COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;
Staţiunea Balneoclimaterică Sovata a dat, vineri, startul sezonului estival prin redeschiderea Lacului Ursu pentru îmbăiere, întrucât acesta a ajuns la temperatura optimă pentru balneaţie, cu doar câteva zile înainte de a împlini 143 de ani de la formarea sa.
Potrivit SC Balneoclimaterica SA Sovata, Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri.
Pe baza unor cercetări efectuate de Jozsa Andras s-a stabilit că atât Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, cât şi zona lacului, deţin trei recorduri mondiale. În acest sens, un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial - Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.
Jozsa Andras susţine că Lacul Ursu s-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11.00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de circa 3.000 de metri.
După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.
Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.
Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu ,Verde, Negru şi Mierlei - şi şi-a primit denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că Lacul Ursu, la sfârşitul perioadei de încălzire, pe la sfârşitul lunii iunie, poate să ajungă şi la temperatura de 50 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri, unde este termoclima lacului.
Pentru conservarea căldurii lacului, scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10.00, şi numai într-o anumită porţiune a lacului. Lacul nu poate fi utilizat pentru scăldare după ora 18.00, iar între ora 13.00 şi 15.00, zilnic, se păstrează o pauză de îmbăiere datorită faptului că la orele respective expunerea razelor soarelui asupra luciului de apă este maximă. În aceste două ore apa se împrospătează, în sensul că din zona nefolosită a lacului vin curenţii care aduc în permanenţă apă proaspătă, neutilizată.
După deschiderea sezonului de balneaţie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi urmează în continuu să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |