Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ORA 02.22 Protest Diaspora/ Protestul din Piaţa Victoriei - la final

 

ORA 01.21 Protest Diaspora/ Câteva sute de persoane au rămas în zona Pieţei Victoria

 

Foto: Radu Tuta / AGERPRES FOTO

 

Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au format un dispozitiv în jurul Pieţei Victoria, iar protestatarii rămaşi s-au adunat la intrările pe principalele bulevarde. Oamenii spun că nu vor să părăsească piaţa şi că nu sunt violenţi, acuzând intervenţia în forţă a jandarmilor.

În jurul Piaţa Victoriei şi în jurul acesteia se află în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

 

ORA 01.01 Protest Diaspora/Jandarmerie: Mobilizare a structurilor MAI pentru identificarea celor care au sustras armele jandarmilor bătuţi

 

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei, informează Jandarmeria Română.

"În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane. Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română", mai precizează sursa citată.

 

ORA 00.56 Protest Diaspora/ Date preliminare: Peste 400 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

 

Foto: (c) Grigore Popescu / AGERPRES FOTO

 

Un număr de 440 de persoane dintre care 24 de jandarmi au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 65 de persoane au fost transportate la spital, iar dintre acestea nouă sunt jandarmi.

 

ORA 00.51 Protest Diaspora/ Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de protestatari de pe strada Ion Mihalache

 

Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de manifestanţi aflaţi pe strada Ion Mihalache, în sprijin fiind chemată şi o autospecială cu tun cu apă.

În timpul intervenţiei, unii dintre protestatari au aruncat spre forţele de ordine cu obiecte contondente, dar şi cu sticle incendiare.

 


Foto: (c) Grigore Popescu / AGERPRES FOTO


Jandarmii au format un dispozitiv care avansează gradual, pentru a îndepărta grupul de manifestanţi de Piaţa Victoriei.

 

ORA 00.27 Protest Diaspora/ Două pistoale de 9 mm ar fi fost furate de protestatari; Jandarmeria nu confirmă şi nici nu infirmă episodul

 

Două pistoale de 9 mm ar fi fost furate vineri seară de persoane care participă la protestul din Piaţa Victoriei, informaţie care nu a fost nici confirmată, dar nici infirmată de Jandarmeria Română.

 

Foto: Radu Tuta / AGERPRES FOTO


Potrivit unor surse, protestatarii au furat două arme de foc din dotarea Jandarmeriei, respectiv două pistoale de 9 mm.

"Referitor la informaţiile recente despre dispariţia unor arme aparţinând Jandarmeriei, în dinamica lucrurilor vedeţi şi dumneavoastră că protestul este în desfăşurare, ca şi acţiunile Jandarmeriei. Nu vă putem nici confirma, nici infirma. Se fac verificări şi, în momentul în care vom avea datele despre informaţiile datele solicitate, vi le vom confirma imediat", au comunicat reprezentanţii Jandarmeriei Române.

 

ORA 00.26 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: Femeia jandarm este internată la Spitalul Floreasca cu traumatisme

 

Foto: (c) Grigore Popescu / AGERPRES FOTO

 

Femeia jandarm rănită vineri în Piaţa Victoriei este internată la Spitalul Floreasca şi prezintă un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală, anunţă Jandarmeria română.

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim-ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

 

ORA 00.12 Protest Diaspora/ Incendii provocate în zona Pieţei Victoriei; jandarmii intervin cu tunul cu apă

 

Foto: (c) Grigore Popescu / AGERPRES FOTO

 

Două incendii au fost provocate, vineri seară, în apropiere de Piaţa Victoriei, de grupuri de persoane, pentru stingerea unuia dintre ele intervenind jandarmii cu un tun cu apă.

Mai multe persoane au incendiat nişte coşuri de gunoi, apoi flăcările s-a extins la câţiva copaci de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

Incendiatorii au înteţit ulterior focul cu câţiva arbuşti ornamentali, existând riscul ca incendiul să cuprindă şi un autoturism parcat în apropiere.

Jandarmii au intervenit cu unul dintre tunurile de apă folosite pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, reuşind să stingă focul.

Un alt incendiu, de mai mici dimensiuni, provocat în zona Muzeului Antipa, a fost de asemenea lichidat.

 

Ora 23.37 Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

 

ORA 23.37 Protest Diaspora/ Jandarmii au intervenit pentru a evacua Piaţa Victoriei

 

 

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei

În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene.

Mai multe grupuri de persoane care se manifestă paşnic discută cu jandarmii, care încearcă să-i convingă să nu revină în piaţă.

Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei continuă să scandeze "Nu plecăm, nu plecăm".

 

ORA 23.33 Protest Diaspora/Unii dintre jandarmii loviţi prezintă plăgi la cap şi au fost duşi la 'Floreasca' şi 'Elias'

 

Jandarmii care au fost loviţi, vineri seară, în Piaţa Victoriei, sunt evaluaţi de medici, unii având plăgi la cap, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.

"Îi evaluăm. Unii au plăgi la cap şi o să îi ducem la spital după aceea. Spitalul Floreasca şi Spitalul Elias", a precizat medicul.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

 

ORA 23.11.Protest Diaspora/ O coloană de jandarmi a pătruns în mulţimea din Piaţa Victoriei; un jandarm a fost agresat

 

Foto: Radu Tuta / AGERPRES FOTO

 

O coloană de jandarmi a pătruns, vineri seară, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, un jandarm fiind agresat de mai multe persoanpul intervenţiei.

Jandarmii au pătruns prin centrul pieţei, către strada Buzeşti, moment în care unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei.

În timpul intervenţiei, un jandarm a fost agresat de mai multe persoane. Manifestanţii aflaţi în apropiere l-au încercuit pe jandarmul agresat pentru a-l proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegii săi.

Ulterior, forţele de ordine s-au regrupat şi au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii. 

 

ORA 23.04 Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă

 

Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă vineri seara, începând cu ora 21:10, traficul fiind supravegheat de Poliţia Metrou şi Jandarmerie, conform unui comunicat al Metrorex.

"Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10., staţia Piata Victoriei sa fie deschisa. Astfel, trenurile de metrou, vor opri în staţia Piata Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea în condiţii de siguranţă a staţiei va fi supravegheată de către Poliţia Metrou şi Jandarmerie", se menţionează în comunicat.

Staţia de metrou Piaţa Victoriei fusese închisă începând cu ora 20:00, trenurile trecând prin această staţie fără oprire, iar accesul călătorilor în subteran a fost interzis.

 

ORA 23.00 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: 247 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

 

Foto: Grigore Popescu / AGERPRES FOTO

 

Au fost asistate medical 247 de persoane la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

 

ORA 22.32 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: Peste 200 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei

 

Foto: (c) Grigore Popescu / AGERPRES FOTO

 

Un număr de 221 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Numai în intervalul 21,00-22,00 au primit îngrijiri medicale un număr de 49 de persoane, dintre care şi un jandarm cu o plagă la cap şi altul lovit la picior, ambii fiind transportaţi la spital.

 

ORA 22.17 Protest Diaspora/ Incidentele continuă în Piaţa Victoriei

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Noi incidente se înregistrează vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene.

Dinspre manifestanţi au fost aruncate şi petarde către jandarmi iar aceştia au lansat mai multe grenade lacrimogene.

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD.

Protestatarii rămaşi sunt hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria şi scandează lozinci precum: "Nu plecăm, nu plecăm", "Unitate, unitate". 

 

ORA 22.00 Protest Diaspora/Jandarmerie - S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice

 

Jandarmeria Română anunţă vineri seară că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.

 

"S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română.

 

ORA 21.40 ISU Bucureşti-Ilfov: Peste 170 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Un număr de 172 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Numai în intervalul 20,00 - 21,00 pompierii SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 62 de persoane.

