Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primăria comunei tulcene Jurilovca a pregătit, în acest sfârşit de săptămână, 24 de tone de borş de peşte pentru aproape 40.000 de vizitatori, Sărbătoarea borşului lipovenesc fiind cel mai mare eveniment gastronomic din nordul Dobrogei.

Borşul lipovenesc este pregătit de 30 de pescari în 60 de ceaune, startul pregătirilor fiind dat sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 8,00, după cum spune unul dintre bucătari, Adrian Martinov, care crestează peşte pe un tocător pe care scrie în limba engleză "Bucură-te de vin şi de mâncare! Mănâncă şi vorbeşte cu oameni care iubesc!".

 



"Am venit dimineaţă, de la ora 8,00 şi a durat ceva până ne-am organizat. Este ceva de muncă. Festivalul este pentru noi un sacrificiu de două zile. Dar e sărbătoarea noastră şi trebuie. Anul acesta pescuitul a fost mai prost. Canalele sunt colmatate, primăvara peştele pleacă la Dunăre, apoi apa scade şi nu mai are pe unde să se întoarcă. Pescuitul la mare este o soluţie, dar e o investiţie de miliarde. Şi atunci noi pescuim pentru supravieţuire", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Martinov.

Lângă el, cu un şirag de ardei la gât, Adrian Pestriţu, pescar de peste 15 ani, dă asigurări că totul merge conform planului.

"Pregătim peştele pentru ciorbă. Avem crap, singer, şalău, caras, plătică. Peştele e din lacul Razelm. Cel mai bun peşte este în Razelm, Goloviţa şi Sinoe", dă el asigurări.

 



Lângă bucătari, sunt peste 60 de voluntari care aduc porţiile de borş de peşte oamenilor care aşteaptă la rând.

"Eu sunt din Malcoci. O prietenă mi-a propus să vin să încerc experienţa asta şi am fost foarte încântată. E greu, dar e muncă în echipă şi ne descurcăm. Am preferat să-mi ajut prietenii şi să am experienţa asta, decât să vin doar şi să mănânc un borş de peşte", a afirmat unul dintre voluntari, Anamaria Caramangiu.

În port, sute de persoane vin şi pleacă. În ciuda căldurii şi a faptului că au stat la rând, turiştii sunt mulţumiţi.

"Am fost şi am mâncat un borş gratuit. Aseară, am plătit unul, dar am mâncat ca vai de noi. Borşul ăsta de la Primărie a fost mai bun", a spus Florin G., din Bacău.

Pentru comunitate, festivalul este o întoarcere la normalitate.

"După doi ani de pandemie, ce se întâmplă acum e ceva de vis. Stăteam pe stradă şi mă uitam că Jurilovca era atât de pustie. Mă îngrozeam. Acum, satul e plin, lumea e sătulă şi e fericită", a afirmat Zinaida Chiriţă, din Jurilovca.

La ora 12,00, scena din port se umple cu copii şi ansambluri din întregul judeţ.

"Suntem bucuroşi să primim atât de mulţi oaspeţi care ne onorează localitatea. Este cea mai mare sărbătoare nord-dobrogeană. Noi am deschis evenimentul cu grupul Buburezele. Sunt copii de grupă mică şi mijlocie care s-au antrenat în grădina de vară. Ei astăzi au fost artişti. Am avut şi spectatori care ne-au aplaudat şi cred că aşa au făcut şi peştişorii din baltă", a declarat îndrumătoarea copiilor, Paula Zaiţ.

Anul 2022 nu a fost unul dintre cei mai buni pentru turismul din localitate, numărul oaspeţilor fiind cu circa 25% mai mic decât cel din anul 2019, după estimările reprezentantului Primăriei comunei Jurilovca, Paul Condrat.

"Aş zice că anul acesta au fost cu 25% mai puţini turişti decât în 2019. Acesta este un eveniment de promovare excelent. Toate pensiunile sunt pline. De ce ar veni un turist toamna în Jurilovca? Clima este plăcută, temperaturile sunt mai joase, este peşte proaspăt mai mult, fiindcă în timpul verii capturile sunt mici, este o lumină deosebită, peisaje sunt deosebite", a afirmat Condrat.

 



El a amintit că în Deltă, borşul de peşte se mănâncă într-un fel aparte.

"Se mănâncă mai întâi peştele şi apoi zeama. Pescarii spun că supa umple doar golurile din stomac. Zeama e bună bineînţeles şi a doua zi, pentru dres", a afirmat Paul Condrat.

Sâmbătă, înainte de lăsarea nopţii, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns la festival, unde a vorbit cu pescarii.

Festivalul borşului lipovenesc a costat peste 100.000 de euro, potrivit estimărilor primarului comunei Jurilovca, Eugen Ion.

"Aici discutăm despre un proiect depus spre finanţare din fonduri europene. Dacă se va aproba, vom deconta banii. Altfel, vom reuşi să acoperim suma din sponsorizări. Acest eveniment este la a zecea ediţie. Sunt 30 de pescari care pregătesc borşul, avem 70 de voluntari care servesc şi 60 de ceaune care se fac în serie. Avem 10 tone de peşte şi cinci tone şi ceva de legume din care vom face 24 de tone de borş de peşte", a afirmat primarul Eugen Ion.

 



În spatele edilului, într-o zonă în care anul trecut era apă, este nămol.

"Acolo s-a făcut decolmatare şi sunt lucrări într-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Este vorba despre un proiect care a început în luna noiembrie a anului trecut şi care sperăm să se încheie în decembrie anul acesta sau în martie, anul viitor. Este o lucrare de 4 milioane de euro pentru modernizarea portului", a prezentat investiţia primarul comunei Jurilovca.

El a amintit că iniţial proiectul prevedea 70 de locuri de acostare, însă ulterior, prin montarea unor pontoane mobile, numărul lor a ajuns la 150.

"Avem deja 140 de solicitări din care 80% sunt numai de la localnici. Va avea o parcare cu 50 de locuri şi staţii de încărcare pentru maşini electrice. La următoarea ediţie, acest eveniment va fi în casă nouă", a mai spus primarul Eugen Ion.

Pe lângă borşul oferit gratuit de autoritatea locală, 60 de agenţi economici le vând vizitatorilor produse tradiţionale în port, 40 dintre ei având preparate din peşte.

Sâmbătă seară, pe scena din portul comunei Jurilovca au susţinut recitaluri Delia şi Radu Captari, iar duminică seară, în faţa publicului, printre artişti vor fi Elena Gheorghe şi Marcel Pavel. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES FOTO

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.