O delegaţie niponă din care au făcut parte membri ai Dietei Japoniei a vizitat marţi Baza Militară 99 Deveselu, care găzduieşte sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, imagini de la diferite momente ale vizitei fiind postate pe Facebook de Unitatea de Sprijin Naval (Naval Support Facility, NSF) Deveselu.
Delegaţia japoneză a fost primită de comandantul Naval Support Facility Deveselu, Charlos Washington, de comandantul Bazei Militare 99 Deveselu, Răzvan Brătulescu, precum şi de alţi responsabili români şi americani din baza militară.
Totodată, oficialii japonezi au vizitat şi Primăria Deveselu, unde au avut o întrevedere cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016. Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.
Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive şi nu au capacităţi ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.
Guvernul japonez a anunţat luni o investiţie de 3,6 miliarde de euro în următorii 30 de ani pentru instalarea şi operarea dispozitivului terestru american de interceptare a rachetelor, destinat să contracareze un posibil atac nord-coreean, potrivit AFP. Autorităţile de la Tokyo prevăd introducerea sistemului Aegis Ashore în două zone diferite pentru a acoperi teritoriul întregii ţări. AGERPRES/(AS, autor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.