COD GALBEN: 28-09-2021 Intre 06:55 si 08:00 se va semnala averse ce vor acumula peste 20...25 l/mp, descărcări electrice in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite: Antrenorul Adrian Rădulescu, omul din spatele performanţelor înotătorului David Popovici, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES că elevul său şi-a îndeplinit obiectivele fixate şi că nu va grăbi lucrurile în dezvoltarea lui sportivă.

La Tokyo, David Popovici s-a clasat pe locul patru în finala de la 200 m liber, la două sutimi de medalia de bronz, pe locul şapte în finala de la 100 m liber, în timp ce la 50 m liber nu a reuşit să se califice în semifinale.

Adrian Rădulescu s-a bucurat că prestaţia lui Popovici a atras atenţia în ţară şi oamenii vor acorda mai multă atenţie înotului.

Până la JO 2024 de la Paris, Rădulescu a apreciat că progresul elevului său trebuie gestionat cu răbdare şi cu siguranţă va avea şanse de a se califica în mai multe finale decât la Tokyo şi să obţină rezultate şi mai bune.

AGERPRES: Cum apreciază antrenorul Adrian Rădulescu evoluţiile elevului său David Popovici în fiecare probă disputată la JO de la Tokyo:
Adrian Rădulescu: Din punctul meu de vedere, eu sunt foarte mulţumit de prestaţiile lui şi consider că şi-a îndeplinit obiectivele exact cum le-am planificat. Ne-am dorit ca la probele de 200 şi 100 m liber să ajungem în finală, după care la 50 m eram conştienţi că o calificare în semifinală era destul de improbabilă şi am vrut doar să încerce să înoate un timp mai bun.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: David Popovici a spus că a venit să câştige experienţă la aceste Jocuri, dar antrenorul ce aspecte, ce parametri a urmărit?
Adrian Rădulescu: În primul rând, competiţia de înot de la Jocurile Olimpice se întinde pe numărul cel mai mare de zile, decât orice altă competiţie din sportul nostru. Asta implică o logistică specială. Un alt aspect a fost călătoria lungă până în Japonia şi trecerea pe fusul orar de aici. A fost o experienţă nouă şi pentru noi, nemaiavând competiţii în această zonă a lumii şi a fost un factor pe care ar trebui să-l manageriem şi pe care să-l experimentăm în egală măsură. Un alt aspect este competiţia cu care am interacţionat acum, mă refer aici la numărul de sportivi seniori, David având o singură competiţie majoră la nivel de seniori, Campionatul European din mai anul acesta. Având în vedere toate variabilele acestea, acumularea de experienţă se referă în primul rând la interacţiunea cu competiţia de sportivi seniori, cu abordările lor de probă şi în acelaşi timp partea asta logistică a unui concurs, a unei deplasări într-o cu totul altă zonă de pe glob.

AGERPRES: Credeţi că performanţele lui David la Tokyo ar fi fost şi mai bune dacă nu ar fi participat la Campionatele Europene de juniori de la Roma?
Adrian Rădulescu: În primul şi în primul rând, competiţia noastră de obiectiv au fost Campionatele Europene de juniori, iar pentru Jocurile Olimpice ne-am dorit efectiv să facem cât se poate de bine şi să adunăm cât mai multe informaţii despre o asemenea competiţie şi despre formatul acestei competiţii.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cum a reuşit totuşi David, după o evoluţie excepţională la Roma, să aibă şi resurse pentru o prestaţie remarcată de toată lumea la Tokyo?
Adrian Rădulescu: E vorba aici de pregătirea pe care el a făcut-o, capacitatea lui din punct de vedere psihic de a rămâne conectat la competiţie. Dar pregătirea pe care a făcut-o înainte pentru aceste două competiţii a fost principalul lui atu.

AGERPRES: Aţi anticipat atenţia de care s-a bucurat elevul dumneavoastră la Jocuri atât în media naţională, cât şi în cea internaţională?
Adrian Rădulescu: Cu siguranţă. Şi ne bucură foarte mult că am primit aşa de multe mesaje şi aşa de multe încurajări. Prin parcursul lui am reuşit să aducem aşa de multă atenţie către sportul nostru, un sport pe care îl iubim şi pentru care suntem nebuni. Ne-am dori ca oamenii să rămână în continuare alături de noi. Ne bucurăm să ştim că prin prestaţiile lui David, poate că un copil care nu a avut oportunitatea să meargă la înot, va fi dus acum la bazin şi că oamenii vor acorda mai multă atenţie sportului nostru.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

AGERPRES: David mai are şi alte obiective, concursuri în acest an?
Adrian Rădulescu: Următoarea competiţie importantă la care vom participa este Campionatul European de seniori în bazin scurt (25 m), care va avea loc în luna noiembrie, după care atenţia noastră trebuie să meargă către anul viitor. Un an cu competiţii importante, mă refer în primul rând la Campionatul Mondial de seniori care va avea loc tot în Japonia, la Fukuoka. Un alt motiv pentru care experienţa de a călători în Japonia şi trecerea la fusul orar a fost importantă, pentru că este o repetiţie şi pentru acel concurs. Vom mai avea anul viitor Campionatele Europene pentru juniori, găzduite în România la bazinul din Otopeni, unde sperăm să fim alături de câţi mai mulţi iubitori ai sportului nostru în tribune. Şi apoi Campionatele Europene de seniori, care vor avea loc în luna august la Roma, un bazin care nouă ne place foarte mult după cum aţi văzut. În fine, Campionatele Mondiale de juniori, care nu se ştie când sunt programate, pentru că trebuiau să aibă loc în acest an la finalul lunii august şi au fost amânate pentru anul viitor.