Nouă persoane au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind jandarmi.

 

ORA 21.37  Protest Diaspora/Militaru-Jandarmeria Română: Apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut vineri seară un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul.

"Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime", a spus Militaru la Antena 3.

El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca "scuturi de protecţie".

"Am avut aruncate sticle, bucăţi de asfalt, iar agresorii - pentru că sunt agresori - îi folosesc pe ceilalţi drept un scut de protecţie, pentru a-şi putea continua acţiunile violente. Tocmai de aceea vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", a menţionat Militaru.

Acesta a subliniat că însă că intervenţia forţelor de ordine "va fi una foarte fermă".

"Un mesaj foarte important: împiedicarea forţelor de ordine de a-şi exercita atribuţiunile este infracţiune. Şi noi am spus-o şi ieri, în conferinţa de presă, nu ne putem juca cu astfel de îndemnuri explicite de atac asupra instituţiilor simbol fundamentale ale statului român. Intervenţia va fi una fermă împotriva acestor grupuri. (...) Rămânem în piaţă, vrem să ne asigurăm că toţi oamenii sunt în siguranţă, că femeile şi copiii sunt în siguranţă, sunt o prioritate pentru noi. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o limitare, o restricţionare a dreptului la liberă exprimare", a mai spus Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru. 

 

ORA 21.34  Protest Diaspora/Noi incidente la protestul din Piaţa Victoriei; peste 60.000 de manifestanţi

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Mai multe conflicte au izbucnit vineri la ora 21,00 între protestatarii din Piaţa Victoriei şi jandarmi pe latura dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu. În faţa clădirii Guvernului sunt peste 60.000 de manifestanţi, potrivit unor surse.

Mai mulţi protestatari s-au manifestat agresiv în timp ce oamenii au aprins lanternele telefoanelor cu ocazia intonării Imnului Naţional, iar jandarmii au intervenit cu gaze iritante şi lacrimogene.

O parte din cei prezenţi au părăsit zona menţionată după care s-au întors scandând "Hoţii, hoţii", "Nu plecăm, nu plecăm".

Pe o clădire din apropierea guvernului se proiectează mesaje precum "Noi suntem poporul", "Fără violenţă".

 

ORA 21.09 Protest Diaspora/Enache:Jandarmii au intervenit pentru stoparea celor care au exercitat continuu violenţe asupra forţelor de ordine

 

Jandarmii au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru "oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă", a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

 


"Niciuna dintre revendicările acestor oameni sunt convins că nu se rezolvă cu acte de violenţă. Eu, cel puţin, nu înţeleg modul acesta de manifestare. Colegii mei au fost nevoiţi să folosească mijloacele individuale de protecţie pentru oprirea şi stoparea acestor persoane care au săvârşit astfel de acte. Intervenţia a fost una destul de dificilă, pentru că persoanele respective, grupurile violente, au folosit ca scut oamenii civilizaţi, care se manifestau paşnic, în sensul că i-au lăsat pe aceştia la contact cu noi, iar ei din spate şi din interiorul mulţimii au aruncat cu diverse obiecte şi au folosit toate mijloacele astfel încât să provoace această reacţie a forţelor de ordine", a precizat Enache la B1 TV.

El a făcut un apel la persoanele care sunt în piaţă "şi care probabil intenţionează să vină" să se delimiteze în mod clar de cei care au provocat violenţe, să-i lase pe colegii săi să intervină şi să extragă persoanele respective, iar participanţilor vulnerabili - bătrâni, persoane care sunt însoţite de copii, femei - le-a recomandat să evite zonele au loc astfel de situaţii tensionate, care impun o reacţie din partea forţelor de ordine.

Despre cei reţinuţi până acum, oficialul Jandarmeriei Bucureşti a spus că va face o informare clară când vor fi centralizate datele.

