COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului
Apicultori veniţi din toată ţara vor fi prezenţi sâmbătă şi duminică la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", la prima ediţie a "Târgului de miere", informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.
Evenimentul este dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Albinei, marcată în fiecare an pe 20 mai, şi va cuprinde o serie de întâlniri cu apicultori veniţi din toată ţară pentru a vorbi despre beneficiile mierii şi importanţa albinei pentru întreaga omenire. Albert Einstein obişnuia să spună că 'atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit', se arată în comunicatul citat.
Pe 23 mai, va fi prezentată cartea "Veceslav Harnaj (1917 - 2017)" de Ileana Popovici, dedicată personalităţii celui care a pus bazele apiculturii româneşti moderne şi nu numai.
Între 1964-1974, Veceslav Harnaj a realizat în România un complex apicol unic în lume: un Combinat Apicol, un Institut de Cercetare şi Producţie pentru Apicultură, un Liceu Apicol, un Institut Internaţional de Tehnologie şi Economie Apicolă. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a fost, la vremea sa, prima asociaţie profesională din lume de drept privat care dispunea de un institut de cercetare şi de o unitate de producţie.
Evenimentul de la Muzeul Naţional al Satului va cuprinde şi o serie de ateliere pentru copii şi întâlniri cu meşterii artizani.
Vizitatorii Târgului de miere vor putea participa sâmbătă, de la ora 11,00, la atelierul "Delta Dunării văzută prin ochii copiilor" la Sala de Sticlă, iar de la ora 13,00, la scena Dumitra, va putea fi ascultat grupul Mlădiţe ilfovene, coordonat de Mărioara Man Gheorghe.
De la ora 14,00, apicultorul Ion Bodnariu-Horia din Constanţa va prezenta, la scena Dumitra, beneficiile mierii.
Cea de-a doua zi a evenimentului va debuta cu atelierul Micul apicultor, susţinut de Asociaţia pentru Protecţia Albinelor şi Polenizatorilor Sălbatici&LaStupina.ro, la Casa Curtişoara, de la 13,00, la scena Dumitra, va avea loc un spectacol susţinut de Şcoala de Muzică Populară Românească - Bucureşti, de la ora 15,00, va fi prezentată, la scena Dumitra, cartea "Veceslav Harnaj (1917 - 2017)".
Pe tot parcursul târgului, între orele 9,00-18,00, vizitatorii vor avea posibilitatea să se întâlnească atât cu apicultorii prezenţi la târg, cât şi cu meşterii populari.
Ziua mondială a albinelor a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.
Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.