COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sala Unirii din Alba Iulia, a cărei reabilitare nu a fost încă finalizată, va fi deschisă pentru public în data de 1 Decembrie, inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică, până la ora 5,00 urmând să fie redeschisă în 2 decembrie, între orele 8,00 şi 19,00, urmând să fie închisă din nou până, cel mai probabil, la vară.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia va avea un program special de funcţionare în zilele de 1 şi 2 decembrie.

"Astfel, Sala Unirii va fi deschisă sâmbătă, 1 decembrie, între orele 13.00-05.00, iar duminică, 2 decembrie, între orele 08.00 - 19.00. În Sala Unirii intrarea va fi liberă. Clădirea Babilon, care găzduieşte expoziţia permanentă a muzeului albaiulian, şi Museikon-ul vor fi deschise sâmbătă, 1 decembrie, între orele 13.00 - 22.00, iar duminică, 2 decembrie, între orele 09.00 - 19.00. În clădirea Babilon şi în Museikon intrarea se va face pe bază de bilet", arată sursa citată.

Pentru adulţi, biletul este de 10 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari - 5 lei. Tariful integrat Museikon - Clădirea Babilon este de 15 lei pentru adulţi, respectiv 7,5 lei pentru celelalte categorii.

Intrată în reabilitare la începutul acestui an, Sala Unirii a fost deschisă, recent, doar pentru câteva ore, pentru o şedinţă festivă a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca joi să găzduiască o şedinţă de Guvern.

Potrivit conducerii MNU Alba Iulia, Sala Unirii va fi redeschisă publicului doar după reabilitarea totală a clădirii.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesita o amplă restaurare. Imobilul avea nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a interiorului.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit, de asemenea, banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

Imobilul a fost ridicat între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazinou pentru militarii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia. AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.