Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că doi generali şi un preot care şi-au pierdut viaţa în anul 1917 pe frontul de la Iaşi vor primi, post-mortem, titlul de Cetăţean de onoare.
Potrivit edilului, în prima şedinţă de Consiliu Local, care va avea loc pe 29 august, va fi acordat titlul de Cetăţean de onoare, post-mortem, generalului Gheorghe Dabija, generalului Gheorghe Raşoviceanu şi preotului cpt. Gheorghe Cotenescu.
“Sunt trei eroi care au luptat în 1917 pe frontul de la Iaşi şi care, în cele din urmă, au ajuns victime ale regimului comunist, după 1945, fiind catalogaţi ca duşmani ai poporului şi îndurând represiunea unui alt tip de guvern totalitar. Credem noi că ar trebui de fiecare dată, pe 23 august, să începem într-un mod cât se poate de vizibil să comemorăm această zi, amintind aşa cum trebuie ce a însemnat pentru noi semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov. (...) Noi am fost victime şi am rămas victime ale acestui regim, pentru că nici după 1989 nu am reuşit să facem pace cu sufletele celor care au fost ucişi pe nedrept atunci şi am continuat, într-o formă mascată, politica dusă de fostul Partid Comunist, dintr-un singur motiv, şi voi spune cum maximă responsabilitate, preluarea puterii de către preşedintele Ion Iliescu nu s-a făcut pentru că el dorea schimbarea regimului, ci pentru că dorea schimbarea conducerii. O mare diferenţă”, a susţinut, într-o conferinţă de presă, primarul Mihai Chirica.
Primarul a subliniat că nu trebuie să uităm de faptul că ziua de 23 august 1939 a reprezentat un moment nefavorbil din istoria României. În opinia lui Mihai Chirica, 23 august ar trebui să fie o zi de comemorare a victimelor regimului comunist şi cel nazist.
“Astăzi este 23 august, aşa cum ştie toată lumea, un moment deosebit de nefavorabil din istoria României. Acum 80 de ani, în 1939, se semna Pactul Ribbentrop - Molotov, una dintre cele mai odioase înţelegeri dintre două puteri europene, ambele de tip totalitarist, una de tip nazist, cealaltă de tip comunist, care nu ne-a adus decât prejudicii teritoriale, victime omeneşti şi un parcurs al istoriei care nu ne-a fost deloc favorabil. Nu ştim în ce măsură Revoluţia Română acum 30 de ani a reuşit să stabiliească o convenţie foarte clară: ce facem noi cu data de 23 august? Dar din ce am citit nu am găsit nicio abordare frontală a acestei date. Din punctul meu de vedere, 23 august trebuie să fie o dată de comemorare, de comemorare a victimelor regimului comunist, de comemorare a victimelor sistemului nazist şi a victimelor care au venit după 1989 şi aş aduce în discuţie mineriadele, care au fost un afront direct al unor structuri rămase de pe vremea Partidului Comunist şi care, desigur, doreau să lovească în continuare în democraţie”, a mai afirmat Mihai Chirica. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.