COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Aproape o treime din centrele de vânzare a peştelui din Deltă au încheiat contracte de vânzare cu Bursa de peşte din Tulcea, astfel că, în perioada septembrie-noiembrie, sucursala Casei Unirea a intermediat vânzarea a aproximativ 60 de tone de produs.

Directorul sucursalei tulcene, Dragoş Gavrilă, a declarat, pentru AGERPRES, că a încheiat contracte de preluare a peştelui din 14 cherhanale din Deltă şi a început în această săptămână negocierile cu alte trei puncte care vor vinde bursei cantităţile cumpărate de la pescari.

"Activitatea în clădirea de pe malul Dunării a început în luna septembrie. De atunci până la finele lunii trecute aproape 60 de tone de peşte au trecut prin această locaţie. Ieri (joi - n.r.), în depozite, aveam aproximativ şase tone de peşte", a afirmat Gavrilă.

Peştele preluat de la cherhanalele din Deltă ajunge la şapte societăţi, din care una este retailer.

"Conform legii, putem achiziţiona doar de la pescarii din Tulcea. Când se va da drumul centrului din Chilia Veche, se va putea lucra şi cu pescarii din Chilia. Acum, lucrăm cu centrele de primă vânzare care condiţionează marfa şi o aduc la un standard de calitate pentru clienţii noştri", a menţionat directorul sucursalei Casa Unirea.

Specia predominantă în capturile înregistrate de Bursa de peşte este carasul, iar principala problemă a sucursalei Casei Unirea este identificarea modalităţilor de a da plus valoare peştelui prin procesare.

"Acum, peştele pleacă din Deltă ca materie primă. Trebuie să găsim o soluţie prin care să dăm valoare acestui peşte. Fiind o marfă naturală, are un alt gust şi aşa cum mergem în alte ţări şi mâncăm un peşte de acvacultură la un preţ şi un peşte din mediul natural la un preţ de cinci ori mai mare, aşa ar trebui să ne dăm seama că marfa din Deltă este altceva decât peştele crescut într-o baltă şi furajat", a afirmat Gavrilă.

În prezent, bursa are trei produse marcate "Casa Unirea", respectiv scrumbia de Dunăre afumată, batog de crap argintiu şi batog de rechin, care se vând în magazinele Casei Unirea.

"Fiind o firmă de stat, avem nevoie de susţinerea ministrului Agriculturii pentru a evolua şi pentru a-i ajuta şi pe oamenii din Deltă să aibă un alt trai", a mai spus directorul sucursalei tulcene a Casei Unirea.

Directorul uneia dintre firmele care au încheiat un contract cu bursa din Tulcea, Cristian Ignat, a declarat că principalul avantaj pe care-l are ca furnizor de materie primă este seriozitatea în ceea ce priveşte plata peştelui vândut.

Pentru alţi clienţi, principalul avantaj îl reprezintă faptul că sunt degrevaţi de unele activităţi.

"Eu mă ocup şi de pescuit, şi de procesat peşte şi nu mai am timp să vând. Avem multe avantaje în relaţia cu bursa. Ea decongestionează perioadele de vârf pe care le înregistrăm în diferite momente ale anului", a declarat directorul uneia dintre societăţi, Gabriel Sidorencu.

Proiectul Bursei de peşte din Tulcea, realizat cu fonduri europene, are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor, precum şi exploatarea durabilă a resursei piscicole.

De mai mulţi ani, pescarii s-au plâns din cauză că, în unele perioade ale anului, proprietarii cherhanalelor din Deltă nu le primesc capturile, din cauză că nu au cui să le vândă, pe fondul unei pieţe asigurate în special din importuri.

"Din cauza importurilor anumitor specii de peşte din ţări membre UE şi valorificate în pescării ca fiind de provenienţă din Deltă, preţul peştelui autohton a scăzut dramatic, ajungându-se chiar până în situaţia în care cherhanalele refuză speciile capturate de pescari. Facem un apel către autorităţi să ne sprijine în demersul de a asigura trasabilitatea peştelui din Deltă şi etichetarea corectă a peştelui din import", a declarat, recent, preşedintele asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban.

În prezent, în Delta Dunării există aproape 50 de cherhanale la care pescarii sunt obligaţi să îşi vândă capturile. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.