Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O statuetă sculptată în ciocolată de Cristina Nistor din Suceava, denumită "Ţărăncuţa", a câştigat joi concursul "Creaţie artistică din ciocolată", în cadrul Expoziţiei Internaţionale GastroPan - ediţia a X-a, ce se desfăşoară la Târgu Mureş până duminică.

"Am făcut ceva unic faţă de ceilalţi competitori. Am căutat să văd dacă mai există aşa ceva în România şi nu am găsit. Am sculptat în ciocolată cum se sculptează în lemn sau în marmură. De obicei se toarnă în forme, după care se lipseşte. Eu nu, am făcut ciocolată, am turnat-o într-un cilindru, iar în acea formă am sculptat. Fiind tema 'Tradiţii' am ales să mă uit la strămoşii mei, să mă uit la Brâncuşi şi la toţi artiştii noştri, să surprind spiritul lor tradiţional de sculptare şi am combinat între nou şi vechi. Am făcut un echilibru. Este o ţărăncuţă, e simbolul României. Eu când mă gândesc la România mă gândesc, în primul rând, la o femeie înaltă, desculţă, vioaie, care lucrează cu voioşie", a declarat câştigătoarea concursului "Creaţie artistică din ciocolată", pentru AGERPRES.

Cristina Nistor lucrează la Suceava la o firmă din domeniul produselor de patiserie, cofetărie, însă a făcut ore de sculptură în liceu, chiar dacă facultatea urmată a fost pe alt profil.

Ea a spus că şi ciocolata se sculptează ca şi lemnul sau lutul, dar la ciocolată este obligatoriu să se ţină cont de temperatura la care se lucrează.

"Ciocolata se sculptează uşor, doar la temperatură trebuie să ai grijă. De preferat este să lucrezi la 10 grade Celsius, eu am lucrat şi la 20 de grade, dar se cam topea. Am lucrat două zile la această sculptură. S-ar putea ca la anul să vin la GastroPan şi cu sculptură în legume şi fructe", a precizat Cristina Nistor.

La concursul "Creaţie artistică din ciocolată" concurenţilor li s-a impus realizarea unei piese artistice, compusă din elemente structurale şi decorative obţinute exclusiv din ciocolată, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Organizatorii GastroPan au impus ca formele, decorurile şi culorile folosite să fie obţinute din ciocolată, respectând tematica impusă, "Tradiţii".

Juriul internaţional a decis că cea mai reuşită creaţie artistică este sculptura din ciocolată ce reprezintă o româncă de la ţară, realizată de Nistor Cristina, de la Belpan SRL, care a fost urmată de Elena Ada Cazacu, de la Vipp Fashion SRL, Bârlad, şi de Vasile Chiţu, de la Confiden Travel SRL, Hotel Ramada, Piteşti.

La ediţia a X-a a GastroPan vor fi premiaţi cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari, care se vor întrece la zece categorii de concurs grupate în trei secţiuni competiţionale: panificaţie-patiserie, cofetărie şi gastronomie.

Expoziţia Internaţională GastroPan, ce se desfăşoară la Târgu Mureş, începând de joi până duminică, este cel mai important eveniment de tehnologii şi soluţii pentru industria de panificaţie, cofetărie şi HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Managerul de proiect al Expoziţiei GastroPan, Boroka Jakab, a declarat că numărul expozanţilor cu standuri rezervate la actuala ediţie depăşeşte 150, fiind un nou record în privinţa multitudinii soluţiilor expuse, iar spaţiul expoziţional a crescut la patru săli, un spaţiu outdoor, o sală special dedicată concursurilor GastroPan, totalizând 7.800 de metri pătraţi.

Expoziţia GastroPan, organizată de Boro-Info Group, revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul şi Gastromedia, în colaborare cu asociaţiile de specialitate ROMPAN, ANAMOB, ANBCT, Euro-Toques, UIBC sau WACS, reuneşte la Complexul Expoziţional Imperial Inn din Târgu Mureş expozanţi din ţară şi străinătate, furnizori de produse şi servicii pentru afacerile din sector, cărora li se alătură numeroase brutării, cofetării, restaurante şi HoReCa. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.