Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) îşi dezvoltă serviciile de suport pentru pacienţii cu HIV menite să-i sprijine pe aceştia în gestionarea problemelor cu care se confruntă în managementul bolii, în accesul la servicii medicale, în comunicarea cu medicul specialist, în nevoia de informare şi suport, în contextul pandemiei de COVID-19.
Astfel, cu sprijinul unor companii farmaceutic, UNOPA pune la dispoziţia persoanelor seropozitive din România o serie de servicii, printre care cel de consiliere. Pacienţii cu HIV îl pot accesa pentru a se consulta cu specialiştii UNOPA în legătură cu aspectele ce ţin de managementul infecţiei HIV, accesul la servicii medicale, tratament şi analize specifice, aderenţa la tratament, situaţii de stigma şi discriminare, protecţie socială, depăşirea provocărilor de la locul de muncă, etc.
Un alt serviciu este reprezentat de un grup de suport online pentru pacienţii cu HIV. "Se va desfăşura săptămânal şi va fi coordonat de o persoană pregătită în acest sens. Prin intermediul grupului de suport persoanele seropozitive sunt ajutate în direcţia acceptării diagnosticului, întăririi relaţiei medic - pacient, integrarea aderenţei la tratament în stilul de viaţă, depăşirea provocărilor specifice în relaţia de cuplu, consolidarea încrederii şi imaginii de sine, resemnificarea experienţei traumatice de pierdere a sănătăţii, conştientizarea efectelor stigmatizării internalizate şi mijloacele de combaterea ale acesteia, identificarea mecanismelor de apărare şi crearea de mecanisme de coping în faţa infecţiei cronice, depăşirea provocărilor de la locul de muncă, etc", precizează UNOPA.
Per-suport pentru pacienţii cu HIV constituie un alt serviciu oferit. Prin intermediul acestuia, pacienţii cu HIV pot discuta direct cu alţi pacienţi voluntari cu scopul de a face schimb de informaţii, a-şi valida emoţiile, trăirile, a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viaţa unui pacient. Posibilitatea de a discuta cu alţi pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie este de un real ajutor în depăşirea unor etape fireşti în relaţie cu infecţia, în eliminarea unor temeri nejustificate sau în construirea unor mecanisme de coping la infecţie şi în consolidarea încrederii în sine, menţionează UNOPA.
Modalitatea de accesare a serviciilor şi alte detalii sunt publicate pe site-ul www.unopa.ro şi vor fi promovate în rândul pacienţilor, al medicilor infecţionişti sau prin intermediul reţelelor de socializare.
"Aceste servicii se alătură celorlalte servicii de informare, monitorizare şi advocacy pe care organizaţia noastră le derulează permanent. Serviciile de faţă îşi propun să suplinească lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID 19. În aceste vremuri dificile suntem la dispoziţia pacienţilor cu HIV din România şi îi invităm pe cei care au nevoie de sprijin să nu ezite să ne apeleze. De asemenea transmitem pe această cale invitaţia către medicii infecţionişti de a direcţiona pacienţii cu HIV către serviciile noastre, pentru că doar împreună putem ajuta la depăşirea problemelor pe care aceşti pacienţi le întâmpină", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Potrivit UNOPA, transformarea spitalelor de boli infecţioase în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19 îngreunează accesul pacienţilor cu HIV la servicii şi analize medicale specifice.
"Nesiguranţa pe care pacienţii cu HIV o trăiesc privind monitorizarea stării de sănătate are un puternic impact emoţional şi psihologic asupra acestora. COVID-19 a generat schimbări majore privind modul în care sistemul medical funcţionează în România. Acest lucru a avut un impact major şi asupra modului în care pacienţii cu HIV sunt monitorizaţi/trataţi. Dificultăţile cu care pacienţii cu HIV din Romania s-au confruntat în ultimele 6 luni continuă, în contextul în care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legătura cu medicul curant este foarte dificilă, analizele specifice se realizează foarte greu şi doar în anumite centre regionale HIV. Toate acestea sunt cauzate de faptul că spitalele de boli infecţioase, unde erau trataţi în mod obişnuit, s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, iar accesul persoanelor care nu sunt infectate cu SARS-COV-2 este restricţionat", a adăugat UNOPA. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.