AGERPRES: Alternanţa dintre competiţiile de seniori şi cele de juniori îl va ajuta pe David în progresul lui ca sportiv?
Adrian Rădulescu: În mod cert, este experienţa pe care o capeţi în competiţiile de juniori, că sunt continentale sau intercontinentale, chiar dacă el concurează categoria de vârstă la 17 ani, mai are un an de juniorat şi cu siguranţă se va ambiţiona să deţină recorduri mondiale de juniori cât mai bune. Participând la ambele categorii, atât la juniori cât şi la seniori, va acumula o experienţă care îi va permite să facă o trecere competitivă la categoria seniori. El este deja competitiv la seniori, dar e natural să iei fiecare concurs în parte şi să fii acolo la toate. Dacă o să urmăriţi, toţi marii sportivi ai lumii, poate cu câteva excepţii, au avut o traiectorie destul de clară. Au fost campioni europeni, după care campioni mondiali de juniori, după care campioni europeni de seniori, campioni mondiali de seniori, campioni olimpici. Trebuie să existe o dispunere echilibrată în acest competiţii.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Metodele dumneavoastră de antrenament pot fi considerate diferite de cele tradiţionale, au adus ceva inovator?
Adrian Rădulescu: Nu ştiu dacă metodele de antrenament sunt diferite de cele clasice. Cu siguranţă că s-au schimbat, dacă ne referim la ce se lucra acum 50 de ani. Da, nu este clasic. Dar, ideile sunt aceleaşi, pentru că fiziologia individului este aceeaşi, tehnica variază şi apar întotdeauna inovaţii pe partea tehnică. Dar asta nu înseamnă neapărat că se aplică sportivului cu care lucrezi tu. Cred că trebuie întotdeauna să fie un echilibru, trebuie să încerci să inovezi, dacă faci lucrurile de bază bine. Dar trebuie clar să fie un echilibru între ele. Şi nu ştiu dacă pot spune că e vorba de inovaţie, e prea mult spus.

AGERPRES: Cum a început colaborarea cu David, în ce împrejurări aţi ajuns antrenorul lui? Aţi ştiut de la început că va fi un sportiv de excepţie sau după un anumit timp?
Adrian Rădulescu: Cred că după o perioadă de lucrat împreună cu siguranţă. Era un copil năstruşnic, dar foarte competitiv. Cred că uşor-uşor, atenţia a fost de a-l convinge să-şi folosească spiritul competitiv şi în antrenament, iar de acolo lucrurile, nu ştiu dacă a fost un moment de declic, au fost într-o înşiruire pe care nu aş putea s-o subliniez într-un singur moment de graţie. În 2013, David s-a transferat la clubul nostru, care actualmente se numeşte CS Navi, privat, la care eu lucram şi lucrez în continuare. La momentul respectiv, câştigase al treilea an la rând campionatul naţional de copii şi câştigase prima oară campionatul naţionali de cadeţi. Între timp aveam perfomanţe foarte bune la club în momentul respectiv şi asta a fost observat de părinţii lui David care l-au adus la noi.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


AGERPRES: De când aţi început colaborarea cu CSA Steaua, antrenaţi şi alţi sportivi acolo?
Adrian Rădulescu: Sunt antrenor în cadrul CSA Steaua, din 2019, de când David şi ceilalţi sportivi cu care lucrez au trecut la categoria juniori şi au fost legitimaţi la clubul Armatei şi bineînţeles lucrez cu mai mulţi sportivi pentru că ai nevoie de o anumită atmosferă de lucru, mai ales în sportul nostru monoton.

AGERPRES: Într-un interviu aţi spus că personalitate sportivului este esenţială în succesul lui în dezvoltarea lui. Ce tip de personalitate are David?
Adrian Rădulescu: În primul rând e un sportiv cu un stil competitiv, este foarte empatic şi are un simţ al binelui foarte dezvoltat şi lucrul acesta contează foarte mult.

