Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Luminile de Hanuka şi de Crăciun s-au aprins, joi seara, cu prilejul celei de a 15-a ediţii a Galei Prieteniei Magna cum Laude, găzduite de Palatul Parlamentului.

Ceremonia de aprindere a luminilor de Hanuka a fost oficiată de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), dr. Aurel Vainer, în timp ce luminile bradului de Crăciun au fost aprinse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

"Toţi cei de aici suntem prieteni ai luminii, care vine din sufletele noastre, gândurile şi faptele noastre. Asistăm la un eveniment care se întâmplă în doi timpi, dar de data aceasta lumina de Hanuka e împreună cu aceea a bradului de Crăciun. Ele trebuie să ne unească şi nu să ne despartă", a spus deputatul.

Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash, a evidenţiat calitatea actului educaţional şi păstrarea culturii iudaice la Complexul Lauder-Reut.

Gazda serii a fost Tova Ben Nun-Cherbis, preşedintele Fundaţiei Ronald S. Lauder România şi al Complexului Educaţional Lauder-Reut.

Programul Galei a inclus un spectacol artistic susţinut de copiii de la Lauder-Reut, regizat de Alice Barb, directorul Centrului Cultural "Casa Artelor" Sector 3.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a subliniat că "pe acest pământ românii şi multe alte etnii au ştiut cum să trăiască împreună".

La Gală au mai fost prezenţi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, europarlamentarul Andi Cristea, medicul personal al premierului isralelian Benjamin Netanyahu şi consul onorific al României în Israel, Zvi Herman Bercovici, parlamentari, secretari de stat, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, alte personalităţi ale lumii culturale şi ale mediului de afaceri.

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Fundaţiei Ronald S. Lauder România, cu sprijinul Camerei Deputaţilor şi al Primăriei sectorului 3.

Fundaţia internaţională Ronald S. Lauder, cu sediul central în New York - SUA şi Budapesta - Ungaria, având filiale în întreaga Europă Centrală şi de Est, patronează activitatea celor peste 50 de unităţi de învăţământ particular şi centre educaţionale, pe care le-a înfiinţat în 16 ţări din regiune. În România, Fundaţia a înfiinţat, în anul 1997, Complexul Educaţional Multicultural "Lauder-Reut", care găzduieşte în prezent peste 400 de elevi şi cuprinde o grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu, acreditate de Ministerul Educaţiei.
****

În perioada 24 decembrie - 1 ianuarie 2016 evreii sărbătoresc Hanuka sau Chanukah "Sărbătoarea luminilor", una dintre cele mai importante sărbători ebraice. Aceasta celebrează victoria de acum aproximativ 2.000 de ani a macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

În ultima vreme, Hanuka a căpătat o importanţă mult mai mare decât în trecut, tinzând să fie, pentru evreii din Diaspora, un substitut pentru sărbătoarea Crăciunului. În fiecare zi de Hanuka se obişnuieşte a se da copiilor mici cadouri, constând în bănuţi, dulciuri, alune sau nuci. Acest obicei se datorează puternicei influenţe a lui Moş Crăciun. Majoritatea evreilor, în special cei din ţările occidentale, au iniţiat "obiceiul cadourilor" pentru copii, pentru ca aceştia să nu se simtă frustraţi din cauză că prietenii lor, care nu sunt evrei, primesc cadouri de la Moş Crăciun. AGERPRES / (A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.