PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 20 - 26 NOIEMBRIE

 •  Social
555 afişări

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 20 - 26 noiembrie:

c3abb2d5-3319-4207-b42a-c33dbb95acc4

*** Tribunalul București judecă luni, 20 noiembrie, dosarul 'Colectiv', în care sunt inculpați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii clubului.

Decizia de amânare din 23 octombrie, motivată de instanță prin faptul că nu au fost citate două părți civile în Italia, i-a nemulțumit pe părinții tinerilor decedați în urma incendiului.

Inițial, primarul Piedone și patronii de la club au fost trimiși în judecată în dosare separate, însă cauzele au fost reunite.

Patronii clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu — sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecați Daniela Niță — patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București. De asemenea, au fost deferite justiției alte trei persoane din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu — șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea — consilier superior, Ramona Sandra Moțoc — referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu.

*** Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța marți sentința în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu (fostul său șef de cabinet), Cristian David a pretins și primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Mladin, denunțător în dosar, cumpărase drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Știrbulescu.

Procurorii susțin că suma de bani a fost pretinsă și primită de Cristian David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.
*** Târgul Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură va avea loc în perioada 22 — 26 noiembrie în Pavilionul central al Romexpo.

Sute de mii de titluri, multe disponibile în premieră, peste 800 de evenimente editoriale și profesionale derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, personalități ale peisajului cultural național, numeroase ateliere de creație și evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale ediției 2017 a târgului.

Deschiderea oficială a ediției 2017 a târgului inițiat și organizat de Radio România va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 12,00.

'Invitatul de onoare al ediției cu numărul 24 este Comisia Europeană, prezentă la târg cu un stand generos și cu un program de evenimente bogat și variat, adresat deopotrivă profesioniștilor din industria de editare și publicului larg. Președintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017 va fi binecunoscutul dramaturg și jurnalist Matei Vișniec", a anunțat Radio România.

*** Președintele Klaus Iohannis va participa miercuri, 22 noiembrie, la Ploiești, la dezbaterea "Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire".

"Dezbaterea are loc în contextul în care ne apropiem de intrarea în anul Centenarului Marii Uniri. Este un prilej important în care se poate trage linie, se poate face o analiză în legătură cu locul în care se află România în acest moment, în ce stadiu de dezvoltare sunt comunitățile României, dar este și un prilej important pentru aleși să-și informeze cetățenii în legătură cu perspectivele pe care le au în vedere privind dezvoltarea zonelor rurale și urbane în România în perioada următoare", a informat, marțea trecută, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

*** Expoziția "Japonia, File de atlas — Hărți nipone din secolul XIX", care reunește piese prezentate în premieră în România, se va deschide miercuri, 22 noiembrie, de la ora 18,00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

"Hărțile din expoziție fac parte din colecția Autorității de Informații Geospațiale din Japonia, instituție care, sub diverse denumiri, realizează de mai bine de un secol și jumătate cartografierea teritoriului național", informează Muzeul Hărților într-un comunicat transmis AGERPRES.

Actuala selecție cuprinde hărți ale vechilor provincii și prefecturi din arhipelagul nipon, precum și hărți ale orașului Tokyo și împrejurimilor sale, toate datând din ultima perioadă a epocii Edo (1603 — 1867) și prima parte a epocii Meiji (1868 — 1912).
*** Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) s-ar putea pronunța joi, 23 noiembrie, asupra cererii președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern și DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman.

"Nu am cerut niciun fel de explicații, nici informații suplimentare, ci pur și simplu o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susținute astăzi în ședință. (...) Opinia Curții Constituționale o veți afla pe data de 23 noiembrie. (...) Bineînțeles că cei doi judecători care au lipsit astăzi nu vor participa la dezbateri data viitoare", a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, în această săptămână.

Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia viitoare, el a spus că judecătorii Curții se iau după Constituție, după practica acesteia și că nu elimină niciodată hotărârile pe care le dau instanțele judecătorești dacă ele le sunt necesare cauzei și îi pot influența.

*** Festivalul de teatru pentru deținuți MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală cinci spectacole — pe 22 și 23 noiembrie, realizate de persoane private de libertate din penitenciare din Botoșani, Galați, Craiova, București — Rahova și București — Jilava.

La cea de-a IX-a ediție a festivalului, ce poartă numele ''Dana Cenușă — Descătușare prin Cultură'', s-au înscris șapte spectacole, în care au fost implicați aproximativ 50 de deținuți din Bistrița, Botoșani, București — Jilava, București — Rahova, Craiova, Galați și Timișoara, iar în urma analizării acestora cinci au fost selecționate să participe la etapa finală.

"Se numește Multiart pentru că, în general, ceea ce încercăm este ca prin această formă neconvențională de prezentare a activităților de reintegrare socială derulate cu persoanele condamnate — deținuții din sistemul penitenciar din România — să îmbinăm cel puțin câte două forme de artă în cadrul fiecărei ediții. (...) Ceea ce încercăm, prin intermediul colegilor noștri din penitenciare, este să atragem colaboratori de la nivel local — scenariști, regizori, coregrafi — care să aducă plus valoare acelor piese care sunt pregătite de deținuți", a declarat, într-o conferință de presă susținută la Teatrul Nottara, Ioana Morar, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
*** Noul sezon expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) va fi deschis pe joi, 23 noiembrie, cu vernisajul "Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan".

Potrivit unui comunicat MNAC transmis AGERPRES, expoziția își propune să analizeze prin opera lui Ion Bitzan o perioadă plină de umbre și nuanțe.

Ion Bitzan (1924-1997) și-a manifestat prezența în scurta perioadă de dezgheț a culturii din România (aproximativ 1962-1974), dezvoltând un corpus de lucrări ce pot fi asimilate în linii mari conceptualismului și minimalismului internațional. Cariera lui a fost distinsă prin participări la cele mai importante bienale ale vremii, iar lucrările sale se află în colecțiile unor instituții prestigioase precum MoMA, Kunsthalle Hamburg, Stedelijk Museum Amsterdam. Expoziția va fi deschisă la etajul I al muzeului.

*** Impactul tratamentelor inovatoare și cum arată viitorul din perspectiva cercetătorilor în domeniul medicinei vor fi principalele subiecte abordate la dezbaterea "Trăim viitorul cu încredere", care va fi organizată joi, 23 noiembrie, de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

În cadrul evenimentului, cercetători internaționali, reprezentanți ai autorităților, ai medicilor, ai pacienților și ai producătorilor de medicamente vor discuta despre procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor, impactul noilor tratamente și despre soluțiile pentru facilitarea accesului la acestea.

*** A doua ediție a Forumului România — Republica Moldova în domeniul Justiției va avea loc la București în zilele de 23 și 24 noiembrie. Guvernul a aprobat alocarea unei sume de 47.000 de lei pentru organizare. Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform HG, finanțarea cheltuielilor necesare pentru organizarea și desfășurarea acestui forum se suportă din prevederile bugetare aprobate Ministerului Justiției pe acest an.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe