Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Coroană din coaste de porc servită cu cartofi copţi şi pate din ficat de gâscă sunt două dintre preparatele recomandate, pentru noaptea dintre ani, de un cunoscut chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, pentru a respecta tradiţia care spune, potrivit acestuia, că astfel vei zbura prin noroc tot anul şi vei avea bogăţie.

"Tradiţia spune că, dacă vei mânca în noaptea dintre ani carne de porc, anul care vine o să îţi aducă bogăţie şi noroc. Tot din bătrâni se spune că, dacă vei consuma carne de raţă sau de gâscă, vei fi uşor tot anul şi vei zbura prin noroc tot anul, ca o pană de raţă sau de gâscă", a explicat, pentru AGERPRES, Cosmin Toma.

Cunoscut pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează mâncărurile tradiţionale, Cosmin Toma a optat, şi de această dată, pentru o formă deosebită a preparatului din carne de porc, denumit de chef "coroană din coaste de porc servită cu cartofi la cuptor".

 



Ingredientele necesare sunt coastă de porc - 1,5 kilograme, cartofi - 400 de grame, ulei - 200 mililitri, bere cu ghimbir - 300 mililitri, coniac - 100 mililitri, miere - 50 de grame, lămâie neagră - 50 de grame, sare şi piper.

"Coasta de porc se marinează cu berea, 100 ml ulei, coniac, mierea şi lămâia neagră praf. Se adaugă sare şi piper. Se lasă la rece circa 3 ore. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie sferturi. Din coasta marinată se face o formă de coroană şi se leagă strâns, cu o sfoară de bucătărie. Cartofii se dau cu sare şi ulei, se amestecă bine şi se introduc în coroniţa din coastă. Se dau la cuptor, la foc mediu, timp de două ore, având grijă ca să mai stropim, din când în când, coasta cu marinata din tavă", a explicat chef Cosmin Toma.

În ceea ce priveşte pateul din ficat de gâscă, Cosmin Toma îl pregăteşte din 1 kilogram de ficat de gâscă, 100 grame unt, 1 ceapă albă, 50 ml coniac, 100 ml smântână dulce, sare şi piper. Şi acestui preparat Cosmin Toma îi dă o formă aparte atunci când îl serveşte.

 



"Ficatul de gâscă se spală, se lasă să se zvânte, după care îl ştergem cu un prosop de bucătărie. Tăiem cubuleţe ceapa, pe care o prăjim apoi în 50 grame de unt, după care adăugăm ficatul. Îl lăsăm câteva secunde la prăjit, după care stingem cu coniac. Se lasă alte 10 minute să fiarbă, după care adăugăm smântâna dulce şi piperul. Se mai lasă 5 minute să fiarbă, după care se ia de pe foc, se sărează şi se dă prin blender, adăugând untul rămas", a dezvăluit Cosmin Toma modul în care pregăteşte acest preparat.

După ce-l aşază într-un fel anume pe un suport sau pe o farfurie, Cosmin Toma mai toarnă deasupra un strat din jeleu de portocale.

El mai spune că în noaptea de Revelion e bine să mânânci şi peşte.

 



''Se spune din bătrâni că aşa cum peştele înoată uşor prin apă, aşa vei trece şi tu prin necazuri şi supărări mai uşor. Tot în noaptea dintre ani se mănâncă şi pită (pâine - n.r.) unsă cu unsoare şi cu ceapă roşie, ca să treci uşor prin viaţă şi prin necazuri. Ceapa roşie simbolizează bogăţie şi noroc", a arătat Cosmin Toma. AGERPRES/(AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Cosmin Toma

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Tulcea: Peştele - nelipsit din meniul de Revelion

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Plăcinta întinsă de Turnu, rulată cu faţa de masă - reţeta de succes a unei familii din Arad

 

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Covasna: Decoraţiuni cu gust - figurine din zahăr pentru pomul de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Reţetele Crăciunului - reinterpretate în restaurantele din Deltă; ozvar şi cuchea - pe masa ucrainenilor din Crişan

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an - tradiţional în zona Margina

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Timiş: Arome tradiţionale româneşti şi austriece - ''împletite'' în bunătăţile de Crăciun

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Crapul scăldat în sos de roşii cu mămăliguţă - preparat delicios pentru masa de Revelion

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.