COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Trei sferturi dintre români consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită în România, potrivit unui sondaj IRES transmis, vineri, AGERPRES.

Cercetarea relevă că 17% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de direcţia în care merge România, 7% cred că lucrurile nu merg nici într-o direcţie bună, nici într-una greşită, iar 2% nu ştiu.

Femeile, comparativ cu bărbaţii, consideră că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită în pondere uşor mai ridicată (78% la 71%). Cei mai mulţi care apreciază că lucrurile merg într-o direcţie greşită (81%) au între 36 şi 50 de ani.

Potrivit sondajului, 40% susţin că nu prea sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, 36% - destul de mulţumiţi, 19% - deloc mulţumiţi, 4% - foarte mulţumiţi, iar 1% nu ştiu sau nu au răspuns. Cercetarea relevă şi că 45% dintre respondenţi sunt de părere că anul 2017 a fost mai prost ca 2016, 30% - la fel, 24% - mai bun, iar 1% nu ştiu sau nu au răspuns.

La întrebarea cum consideră că vor trăi peste un an, 46% dintre români au răspuns că mai prost, 26% - mai bine, 25% - la fel şi 3% nu ştiu sau nu au răspuns. Tot 46% dintre respondenţi cred că 2018 va fi mai prost ca 2017 pentru România, 28% - mai bun, 24% - la fel, iar 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

27% dintre români s-au declarat îngrijoraţi în acest an de criza politică, 24% - de creşterea preţurilor, 15% - de frica de boală, 13% - de lipsa locurilor de muncă, 6% - de lipsa sau reducerea veniturilor, 5% - de nesiguranţa locurilor de muncă, 4% - de lipsa de perspectivă, 2% - de singurătate, 3% - de altceva, 1% - de nimic şi 1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cele mai importante evenimente ale anului sunt considerate decesul regelui Mihai şi protestele din ianuarie-februarie, în proporţie de 8% fiecare, după care urmează Ziua Naţională - 5%, creşterea salariilor sau a pensiilor - 4%, Ordonanţa 13 sau legile justiţiei - 3%, schimbarea guvernului Grindeanu - 2%, criza politică - 2%, alegerile parlamentare sau preluarea puterii de către PSD - 1%, altceva - 7%, niciunul - 7%, iar 53% au răspuns că nu ştiu sau nu au dorit să dea un răspuns.

56% dintre români declară că sunt deloc mulţumiţi de politica românească din 2017, 34% - nu prea mulţumiţi, 8% - destul de mulţumiţi, 1% - foarte mulţumiţi, iar 1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 30% dintre respondenţi cred că schimbarea legilor justiţiei a fost evenimentul major al anului, 28% - manifestaţiile împotriva Ordonanţei 13, 17% - majorarea salariilor bugetarilor, 12% - schimbarea Guvernului, 8% - reforma fiscală, 4% - nu ştiu sau nu au răspuns şi 1% - altul.

Românii au multă încredere în Uniunea Europeană (38%), primar (31%), mass-media (31%), preşedintele ţării (28%), BNR (24%), organizaţii neguvernamentale (22%), FMI (17%), prim-ministru (16%), Parlament (11%) şi partidele politice (8%).

Cei mai mulţi dintre români (47%) consideră că Guvernul este responsabil de felul în care au mers lucrurile în România, 23% - Parlamentul, 22% - preşedintele, 4% - BNR, 1% - altcineva şi 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

64% dintre români cred că România ar trebui să aibă o relaţie mai bună cu Germania (64%) şi cu SUA (57%).

Sondajul relevă că 20% dintre respondenţi sunt de părere că ieşirea din comunism sau Revoluţia din 1989 este cea mai mare realizare a României din ultimii 100 de ani, 15% - cred că Marea Unire, 8% - aderarea la UE, 7% - regimul comunist, 1% - libertatea, 1% - aderarea la NATO, 1% - construcţiile de anvergură, 1% - perioada monarhiei, 1% - obţinerea independenţei, 1% - pacea, 1% - întoarcerea armelor în cel de-al Doilea Război Mondial, 1% - perioada interbelică, 1% - achitarea datoriei externe şi 4% alta.

La întrebarea despre cel mai mare eşec al României din ultimii 100 de ani, 33% dintre respondenţi nu au răspuns, iar 10% consideră că acesta a fost Revoluţia din 1989 sau căderea comunismului, 8% - conducerea de după 1989, 7% - era comunistă, 5% - conducerea actuală, 4% perioada post comunistă, 4% - distrugerea industriei, 3% lipsa locurilor de muncă sau migraţia forţei de muncă, 3% - situaţia precară economico-financiară, 2% - abdicarea regelui sau renunţarea la monarhie, 2% - sărăcia, 2% - corupţia, 2% - pierderea Basarabiei, 1% - intrarea şi activitatea din al Doilea Război Mondial, 1% - intrarea în UE, 1% - ocuparea ţării de către ruşi sau alianţa cu ruşii, 1% - neintrarea în Schengen, 1% - lipsa unităţii în ţară şi 10% - altceva.

Cei mai mulţi dintre români consideră că pentru următorii zece ani crearea locurilor de muncă (19%) ar trebui să fie prioritatea guvernanţilor, urmată de creşterea nivelului de trai (14%), respectarea promisiunilor (14%), performanţă (9%), creşterea veniturilor populaţiei (5%), îmbunătăţirea stării sistemului de învăţământ (4%), combaterea corupţiei (4%), îmbunătăţirea sistemului sanitar (3%), dezvoltarea infrastructurii rutiere (3%), elaborarea de legi coerente (2%), stabilitatea politică (2%), consolidarea poziţiei României pe plan extern (1%), coeziunea românilor (1%), asigurarea independenţei sau autonomiei statului (1%), unirea cu Republica Moldova (1%), 3% - alt răspuns, 14% - nu ştiu, iar 2% nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-8 decembrie pe un eşantion de 1.627 de persoane de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,5%. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.