COD GALBEN: 10-08-2020 ora 10 Intre 10 august, ora 12:00 – 10 august, ora 23:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată in conform textului și hărții;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O societate din Tulcea va finaliza anul acesta procesul de conversie ecologică pentru o plantaţie de migdal înfiinţată în 1984, la marginea oraşului Isaccea, reprezentaţii firmei sperând să obţină în 2021 un preţ de două ori mai mare pentru sâmburii de migdale.

Consilierul juridic al societăţii, Oana Burghelea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că, în România, plantaţiile de migdal sunt foarte rare, iar în Dobrogea sunt favorizate de climă.

"Soiul de migdal este unul rusesc, iar în 1984, atunci s-a înfiinţată plantaţia, se pare că a prins foarte bine. Acum cinci ani însă, când am ajuns aici, era pădurea vrăjitoarelor, plantaţia fiind îmbătrânită şi neîngrijită. Am hotărât să o aducem la viaţă, iar după tăierile de regenerare a devenit o livadă frumoasă şi roditoare. Am decis să începem procesul de conversie ecologică, iar în această perioadă, nefiind ajutată cu tratamente chimice, producţia este mai mică", a afirmat Burghelea.

Anul viitor, la finalul procesului de trei ani de conversie ecologică, societatea va obţine şi certificarea ecologică pentru produsele obţinute de pe cele 28 de hectare, aşa încât preţul unui kilogram de migdale va creşte de cel puţin două ori.

"Forţa de muncă este o mare problemă, mai ales pe zona noastră. Am încercat să angajăm absolvenţi de facultate, dar au venit doar pentru CV-uri pentru câteva luni şi apoi au plecat. Am adus un inginer din Republica Moldova, i-am asigurat toate condiţiile, lui şi familiei lui, dar au plecat după trei luni. Mi-au spus că oraşul este mic şi nu au ce face", a menţionat Burghelea.

Ea a mai spus că procesul de conversie ecologică a culturii de migdal a fost susţinut cu o subvenţie de 620 de euro pe hectar.

Potrivit Oanei Burghelea, migdalul este o specie rezistentă la secetă, iar spre deosebire de altele similare, ca de exemplu nuca, sâmburii de migdală au puţine calorii şi sunt bogaţi în conţinut nutritiv. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.