COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 20 - 26 noiembrie:

*** Tribunalul Bucureşti judecă luni, 20 noiembrie, dosarul 'Colectiv', în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului.

Decizia de amânare din 23 octombrie, motivată de instanţă prin faptul că nu au fost citate două părţi civile în Italia, i-a nemulţumit pe părinţii tinerilor decedaţi în urma incendiului.

Iniţial, primarul Piedone şi patronii de la club au fost trimişi în judecată în dosare separate, însă cauzele au fost reunite.

Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti. De asemenea, au fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moţoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu.

*** Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa marţi sentinţa în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Niţescu (fostul său şef de cabinet), Cristian David a pretins şi primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Mladin, denunţător în dosar, cumpărase drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Ştirbulescu.

Procurorii susţin că suma de bani a fost pretinsă şi primită de Cristian David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

*** Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură va avea loc în perioada 22 - 26 noiembrie în Pavilionul central al Romexpo.

Sute de mii de titluri, multe disponibile în premieră, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale ediţiei 2017 a târgului.

Deschiderea oficială a ediţiei 2017 a târgului iniţiat şi organizat de Radio România va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 12,00.

'Invitatul de onoare al ediţiei cu numărul 24 este Comisia Europeană, prezentă la târg cu un stand generos şi cu un program de evenimente bogat şi variat, adresat deopotrivă profesioniştilor din industria de editare şi publicului larg. Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017 va fi binecunoscutul dramaturg şi jurnalist Matei Vişniec", a anunţat Radio România.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri, 22 noiembrie, la Ploieşti, la dezbaterea "Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire".

"Dezbaterea are loc în contextul în care ne apropiem de intrarea în anul Centenarului Marii Uniri. Este un prilej important în care se poate trage linie, se poate face o analiză în legătură cu locul în care se află România în acest moment, în ce stadiu de dezvoltare sunt comunităţile României, dar este şi un prilej important pentru aleşi să-şi informeze cetăţenii în legătură cu perspectivele pe care le au în vedere privind dezvoltarea zonelor rurale şi urbane în România în perioada următoare", a informat, marţea trecută, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

*** Expoziţia "Japonia, File de atlas - Hărţi nipone din secolul XIX", care reuneşte piese prezentate în premieră în România, se va deschide miercuri, 22 noiembrie, de la ora 18,00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

"Hărţile din expoziţie fac parte din colecţia Autorităţii de Informaţii Geospaţiale din Japonia, instituţie care, sub diverse denumiri, realizează de mai bine de un secol şi jumătate cartografierea teritoriului naţional", informează Muzeul Hărţilor într-un comunicat transmis AGERPRES.

Actuala selecţie cuprinde hărţi ale vechilor provincii şi prefecturi din arhipelagul nipon, precum şi hărţi ale oraşului Tokyo şi împrejurimilor sale, toate datând din ultima perioadă a epocii Edo (1603 - 1867) şi prima parte a epocii Meiji (1868 - 1912).

*** Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) s-ar putea pronunţa joi, 23 noiembrie, asupra cererii preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman.

"Nu am cerut niciun fel de explicaţii, nici informaţii suplimentare, ci pur şi simplu o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susţinute astăzi în şedinţă. (...) Opinia Curţii Constituţionale o veţi afla pe data de 23 noiembrie. (...) Bineînţeles că cei doi judecători care au lipsit astăzi nu vor participa la dezbateri data viitoare", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, în această săptămână.

Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia viitoare, el a spus că judecătorii Curţii se iau după Constituţie, după practica acesteia şi că nu elimină niciodată hotărârile pe care le dau instanţele judecătoreşti dacă ele le sunt necesare cauzei şi îi pot influenţa.

*** Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală cinci spectacole - pe 22 şi 23 noiembrie, realizate de persoane private de libertate din penitenciare din Botoşani, Galaţi, Craiova, Bucureşti - Rahova şi Bucureşti - Jilava.

La cea de-a IX-a ediţie a festivalului, ce poartă numele ''Dana Cenuşă - Descătuşare prin Cultură'', s-au înscris şapte spectacole, în care au fost implicaţi aproximativ 50 de deţinuţi din Bistriţa, Botoşani, Bucureşti - Jilava, Bucureşti - Rahova, Craiova, Galaţi şi Timişoara, iar în urma analizării acestora cinci au fost selecţionate să participe la etapa finală.

"Se numeşte Multiart pentru că, în general, ceea ce încercăm este ca prin această formă neconvenţională de prezentare a activităţilor de reintegrare socială derulate cu persoanele condamnate - deţinuţii din sistemul penitenciar din România - să îmbinăm cel puţin câte două forme de artă în cadrul fiecărei ediţii. (...) Ceea ce încercăm, prin intermediul colegilor noştri din penitenciare, este să atragem colaboratori de la nivel local - scenarişti, regizori, coregrafi - care să aducă plus valoare acelor piese care sunt pregătite de deţinuţi", a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Teatrul Nottara, Ioana Morar, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

*** Noul sezon expoziţional al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) va fi deschis pe joi, 23 noiembrie, cu vernisajul "Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan".

Potrivit unui comunicat MNAC transmis AGERPRES, expoziţia îşi propune să analizeze prin opera lui Ion Bitzan o perioadă plină de umbre şi nuanţe.

Ion Bitzan (1924-1997) şi-a manifestat prezenţa în scurta perioadă de dezgheţ a culturii din România (aproximativ 1962-1974), dezvoltând un corpus de lucrări ce pot fi asimilate în linii mari conceptualismului şi minimalismului internaţional. Cariera lui a fost distinsă prin participări la cele mai importante bienale ale vremii, iar lucrările sale se află în colecţiile unor instituţii prestigioase precum MoMA, Kunsthalle Hamburg, Stedelijk Museum Amsterdam. Expoziţia va fi deschisă la etajul I al muzeului.

*** Impactul tratamentelor inovatoare şi cum arată viitorul din perspectiva cercetătorilor în domeniul medicinei vor fi principalele subiecte abordate la dezbaterea "Trăim viitorul cu încredere", care va fi organizată joi, 23 noiembrie, de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

În cadrul evenimentului, cercetători internaţionali, reprezentanţi ai autorităţilor, ai medicilor, ai pacienţilor şi ai producătorilor de medicamente vor discuta despre procesul de cercetare şi dezvoltare a medicamentelor, impactul noilor tratamente şi despre soluţiile pentru facilitarea accesului la acestea.

*** A doua ediţie a Forumului România - Republica Moldova în domeniul Justiţiei va avea loc la Bucureşti în zilele de 23 şi 24 noiembrie. Guvernul a aprobat alocarea unei sume de 47.000 de lei pentru organizare. Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform HG, finanţarea cheltuielilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea acestui forum se suportă din prevederile bugetare aprobate Ministerului Justiţiei pe acest an. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.