

Numărul agresiunilor comise în primul semestru al acestui an şcolar în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Timiş a crescut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 14 la 28 de astfel de acte, 26 dintre acestea fiind săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi două în zona adiacentă.
Comisar-şef de poliţie Alin Petecel, şeful IPJ Timiş, a afirmat, în cadrul Colegiului prefectural care a avut loc vineri, că din cele 28 de infracţiuni, 20 au fost înregistrate în mediul urban (cu şase mai mult decât anul trecut) şi opt în mediul rural (cu opt mai multe faţă de perioada de referinţă).
"Majoritatea victimelor, dar şi a autorilor de fapte penale sesizate o reprezintă elevii. În perioada de referinţă, la comiterea celor 28 fapte au participat 17 autori, cu nouă mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului şcolar 2018/2019. Dintre aceştia, 14 au fost elevi, cu şase mai mult faţă de perioada similară a anului şcolar precedent, iar în cazul autorilor profesori a fost înregistrată o creştere (cu 1, n.r.) faţă de aceeaşi perioadă", a detaliat Alin Petecel.
Potrivit acestuia, referitor la victime, în perioada supusă analizei au fost înregistrate 28 de victime ale infracţiunilor, cu 14 mai mult decât în perioada similară a anului precedent. În cazul victimelor elevi a fost înregistrată o creştere cu 10 persoane, iar în cazul victimelor profesori a fost consemnată o creştere cu două persoane, de la zero în semestrul I al anului şcolar trecut, la doi, în semestrul I şcolar prezent. A mai fost înregistrată o creştere de la zero la doi în cazul altor categorii de victime.
Aceste violenţe vizează opt fapte de furt (cu două mai multe faţă de anul trecut), două cazuri de ameninţare (cu unul mai mult decât decât anul precedent) şi a apărut o vătămare corporală.
În schimb, nu s-a mai înregistrat nicio faptă de tâlhărie.
În perioada analizată, cele mai multe infracţiuni au fost comise la Liceul Teoretic Recaş (patru fapte), Liceul Teoretic "David Oniga" din Giroc (trei fapte), Liceul Teoretic "J.L.Calderon" Timişoara (două fapte) şi Colegiul Tehnic de Vest Timişoara (două fapte).
Pe de altă parte, comisarul-şef Alin Petecel a menţionat că la nivelul judeţului Timiş funcţionează 572 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, din care 34 unităţi sunt asigurate cu o formă de pază (11 cu pază proprie, 19 cu pază cu societăţi specializate şi 4 cu pază mixtă), 216 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (89 grădiniţe, 100 de şcoli primare/gimnaziale şi 27 licee/colegii).
La nivelul judeţului Timiş, numărul unităţilor de învăţământ care nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 288 (43 în mediul urban şi 245 în rural), din care 209 grădiniţe (37 în urban şi 172 în rural) şi 79 de şcoli primare/gimnaziale (şase urbane şi 73 rurale).
"Deşi numărul şi gravitatea acestor fapte este redusă, totuşi prin expunerea mediatică intensă produc o emoţie puternică şi induc un sentiment de nesiguranţă în rândul elevilor şi al părinţilor. Comiterea celor 26 de fapte în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost cauzată şi de modul deficitar de asigurare cu pază sau împrejmuirea cu gard protector a instituţiilor de învăţământ preuniversitar. Este necesară continuarea intensivă a activităţilor comune realizate de poliţişti, cadre didactice şi autorităţile locale pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ", a concluzionat şeful IPJ Timiş, comisar-şef Alin Petecel. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Instituția Prefectului Județul Timiș/Facebook.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.