COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 16-01-2018 ora 15 Intre 15:00 si 17:00 se va semnala Precipitații predominant sub formă de ploaie, care favorizează depunerea poleiului in Județul Bihor, Județul Timiş, Județul Arad, Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Regele Mihai I a fost comemorat, vineri, la Reşiţa, de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din România - filiala Caraş-Severin, eveniment la care au participat foşti deţinuti politici şi deportaţi bănăţeni.

"Se împlinesc 45 de zile de când regele nostru a plecat la cele veşnice, iar noi care suntem foşti deportaţi şi urmaşi ai deportaţilor, la fel ca şi Regele Mihai, care a fost alungat din ţară, cu vagonul păzit de soldaţii înarmaţi cu muniţie de război, aşa cum am fost şi noi, în ziua de Rusalii, în 1951, am fost scoşi din casele noastre şi duşi până la locul de deportare. Dacă ţara noastră ar fi avut un rege, ţara noastră ar fi fost mult mai departe, am fi avut stabilitate şi nu era atâta ură. Regele Mihai fost o fire blândă. Noi suntem convinşi că sufletul Regelui Mihai este lângă noi şi de acolo de sus, ne veghează", a declarat preşedinta Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan - filiala Caraş-Severin, Cornelia Fetea.

Printre participanţii la comemorare s-a aflat şi ultimul partizan în viaţă din Munţii Banatului, Nicolae Ciurică, din comuna Teregova. Acesta a spus că păstrează şi în ziua de azi, în casa sa, la loc de cinste, portretul Regelui Mihai şi steagul regal.

"Regele Mihai a fost un simbol al ţării noastre. Eu, în cei patru ani cât am stat în munţi, cu arma în mână, aveam, în pălărie, tricolorul şi un ban din acela de o sută, cum era atunci, cu Regele Mihai. Îmi pare foarte, foarte rău că acum cei care ne conduc nu ar mai vrea să acorde drepturile pe care ar trebui să le aibă familia regală şi mă refer aici la Palatul Elisabeta. Tot timpul, şi cât am stat în codri şi apoi când îl ascultam la Europa Liberă, am avut nădejde că atunci când va veni, Regele îşi va lua locul lui în ţară, în special atunci când a fost preşedintele României, Emil Constantinescu. Atunci am sperat că în maximum 30 de zile îi va ceda locul, iar România se va numi regat. Toţi au spus că regele a plecat cu averi, cu vagoane de aur, dar oamenii nu ştiu că până şi ţigările i le-a confiscat locotenentul de securitate Alexandru Nicolschi, ajuns mai târziu general", a afirmat Nicolae Ciurică.

El a mai spus că a suferit foarte mult, dar degeaba, pentru că "şi în prezent, tot comuniştii conduc România", menţionând totodată că nici până în prezent nu şi-a recuperat dreptul de proprietate al tatălui său. "În schimb, conducătorii noştri au vândut pământul străinilor", a afirmat Ciurică.

Regele Mihai I a murit pe 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia. A fost înmormântat pe 16 decembrie, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. AGERPRES / (AS - autor: Paula Neamţu, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.