Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Etnicii germani din Reşiţa, alături de populaţia majoritară, dar şi de alte comunităţi etnice, s-au întâlnit marţi după-amiază la "Sărbătoarea gogoşilor", o manifestare care încheie acţiunile dedicate Faschingului, perioada de dinaintea intrării în Postul Paştelui.

"În această după-amiază, la Forumul Democratic al Germanilor Caraş-Severin se desfăşoară ultima acţiune din programul de Fasching (Făşang) 2018, şi anume, sărbătoarea gogoşilor. Este o sărbătoare similară cu cea desfăşurată luni, care a fost dedicată tinerilor din comunitatea noastră, doar că acum participă adulţii. Pe lângă tradiţionalele krapfen sau croafne, cum li se spune în comunitatea germană, vom avea şi câteva momente muzicale susţinute de grupurile culturale ale FDGR Caraş-Severin", a declarat vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel.

Potrivit participanţilor, această sărbătoare este un bun prilej de a se reîntâlni.

"Pentru mine, aceste sărbători reprezintă întâlnirea cu prietenii, mai ales că am lipsit cam trei luni, dar aseară m-am întors şi prima mea ieşire a fost la Forumul Democratic al Germanilor. Mă bucur tare mult că aici vin şi germani şi cei care nu sunt de etnie germană, pentru că împreună ducem tradiţiile mai departe. Este o după-amiază minunată, unde ne simţim atât de bine, iar până seara putem socializa', a afirmat una dintre participantele la această sărbătoare.

Invitaţii au savurat delicioasele gogoşi pregătite de gospodinele Forumului german.

"Cantităţile diferă în funcţie de numărul invitaţilor pe care îi avem. Eu vorbesc acum pentru un kilogram de făină. Mai avem nevoie şi de patru ouă, două întregi şi două le separ, drojdie lăsată la crescut, rad un pic de coajă de lămâie, pun un pic de smântână, lapte cald, în care am pus şi puţin unt. Toate acestea se frământă până se dezlipeşte aluatul de pe mâini. Se lasă la crescut şi întindem aluatul, după care cu un pahar tăiem gogoşile. Le fierbem în ulei fierbinte. Gogoşile bine făcute vor avea întotdeauna un inel mai deschis la culoare pe mijloc, după cum am învăţat de la mama şi de la bunica mea", a spus una dintre bucătărese.

Obiceiul datează încă de la începutul secolului al XVIII-lea, el fiind adus de coloniştii germani din Stiria, Austria, care au pus şi bazele siderurgiei reşiţene.

Prin această sărbătoare, etnicii germani au încheiat Faschingul şi manifestările cultural-artistice dedicate acestei perioade, pentru că odată cu Miercurea Cenuşii, creştinii apuseni - romano-catolicii, evanghelicii-luterani şi reformaţii - intră în Postul Paştelui. AGERPRES/(AS - autor: Paula Neamţu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.