COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Doi angajaţi ai Muzeului Vrancei, soţ şi soţie, au ieşit la pensie, vineri, după mai bine de 37 de ani de activitate la Mausoleul Mărăşti din comuna Răcoasa, aceştia fiind un reper pentru instituţie.

Soţii Tecuceanu, Victoria şi Constantin, şi-au trăit cea mai mare parte din viaţă în Mausoleul Mărăşti, îngrijind muzeul şi dedicându-şi timpul vizitatorilor care au trecut pragul acestuia.

"Când vorbeşti de Mausoleul Mărăşti, vorbeşti de familia Tecuceanu. Domnul Tecuceanu s-a născut lângă Mausoleu, a crescut în curtea Mausoleului şi de câţiva zeci de ani este angajat al Mausoleului şi spune, zi de zi, celor care păşesc pragul muzeului, povestea Mausoleului de la Mărăşti. Ulterior, şi soţia a venit să lucreze la Mausoleu şi împreună au îngrijit acest locaş ca pe propria lor casă. Avem nevoie de modele de angajat. Pentru că e simplu să pui o persoană în locul celui plecat, dar să găseşti o persoană care să-şi facă meseria cu pasiune şi care să iubească locul în care lucrează, aşa cum a făcut familia Tecuceanu, e mai greu. Vă apreciem şi meritaţi toată recunoştinţa noastră", le-a transmis managerul Muzeului, Valentin Muscă, celor doi angajaţi.

 

 

Viaţa lui Constantin Tecuceanu este aproape în totalitate cu şi despre Mausoleu. S-a născut aici, a copilărit într-o căsuţă din spatele Mausoleului, împreună cu cei trei fraţi, iar mai târziu, după ce tatăl s-a pensionat, a preluat sarcinile acestuia la muzeu.

 

 

"Tata era angajat al Mausoleului din 1953. M-am născut şi am copilărit în spatele Mausoleului, într-o căsuţă făcută de unitatea militară din Focşani, cu două camere mici, în care am crescut alături de trei fraţi. Am avut o copilărie fericită. Îmi amintesc că îmi petreceam zilele în Mausoleu când eram mic. Am şi fotografii din vremea aceea în faţa Mausoleului, jucându-mă în iarbă. Am urmat o şcoală profesională la Focşani, până în 1972, m-am angajat şi până în 1986 am lucrat la Focşani. Când tata a ieşit la pensie, am dorit să revin în sat, alături de el. Aşa am preluat şi locul lui la muzeu. În 1990, a venit după mine şi soţia, care s-a angajat şi ea la Mausoleu mai târziu. Mi-a fost drag să întâmpin copii, să le spun poveşti despre Mausoleu. Rămâneau încântaţi de fiecare dată când le povesteam de bătăliile care s-au dat aici în Primul Război Mondial. Iar Mausoleul îi impresionează prin măreţia lui, cu cele două basoreliefuri din faţă, realizate în bronz de unul dintre sculptorii timpului, din muniţia care a fost capturată de la trupele germane. Fiecare are o poveste. Unul dintre ele reprezintă chiar o familie din Mărăşti, familia lui Simion Popescu, care nu a plecat din sat după ocuparea acestuia de trupele germane. Bătrânul trecea frecvent linia frontului pentru a duce importante informaţii armatei române şi generalului Averescu. Acum o să fie foarte greu să intru pe poarta Mausoleului ca simplu vizitator", a declarat, pentru AGERPRES, Constantin Tecuceanu.

 

 

Multe personalităţi şi oameni importanţi au trecut pragul Mausoleului de la Mărăşti. Printre ele, Gheorghe Maurer, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, preşedintele Klaus Iohannis, miniştri, parlamentari, dar cei mai dragi i-au fost copiii care, după ce terminau turul Mausoleului, veneau să asculte poveştile sale cu şi despre muzeu sau despre satul Mărăşti, câte se adună într-o viaţă de om.

Cu ocazia pensionării, colegii de la Muzeul Vrancei le-au pregătit o surpriză. Au venit special de la Focşani cu un buchet de flori pentru doamna Victoria şi diplome pentru fiecare dintre aceştia, în semn de preţuire pentru munca de o viaţă pe care au depus-o în Mausoleul de la Mărăşti. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) DANA LEPĂDATU/AGERPRES

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.