte faptul că România a fost prezentă acolo şi a onorat competiţia. Chiar dacă, după cum am spus, am trecut prin momente grele şi condiţiile au fost destul de aspre. Noi cu toţi cu care am reuşit să ajungem în Serbia am îndeplinit toate condiţiile. Am arătat că indiferent de situaţie luptele româneşti susţin sportul şi competiţia", a explicat preşedintele.

Obiectivele FRL în 2021 sunt legate de Jocurile Olimpice de la Tokyo acolo unde Răzvan Pîrcălabu speră ca luptătorii români să câştige 1-2 medalii.

"Noi suntem nişte oameni optimişti, totdeauna vom fi. Sperăm să treacă acest vis urât numit coronavirus, să ne putem relua activitatea normală. Pentru că nu aş vrea să fie o generaţie irosită. Vă daţi seama ce înseamnă să munceşti patru ani, să te chinui, să faci sacrificii, să pleci mereu de acasă, să slăbeşti, să treci prin accidentări... deci să faci sacrificii imense şi să nu ai ocazia să participi la Jocurile Olimpice pentru a-ţi îndeplini visul. Eu sper să treacă această pandemie cât mai repede şi să îndeplinim obiectivul la Jocurile Olimpice. Acum cel mai important este să putem participa în condiţii optime de sănătate la calificări. Noi ne propunem să ducem minim doi sportivi la fiecare dintre cele trei stiluri de luptă. Şi la Jocuri să câştigăm 1-2 medalii. E un obiectiv pe care ni l-am asumat la începutul acestui ciclu olimpic şi pe care îl vom susţine până la capăt", a menţionat Pîrcălabu.

El a subliniat însă că la competiţia din Japonia performanţele sportivilor vor ţine mai mult de noroc şi mai puţin de pregătirea fiecăruia.

"Dacă de cele mai multe ori norocul şi destinul ţi-l faci şi tu singur, cu mâna ta, acum nu mai depinde de noi, ca indivizi. Acum totul depinde de Dumnezeu şi de norocul tău. Pentru că dacă vaccinul nu e ce se preconizează şi te trezeşti cu virusul înainte de turneul de calificare sau de Jocuri, vă daţi seama că toată munca şi sacrificiile se dau peste cap. Aşa că nu îmi doresc decât să fim sănătoşi toţi, pentru că totul depinde de Dumnezeu", a mai spus preşedintele FRL.

România a încheiat Campionatele Europenele de lupte de la Roma (10-16 februarie) cu un bilanţ de patru medalii: aur - Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg, greco-romane), argint - Albert Saritov (cat. 97 kg, lupte libere), bronz - Cătălina Axente (cat. 72 kg, lupte feminin), bronz - Nikolai Okhlopkov (cat. 61 kg, lupte libere).

La Cupa Mondială de la Belgrad (12-18 decembrie), cea mai importantă competiţie internaţională organizată după CE de la Roma, România, care a participat cu 16 sportivi (8 la lupte libere, 6 la greco-romane şi 2 la feminin), nu a obţinut nicio medalie. Kriszta Tunde Incze (cat. 62 kg) a reuşit cea mai bună clasare la Belgrad, locul 5.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.