"În acest moment, colegii mei centralizează consecinţele acelor intervenţii, pentru că au fost situaţii tensionate în mai multe zone din Piaţa Victoriei, pe mai multe artere de circulaţie, colegii mei au acţionat punctual în aceste zone şi este nevoie de puţin timp pentru a centraliza aceste detalii.Vă vom comunica cu exactitate şi precizie cifra persoanelor care au fost conduse la secţia de Poliţie. De asemenea, orice alte detalii şi măsurile care au fost luate împotriva lor", a afirmat Enache.

El a mai precizat că cei ridicaţi sunt "tineri, bărbaţi, oameni în putere".

"În urma consultării bazelor de date, vom comunica şi acest lucru, dacă sunt persoane cu antecedente, care au mai provocat astfel de probleme.

 

ORA 21.09 Protest Diaspora/Militaru, Jandarmeria Română: Mesajele de ameninţare cu moartea din spaţiul public - cercetate de instituţiile statului

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a atras atenţia că mesajele răspândite în spaţiul virtual de ameninţare cu moartea, de vărsare de sânge la adresa forţelor de ordine vor fi cercetate de instituţiile statului român.

"Vreau să vă spun că au fost o serie de mesaje colportate, de-a dreptul iraţionale, în spaţiul public. Ele au fost alimentate în mediul virtual şi trebuie să vă spunem că noi avem o preocupare şi lucrurile astea nu vor rămâne aşa. Nu este o ameninţare, dar ele vor verificate de instituţiile specializate ale statului şi noi am strâns toate aceste mesaje de ameninţare cu moartea, cu vărsare de sânge la adresa forţelor de ordine, la adresa familiilor noastre", a spus Militaru vineri seară, la Antena 3. 

 

ORA 20.53 Protest Diaspora/Jandarmeria: Persoane din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal, în Piaţa Victoriei

 

Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

"În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!", se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat, vineri, pe Facebook.

Jandarmii reiterează apelul la calm şi recomandarea ca femeile şi persoanele însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 20.39 Protest Diaspora/Incidente la mitingul din Piaţa Victoriei

 

 

O serie de incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, iar jandarmii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă.

Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze.

Protestatarii scandează "Nu plecăm", o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona.

Peste 25.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei. 

 

ORA 20.23 Metrorex: Staţia Piaţa Victoriei, închisă începând cu ora 20:00

 

Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă vineri, începând cu ora 20:00, trenurile urmând să treacă prin această staţie fără oprire, iar accesul călătorilor în subteran este interzis, informează Metrorex printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20:00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin aceasta staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei", se menţionează în comunicat.

Şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat vineri, că, în contextul desfăşurării protestului organizat de Federaţia Românilor de Pretutindeni, traficul rutier în Piaţa Victoriei va fi restricţionat, iar circulaţia mijloacelor de transport din zonă va fi modificată.

Astfel, linia 300 de autobuze va funcţiona pe traseul de bază între terminalul "Bd. Nicolae Bălcescu" şi intersecţia Bd. Lascăr Catargiu/Bd. Gheorghe Manu, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Bd. Gheorghe Manu, Str. Occidentului, Str. Buzeşti, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual.

Autobuzele liniei 362 vor circula pe sensul către "Parcul Carol I", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, apoi traseul bază, fără a se modifica traseul pe celălalt sens, iar autobuzele liniei 381 vor funcţiona pe un traseu scurtat, între Piaţa Reşiţa şi Piaţa Romană.

Linia 783 va funcţiona pe sensul către "Piaţa Unirii", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Bd. Lascar Catargiu, apoi traseul de bază. Celălalt sens nu se modifică.

Linia turistică va funcţiona, pe sensul către "Piaţa Unirii", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. C-tin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul de bază. Celălalt sens nu se modifică.

 

ORA 20.23 Protest Diaspora/ Peste 100 de persoane au necesitat îngrijiri medicale

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

Peste o sută de persoane care s-au aflat vineri în Piaţa Victoriei la protestul românilor din diaspora au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit informaţiilor furnizate de coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

"Echipajele de prim-ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 105 persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, dintre acestea patru fiind transportate la spital", a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD Bucureşti.