AGERPRES: Recent, David a spus că va porni alături de antrenorul lui o revoluţie în înot.
Adrian Rădulescu: Cred că putem să luăm lucrurile aşa cum avem ideea generală despre revoluţie sau putem să ne gândim că va revoluţiona înotul la nivel mondial sau putem să ne gândim pur şi simplu că va revoluţiona înotul în România. Şi dacă stau să mă gândesc la revoluţie, pot doar să mă gândesc că înaintea anului acesta, recordul naţional seniori la 200 m liber era actualmente cu 4 secunde mai slab. La 100 m liber era cu o secundă şi jumătate mai slab. Cred că putem trece acolo la categoria revoluţie aceste recorduri.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

AGERPRES: David este adeptul participării în stiluri şi probe diferite la competiţii, cum comentaţi polivalenţa lui?
Adrian Rădulescu: Asta categoric este obligatoriu şi eu l-am încurajat întotdeauna să facă lucrul acesta. Dovadă că de-a lungul anilor el a concurat de la 50 la 1.500 m, e campion naţional la 400 mixt şi la mai multe probe. Le-a făcut pe toate de-a lungul timpului şi va continua să le facă. Un sportiv de valoare are alături de el şi polivalenţa. Vă dau un singur exemplu, pe care l-am văzut acum şi m-a bucurat. Regan Smith, de la echipa SUA, avea până în aprilie curent recordul mondial la 100 m spate şi are recordul mondial la 200 m spate. Chiar dacă nu a reuşit să câştige aurul la probele acestea două, ea printre altele a luat şi un loc 2 la 200 fluture. Pentru că un sportiv bun şi care e bine pregătit, şi talentat, poate fi competitiv în mai multe probe şi procedee. Şi cred că asta nu face altceva nimic decât să-şi mărească şansele să iei o medalie într-un final.

AGERPRES: Care este target-ul dumneavoastră ca antrenor în privinţa lui David Popovici?
Adrian Rădulescu: În primul rând vom prioritiza dezvoltarea lui pe termen lung ca sportiv, ca să avem fundaţia pe care mai târziu să construim viitoarele perfomanţe şi sănătatea. Dezvoltarea lui ca sportiv astfel încât el să fie sănătos şi ferit de accidentări.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


AGERPRES: De obicei în tranziţia de la juniori la seniori apar multe momente delicate, complicate, aveţi pregătită o soluţie ca David să nu fie afectat de aşa ceva?
Adrian Rădulescu: Cred că depinde cum ţinteşti. E foarte importantă rata ta de progres şi să te raportezi la ea şi sportivul să se raporteze la ea, e foarte important ca sportivul să înţeleagă că îi trebuie timp să devină competitiv. Din motivul ăsta cred că una dintre soluţii este să fii competitiv în mai multe probe. Dacă la o probă de sprint, unde dezvoltarea biologică este foarte importantă, şi e clar că te vei întrece cu sportivi la capacitatea lor maximă din punct de vedere biologic, poate probele de semidistanţă şi distanţă îţi oferă mai multe oportunităţi, 200 m spate, 200 liber, 200 mixt sau 400 mixt. Asta e una dintre soluţii, iar cealaltă soluţie este să fie competitiv astfel încât să nu fie nevoie de o perioadă de tranziţie.

AGERPRES: Peste trei ani urmează JO de la Paris, aveţi un target acolo, în câte finale anticipaţi că ar putea ajunge David?
Adrian Rădulescu: Cred că în primul rând ne dorim să facem mai bine decât am făcut acum, să reuşim să aşezăm lucrurile în programul de concurs astfel încât să fim şi mai sus în clasament şi eventual în mai multe finale, dar asta va depinde de următorii ani, pentru că e important să aşezăm lucrurile cu răbdare şi chiar dacă noi ne facem anumite planuri să ne ţinem de ele pas cu pas.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Credeţi că va apărea o anumită presiune pentru obţinerea unor rezultate cât mai repede?
Adrian Rădulescu: Probabil că există discuţii despre rezultate, însă cred că noi am spus de fiecare dată are ne sunt obiectivele, am fost foarte sinceri când ne-am spus obiectivele şi de fiecare dată ni le-am îndeplinit cu ceva în plus. La fel a fost şi la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Cred că şi la Europenele de juniori a fost tot aşa. Eram favoriţi cu trei medalii, le-am câştigat, alături de băieţii din ştafetă am câştigat-o şi pe a patra, dar am făcut şi un record mondial de juniori şi un record european la 200 m liber. Noi în general, orice obiective ne propunem, ne ţinem de ele şi nu prea avem timp să ne gândim la ce visează alţii pentru noi.

AGERPRES: David are în momentul de faţă sponsori, consideraţi că este important acest aspect în cariera lui de sportiv?
Adrian Rădulescu: Ăsta e un aspect de care nu mă ocup personal. Se ocupă părinţii lui. Este important să fii sprijinit din mediul privat, dar este important să fii sprijinit şi din sistemul bugetar, mă refer la Federaţie, la Comitetul olimpic şi la clubul sportiv. E important să fii sprijinit, să ai sponsor, dar cred că mai contează şi cum sunt sponsorii ăştia şi cum te ajută. Uneori te poţi pierde în lucrurile astea, iar sportivul din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie implicat în ele, să-şi preocupe gândurile cu sponsorii. El are o treabă foarte clară, iar echipa din jurul lui se ocupă de lucrurile astea. AGERPRES/(editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.