

COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23 Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23 Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11 Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11 Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23 Fenomene vizate se va semnala 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23 Fenomene vizate
Un inginer din Deva a gândit şi pus pe hârtie un mecanism ce permite creşterea autonomiei maşinilor electrice cu circa 30%, prin faptul că invenţia sa, aplicată la transmisia acestui gen de automobile, se reflectă într-un consum de energie mai mic şi, implicit, în mărirea duratei în care autovehiculul poate fi folosit după o singură încărcare la priză.
Invenţia inginerului Romeo Cătălinoiu se numeşte reductor mecanic cu raport de transmisie variabil autoadaptiv şi a fost dusă la bun sfârşit după doi ani de studiu şi cercetare.
"În stadiul actual se ştie că transmisia automobilelor propulsate de motoare electrice este asigurată de un reductor cu o singură treaptă, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă destul de largă de turaţii. Având un consum destul de mare de energie, autonomia este relativ scăzută. Acest reductor are, teoretic, o infinitate de rapoarte de transmisie cuprinse între două valori constructiv alese, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă restrânsă de turaţii, rezultând un consum de energie mai mic şi o autonomie mai mare", a declarat, pentru AGERPRES, Romeo Cătălinoiu.
Cu respectiva invenţie, inginerul din Deva a reuşit să câştige, în această toamnă, o bursă în valoare de 10.000 de lei la Salonul Auto Bucureşti (SAB), premiul fiind acordat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi de SAB.
Varianta prezentată la SAB permite creşterea autonomiei de funcţionare a maşinii electrice cu 30%. Inventatorul a apreciat, însă, că într-o variantă perfecţionată este posibilă o reducere a consumului de energie cu 45%, ceea ce se va reflecta, direct proporţional, şi în autonomia automobilului electric.
"Ajută în sensul că se pot parcurge mai mulţi kilometri cu o singură încărcare a bateriei. Eu zic că se poate ajunge şi la 400 de kilometri", a estimat inventatorul.
Romeo Cătălinoiu a menţionat că va breveta invenţia, urmând ca anul viitor să fie prezentată sub forma unui prim produs la SAB.
"Împreună cu Fundaţia Dan Voiculescu vom trece la pasul doi, brevetarea ei şi realizarea unui produs funcţional pe care vrem să-l prezentăm anul viitor la Salonul Auto", a menţionat inventatorul.
Romeo Cătălinoiu are 49 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la reprezentanţa unei cunoscute mărci de automobile din Deva. AGERPRES / (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.