 

ORA 20.22 Protest Diaspora/Peste 20.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

Peste 20.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei, numărul acestora continuând să crească.

O parte a celor prezenţi au încercat în mai multe rânduri să forţeze gardurile din faţa coloanei de jandarmi. Aceştia au ripostat cu spray cu gaze iritante.

La tribuna improvizată în centrul Pieţei Victoriei se face apel la calm şi se scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva corupţiei.

Pe pancarte se pot citi mesaje precum: "România - o ţară luată cu împrumut de la copiii copiilor noştri", "Vrem un guvern care ştie să citească" sau "Punctul 8 de la Timişoara. Fără comunişti/fără penali".

Circulaţia este oprită pe principalele bulevarde din jurul Pieţei Victoriei, iar câtva zeci de persoane strâng semnături pentru campania "Fără penali în funcţii publice".

 

ORA 20.09 Protest Diaspora/Restricţii de circulaţie pe Bulevardul Lascăr Catargiu

 

Poliţiştii au restricţionat vineri seară traficul rutier şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Măsura a fost luată în contextul extinderii protestului din Piaţa Victoriei.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

ORA 19.56 Protest Diaspora/Jandarmeria: Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca "scut de protecţie".

"Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", se arată într-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, de Jandarmeria Română.

De asemenea, Jandarmeria face apel la femei şi copii să încerce să se retragă în zone ferite de violenţe sau să părăsească locurile în care se desfăşoară protestul.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine.

 

ORA 19.48 Protest Diaspora/Restricţii de circulaţie pe Bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Buzeşti din Capitală

 

Traficul rutier a fost restricţionat vineri seară pe Bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecţia cu Bulevardul Banu Manta, şi pe strada Buzeşti - de la intersecţia cu strada Mircea Vulcănescu către Piaţa Victoriei, informează Brigada de Poliţie Rutieră.

Restricţiile sunt cauzate de protestul din Piaţa Victoriei.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

ORA 19.34 Protest Diaspora/ISU Bucureşti: Asistenţă medicală pentru 40 de persoane; un alt jandarm a necesitat îngrijiri

 

Echipajele de prim ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală, în intervalul orar 17,30-19,00, unui număr de 40 de persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei.

Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feţei, informează ISU Bucureşti.

Două persoane au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

Potrivit sursei citate, printre persoanele care au primit îngrijiri medicale se numără şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii membru superior, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează sursa citată.

 

ORA 19.25 Câteva mii de persoane la protestele antiguvernamentale din Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Bistriţa

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES

 

ORA 19.15 Protest Diaspora/Jandarmeria: Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Jandarmeria Română solicită participanţilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.

"Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore", scrie instituţia menţionată pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Jandarmeria Română face apel la calm şi la respectarea dreptului tuturor celor care doresc să protesteze paşnic.

"Facem, în continuare, apel la calm! Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze paşnic! Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze! Suntem şi rămânem în slujba cetăţenilor! Singura noastră preocupare este liniştea voastră, a tuturor, şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori va fi nevoie", potrivit acestei instituţii.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine. AGERPRES /(AS-autor: Sorin Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 19.03 Protest Diaspora/Circa 10.000 de persoane la mitingul din Piaţa Victoriei

 

Circa 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Mitingul început în jurul prânzului s-a desfăşurat paşnic, însă în jurul orei 18,40 câţiva protestatari au forţat gardul din faţa guvernului, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Mai multor persoane le-a venit rău, câteva primind îngrijiri medicale de la echipajele SMURD prezente în piaţă.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum "Demisia, Demisia!", "Diaspora e cu noi!", "Unitate, unitate!", "Vrem ţara înapoi" şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 18.47 Protest Diaspora/Jandarmii au folosit gaze lacrimogene după o busculadă produsă în faţa guvernului

 

 Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului.

Mai mult persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 18.13 Protest Diaspora/ISU Bucureşti: Îngrijiri medicale pentru 36 de persoane; două dintre ele - transportate la spital

 

Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, dintre care două au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

Potrivit sursei citate, printre persoanele respective se numără şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii membru superior, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Mirela Bărbulescu, editor: Mihai Simionescu)

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 18.04 Protest Diaspora/Georgian Enache: Colegii mei au fost nevoiţi să folosească spray-urile individuale de protecţie


Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat vineri, la Antena 3, că jandarmii sunt în dialog permanent cu protestatarii din Piaţa Victoriei, pentru a-i determina pe aceştia din urmă să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine, dar a menţionat că jandarmii au fost obligaţi să folosească spray-urile din dotare când a fost rupt gardul de protecţie.

"Colegii mei discută în permanenţă, sunt între manifestanţi şi discută cu ei pentru a-i determina pe aceştia să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine cu diverse obiecte S-au folosit inclusiv pungi cu excremente, cu urină, care au fost aruncate către forţele de ordine, au fost aruncate de asemenea pietre rupte din carosabil, care nu au ajuns doar în capul jandarmilor, ci au lovit persoane care participau la adunarea publică. Colegii mei au fost nevoiţi, în momentul în care a fost rupt gardul de protecţie, să folosească şi spray-urile individuale de protecţie, pentru că au fost puşi într-o situaţie de pericol, iar legea permite jandarmului să utilizeze toate mijloacele pe care le are în dotare pentru a înlătura acea stare de pericol", a afirmat Enache.

El a adăugat că momentan situaţia s-a calmat, iar jandarmii care flanchează Guvernul sunt rezerve de intervenţie care pot fi folosite în cazul în care "situaţia escaladează din nou".

"În acest moment situaţia s-a calmat, din punctul nostru de vedere. Permanent am încercat, încă de la sosirea primilor manifestanţi în piaţă, un dialog cu aceştia, nu este în interesul nimănui escaladarea unor conflicte, colegii (...) sunt rezerve de intervenţie care pot fi folosite în cazul în care situaţia escaladează din nou", a spus Enache.

Georgian Enache a mai a susţinut că trei jandarmi au fost răniţi, unul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale, dar a subliniat că în pericol sunt puşi şi reprezentanţii presei aflaţi în piaţă.

"Am avut trei jandarmi care au fost răniţi, unul este într-o stare mai delicată şi a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, având fracturat un deget. Însă nu doar noi suntem puşi în situaţi de pericol, sunt şi reprezentanţii televiziunilor care se află aici, sunt cameramani, reporteri, inclusiv ei se află în stare de pericol atunci când din mulţime se aruncă cu obiecte contondente", a afirmat Enache.

Potrivit acestuia, până în acest moment s-au înregistrat, conform ISU, mai multe cazuri de "iritare" din cauza folosirii gazelor lacrimogene, iar alte persoane "au fost lovite de către obiectele aruncate din mulţime".

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 17.21 Protest Diaspora/Un jandarm a fost rănit în Piaţa Victoriei

 

Un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

"A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a spus Opriţa.

Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene dispersate de către jandarmi la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei.

Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă.

 

ORA 17.11 Protest Diaspora/Opriţa (SMURD): Cinci persoane, expuse la substanţele dispersate în Piaţa Victoriei; două-examinate la faţa locului

 

Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene dispersate de către jandarmi la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei.

"Au fost cinci persoane care au fost expuse substanţele dispersate în piaţă, trei dintre ele au refuzat examinarea şi două dintre ele sunt, în momentul de faţă, examinate la faţa locului", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD, dr. Bogdan Opriţa.

Protestatarii din Piaţa Victoriei au ocupat vineri carosabilul pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, o parte dintre aceştia aşezându-se şi la intrarea în sediul Guvernului.

Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

ORA 17.05 Protest Diaspora/Trafic rutier deviat în Capitală, din cauza protestului de la Piaţa Victoriei

 

Traficul rutier a fost deviat, vineri, pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei - de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului.

