COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 20 nov /Agerpres/ - Una din cele mai căutate căsuţe din Târgul de Crăciun de la Sibiu este cea în care sunt expuse bijuterii inedite, realizate manual de braşoveanca Diana, cea care a părăsit o multinaţională şi a "meşterit" în ultimii cinci ani o afacere de succes, realizând aproape orice din piese provenind de la ceasuri, telefoane mobile şi laptopuri stricate.

Am găsit-o pe Diana în timp ce le explica unor turişti francezi şi spanioli veniţi la Sibiu cum o rotiţă de la un ceas stricat sau o memorie de la un calculator ajunge artă decorativă. Numit simplu "LaCercei", magazinul on-line al Dianei vinde în toată ţara şi în Europa orice accesoriu pentru bărbaţi, pentru femei sau chiar pentru casă. Când nu vinde pe Internet, Diana e prezentă la târguri de cadouri din ţară.

"Nu am mai vrut să lucrez într-o corporaţie, am început cu cerceii de lemn şi apoi am descoperit ceasurile vechi. În continuare ceasurile vechi le cumpăr din târgurile de vechituri, le cumpăr la pungă, la kilogram. Ceasuri de mână, mai ales sovietice, mai rar găsesc ceasuri elveţiene stricate. Tata se ocupă de componentele electronice, el le taie. Iau şurubelniţa mică de ceasornicărie şi am şi o colecţie întreagă de pensete şi mă apuc de treabă. Piesele de ceas sunt multe şi mărunte şi poţi face orice cu ele, poţi să le dai orice formă vrei", a declarat, pentru AGERPRES, Diana.

Această afacere de succes s-a inspirat dintr-un joc video, pe care Diana l-a descoperit în copilărie.

"LaCercei a început in 2012 pe vremea când meşteream cercei din lemn decoraţi cu tehnica şerveţelului. N-a durat foarte mult până am schimbat macazul şi am pornit pe drumul Steampunk-ului. Am început să participăm la târguri de profil şi lumea a început încet, încet să ne cunoască. Mai târziu mi-am dat seama că psihologii au avut dreptate şi că totul porneşte de fapt din copilărie. Spun asta pentru că până la urmă actualul LaCercei.ro şi tot ceea ce reprezintă s-a inspirat în mare parte dintr-un joc video pe care-l jucam ca o nebună când eram puştoaică, Syberia. Îmi place să meşteresc şi îmi doresc ca asta să nu se schimbe, iar tot ceea ce veţi găsi în magazinul nostru a fost făcut cu drag" - aşa se prezintă Diana.

Imaginaţi-vă că vreţi să aruncaţi ceasul stricat al bunicii, dar parcă vă e milă de el, aşa că îl duceţi la Diana şi tot mecanismul ceasului prinde viaţă şi aşa ia fiinţă un pandantiv pe care şi bunica îl va purta cu plăcere. Sau în loc să aruncaţi telefonul vechi, îl duceţi la această creatoare de bijuterii şi circuitele mobilului vă conectează cu un accesoriu vestimentar pe care nici nu vi l-aţi imaginat. Şi în cazul calculatoarelor şi laptopurilor stricate există soluţii artistice de "reciclare" inedită a pieselor.

"Subcultura "Steampunk", populară în Europa de Vest şi SUA, este un meşteşug de nouă generaţie şi promovează reciclarea materialelor", potrivit Dianei, care absolut tot ce creează realizează manual: cercei, inele, pandantive, coliere, butoni pentru cămaşă, brăţări, ace de cravată şi chiar tablouri.

Una din cele mai inventive lucrări ale Dianei, care se poate numi "îţi merge mintea", este un pandantiv realizat cu ajutorul unor doze de bere şi unor rotiţe de ceas, care înfăţişează un cap de om, iar în creier se sugerează că se învârt rotiţele. Alte pandantive înfăţişează orice instrument muzical, biciclete, maşini, aparate foto, fluturi, cai de mare, iepuri, bufniţe, balauri, copaci, inimi etc.

Mai nou, telefoanele mobile au devenit sursă de inspiraţie şi materie primă pentru bijuterii unicat.

"Mai ţii minte Nokia 3310? Cred că mai am unul care funcţionează. Şi de la Ericson, Motorola, de la ele iau circuitele. De la laptop se poate lua orice, memorii, procesor, placă. Din ele putem face pentru băieţi breloc, ace de cravată şi pentru fete, restul, orice", explică, pentru AGERPRES, Diana.

Unele corporaţii au comandat de la fosta corporatistă cadouri personalizate. În cinci ani, Diana a făcut zeci de mii de bijuterii. Unii clienţi au ţinut să facă comenzi speciale. Spre exemplu, un client a vrut un tablou cu harta lumii, numai din piese stricate. Pentru acest tablou, Diana a lucrat două săptămâni.

"Unii clienţi mă întreabă şi dacă mai funcţionează ceasurile din care le fac. Frecvent clienţii vin cu ceasuri stricate să le fac bijuterii. M-a rugat odată cineva, mi-a adus un ceas de mână, moştenire de familie, stricat, distrus, pe care nu a vrut să-l mai repare şi mi-a zis: uite, vreau să îmi aşezi piesele în baza pe care tu o foloseşti la medalion, să le aşezi exact cum sunt ele în ceas, astfel să se vadă ele în poziţia lor originală", a spus Diana.

O prietenă i-a spus Dianei că face artă din gunoi. Ea este de altă părere. "Dacă vezi cum arată piesele la început, ţi se rupe sufletul. Eu zic că le dau o viaţă nouă", crede Diana.

Reţeta este simplă: pasiune, imaginaţie, se ia o bază metalică, se pictează, după care se face un aranjament din aceste piese mici, de ceas sau laptopuri şi mobile, peste care se toarnă o răşină. Clienţii sunt variaţi: copii, femei, bărbaţi, tineri, bătrâni. Majoritatea habar nu au de curentul Steampunk, dar sunt fascinaţi să poarte la gât sau la cămaşă ceea ce în urmă cu ani de zile era poate o parte dintr-un ceas de mână sau un ceas deşteptător de pe noptieră sau poate un telefon mobil, care le-a fost drag, dar care nu mai merge. Bijuteriile şi accesoriile Dianei au preţuri între 10 şi 95 de lei pentru clienţi. Pentru ea, sunt nepreţuite. AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.