COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Accesul turiştilor spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, a fost oprit, de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care din perimetrul sitului arheologic vor fi tăiaţi şi scoşi peste o sută de arbori bătrâni, care s-ar putea prăbuşi peste zidurile monumentului UNESCO sau ar pune în pericol vizitatorii.

Un grup de lucru, format din specialişti în istorie şi arhitectură, a stabilit condiţiile de exploatare, activitatea de tăiere a copacilor urmând să înceapă de joi, 25 ianuarie, după ce firma care se ocupă de această operaţiune va încheia toate pregătirile necesare.

"Activitatea va fi efectuată sub supraveghere arheologică", a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013. De atunci, autorităţile au monitorizat şi starea în care se află arborii din perimetrul sitului UNESCO.

Potrivit autorităţilor judeţene, de-a lungul anilor, la fiecare furtună mai puternică s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor.

"Doar în cursul anului trecut, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, au căzut peste 25 de arbori în interiorul zonei administrate, arbori care au pus în pericol viaţa personalului care deserveşte zona, dar şi pe cea a turiştilor, al căror număr este în continuă creştere", susţin autorităţile judeţene.

Anul trecut, în urma ruperii unei crengi grele de la un fag secular, au fost distruşi ireversibil 10 metri din zidul incintei militare.

Pe ansamblu, în urma monitorizării efectuate la faţa locului au fost identificaţi 103 arbori bolnavi, care au fost marcaţi şi propuşi pentru tăiere.

Operaţiunile se realizează conform unei autorizaţii de exploatare, iar pe durata lucrărilor este necesară închiderea sitului arheologic până pe 19 februarie. AGERPRES/ (AS - autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.