Potrivit Brigăzii rutiere a Poliţiei Capitalei, circulaţia maşinilor este deviată pe: Bulevardul Aviatorilor - de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu; pe Bulevardul Lascăr Catargiu - de la Piaţa Romană pe breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, str. Paris către Piaţa Victoriei şi pe breteaua de acces către Piaţa Victoriei - de la intersecţia cu Bulevardul Ion Mihalache.

Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor următoarele rute alternative: Calea Dorobanţilor - Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache - Bd. Mareşal Averescu - Bd. Mărăşti - Piaţa Montreal - Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneş, editor: Mihai Simionescu)

 

ORA 16.32 Protest Diaspora/ Participanţii la miting au ocupat carosabilul pe Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor

 

Protestatarii din Piaţa Victoriei au ocupat vineri carosabilul pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, o parte dintre aceştia aşezându-se şi la intrarea în sediul Guvernului.

Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă. Un tânăr a fost scos din mulţime de un echipaj SMURD, după ce i s-a făcut rău de la gazele lacrimogene. De asemenea, alte trei persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

Poliţia Rutieră şi echipajele de Jandarmerie redirecţionează maşinile care circulă în zonă.

Câţiva dintre manifestanţii care s-au aşezat în faţa gardului de la intrarea în sediul Guvernului au început să huiduie.

În jurul orei 16,00, în Piaţa Victoriei se aflau aproximativ o mie de protestatari.

 

ORA 15.37 Protest Diaspora/ Jandarmeria Bucureşti: Două persoane, conduse la Poliţie

Un bărbat de aproximativ 40 de ani care tulbura ordinea publică vineri în zona în care se desfăşoară protestul din Piaţa Victoriei a fost condus la secţia de Poliţie pentru identificare şi stabilirea măsurilor legale, a informat Jandarmeria Capitalei.

Totodată, o altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea (grafitti). Jandarmii au atenţionat persoana în cauză că nu poate participa la manifestaţie cu astfel de obiecte, însă aceasta, după ce s-a retras, ulterior a revenit în zonă.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

ORA 13.46 Protest Diaspora/ Peste 200 de persoane scandează în faţa sediului Guvernului

 

Peste 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei vineri la prânz, pentru a participa la protestul iniţiat de asociaţii ale diasporei.

În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: "Jos PSD!", "Hoţii!", "Demisia!", "Anticipate!", "DNA să vină să vă ia!", "Fără penali!".

Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: "Mi-aţi confiscat drepturile", "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România", "Nu cedăm", "Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi", "Tudorel Toader - ministrul anihilării Justiţiei".

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei "Fără penali", veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, "Diaspora rezist", scrisă de Doru Cernescu.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei. Circulaţia rutieră, la această oră, se desfăşoară în condiţii normale. AGERPRES/(AS - autori: Daniel Florea, Mihaela Tudorache, Florentina Ştefănescu, Roberto Stan, Sorin Peneş, Florentina Peia, Nicoleta Gherasi, Livia Popescu, Sorin Peneş, George Onea, editori: Florin Marin, Claudia Stănescu, Mihai Simionescu, Karina Olteanu, Marius Frăţilă, imagine: Alfred Schupler, Marian Vlăduț, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Ioana Matei-Cârlan, editori online: Irina Giurgiu, Anda Badea, Daniela Juncu)

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

Olguţa Vasilescu, despre miting: Eu nu cred că acolo este diaspora

 

Dan Barna: Jandarmii încearcă să distrugă această manifestare paşnică a românilor din diaspora

 

Adrian Ţuţuianu (PSD Dâmboviţa): Protestul trebuie asumat; PNL şi USR sunt organizatorii adevăraţi ai protestelor

 

Gorghiu: În loc de investiţii în spitale, şcoli şi autostrăzi, guvernanţii au băgat bani în tunuri cu apă, gaze lacrimogene

 

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.