Preşedintele Platformei Civice ''Împreună'', Mihai Gheorghiu, susţine că ideologia de gen a devenit în România politică de stat, există în manualele şcolare fără a fi supusă discuţiei publice, iar copiii învaţă lucruri care contrazic sistemul de valori tradiţional.
"Ideologia de gen a devenit în România politică de stat. Legi, hotărâri de Guvern care trasează direcţii de acţiune, direcţii de dezvoltare a pedagogiei, a sistemului de învăţământ românesc. Deja intruziunea ideologiei de gen în manuale există, manualele se tipăresc, sunt predate la clasă. Pas cu pas de zece ani această ideologie pătrunde în şcoli fără a fi supusă discuţiei publice, fără ca nimeni să fie informat că acest lucru se întâmplă. (...) Întregul nostru sistem, chiar dacă acum nu este vizibil, se va schimba pe aceste coordonate. Copiii de la clasa zero până la clasa a XII - a vor avea de învăţat un nou vocabular, o nouă realitate antropologică, vor învăţa ceva care îi va contrazice tot ceea ce învaţă în mediul familial. Pare un proces firav, dar adevărul este că procesul este masiv, este politică de stat şi va afecta generaţii la rând", a declarat Mihai Gheorghiu, luni, într-o conferinţă de presă.
El a dat exemplu un curs al Fundaţiei Accept care se numeşte "Curs pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România", care în opinia sa este un curs pentru educaţie pro homosexuală.
"Fără ca şcoala să informeze părinţii, fără să existe discuţie publică, fără să existe necesitatea predării acestor lucruri, fără să fie certificate. Sub acest titlu se ascunde răspândirea unor informaţi false din punct de vedere antropologic, medical, moral şi acest manual este din 2016 şi făcea parte dintr-un program care a atins zeci de licee din România", a punctat preşedintele Comitetului de Iniţiativă al Coaliţiei pentru familie.
Gheorghiu susţine că introducerea acestor manuale se face prin protocoale semnate direct cu conducerea liceului - ocolind inspectoratul şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
Acesta a explicat că părinţii trebuie să cunoască realitatea. "Trebuie să înţeleagă ce este cu acest limbaj hieroglific cu rolurile de gen, cu stereotipiile de gen, cu aşa zisa homofobie, cu aşa zisa heteronormativitate, această limbă de lemn a unei noi ideologii. Din păcate statul român nu informează părinţii asupra acestor lucruri. Suntem captivi unei tăceri absolute a instituţiilor de stat", a susţinut Gheorghiu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Coaliţiei pentru Familie, Ana Corina Săcrieru a mai adus ca exemplu un manual auxiliar de clasa a III-a.
"În această vară s-a dispus introducerea în manualele şcolare a unor noţiuni de ideologie de gen, mai concret s-a dispus introducerea combaterii eliminării rolurilor stereotipe de gen. Ce se înţelege prin roluri stereotipe de gen? Legea defineşte rolurile stereotipe de gen ca fiind sistemul de credinţe, concepţii, convingeri, pe care noi le arogăm atribuţiilor pe care le îndeplineşte femeia şi bărbatul. Dacă noi credem că femeia trebuie să facă mâncare acesta este o gândire şi un rol stereotip de gen. (...) Stereotipurile de gen pot fi generatoare de atitudini care determină prejudecăţi, care nu sunt bune, dar prin introducerea în bloc a acestui concept - combaterea stereotipiilor de gen - se poate ajunge la situaţia descoperită într-un manual de clasa a III-a. În manual era combătut de exemplu că o fetiţă nu are nicio importanţă că este fetiţă ea poate să se numească Matei, chiar dacă este fetiţă. În lecţia respectivă fetiţa era încurajată că poate avea şi nume de băiat chiar dacă ea îşi susţinea punctul de vedere că se numeşte Laura", a explicat Săcrieru.
Ea a subliniat că părinţii trebuie să conştientizeze importanţa maximă a situaţiei din prezent.
"Urcarea în Constituţie, în definiţia căsătoriei a faptului că femeia poate fi soţie şi bărbatul poate fi soţ consacrăm constituţional stereotipia rolurilor de gen în România. În aceste condiţii ele nu mai pot fi combătute prin legi inferioare Constituţiei", a spus purtătorul de cuvânt al Coaliţiei pentru Familie. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Cătălina Matei, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.