Patriarhul Daniel: BOR are o tradiție bogată de conviețuire, înțelegere și cooperare cu minoritățile etnice și religioase din România (GALERIE FOTO)

 •  Social
1003 afişări

Biserica Ortodoxă Română are o tradiție bogată de conviețuire, înțelegere și cooperare cu minoritățile etnice și religioase aflate pe teritoriul României, a afirmat Patriarhul Daniel, marți, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei, în cadrul simpozionului "Temple și sinagogi din România: Sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare" organizat de Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic (FCER-CM).

9833a183-c1fc-413f-844d-e59b4f584318

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Evenimentul a fost deschis cu vernisajul expoziției "Temple și sinagogi din România: Patrimoniu evreiesc, național și universal" care cuprinde peste 20 de roll-up-uri cu fotografii ale templelor și sinagogilor existente pe teritoriul României și cu texte informative asupra atestării lor istorice și a stilurilor arhitecturale.

Patriarhul a precizat că cele două evenimente au loc în contextul în care numărul pelerinilor români care vizitează Țara Sfântă a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani.

"În mod deosebit expoziția și simpozionul sunt organizate în contextul în care Patriarhia Română a intensificat foarte mult pelerinajul în Țara Sfântă. Dacă în 2013 numărul pelerinilor ortodocși români care au vizitat Țara Sfântă, prin intermediul Patriarhiei Române, era de 3.500, în anul 2017, lunile ianuarie-octombrie, numărul pelerinilor a fost de 10.400. În cadrul expoziției și simpozionului, organizate la Palatul Patriarhiei Române, Federația Comunităților Evreiești din România — Cultul Mozaic dorește să prezinte în imagini o parte din patrimoniul său sacru de o inestimabilă valoare", a spus Patriarhul Daniel.

El a apreciat că templele și sinagogile Cultului Mozaic prezentate "sunt monumente-document (...) apreciate pe plan național și internațional".

Patriarhul Daniel a precizat că "construirea, conservarea și promovarea lăcașului de cult al unei comunități ca spațiu de comuniune a comunității cu Dumnezeu și cu oamenii, dar și ca spațiu de cultură spirituală și de identitate comunitară etnică și religioasă, este un act de responsabilitate și o necesitate spirituală culturală și socială. Lăcașul de cultă arată legătura dintre cult și cultură, dintre persoană și comunitate, dintre comemorare și conlucrare, dintre credință și filantropie, dintre trecut, prezent și viitor".

Dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a afirmat că expoziția care are loc la Palatul Patriarhiei reprezintă "un act de curaj și înțelegere a vieții între oameni", apreciind că aceste clădiri de cult "sunt patrimoniu românesc și universal".

Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, a mărturisit că este bucuros că a avut posibilitatea, din poziția pe care a ocupat-o în mai multe guverne, să ofere sprijin "în acest efort extraordinar de restaurare, consolidare și punere în valoare a patrimoniului evreiesc din țara noastră".

"Gestul găzduirii la Palatul Patriarhiei a simpozionului și a expoziției este un gest cu o mare încărcătură simbolică și pune în valoare îndelungata conviețuire a celor două comunități pe teritoriul românesc, faptul că avem o îndelungată istorie comună. (...) Aș vrea să exprim și la simpozion mulțumirile, dar și admirația mea pentru părintele patriarh Daniel și pentru domnul președinte Aurel Vainer pentru acest gest de normalitate, de cooperare firească, pentru faptul că ne oferă posibilitatea de a reflecta cu toții asupra memoriei noastre comune, a patrimoniului nostru comun și asupra potențialului atât de fertil al întâlnirilor și manifestărilor interreligioase", a precizat Victor Opaschi.

Prim Rabinul României, Rafael Shaffer, a fost de părere că manifestările organizate în Palatul Patriarhiei reprezintă "un gest unic".

Directorul Departamentului Cultură-Artă al FCER, Robert Schorr, a declarat, pentru AGERPRES, că evenimentul de la Palatul Patriarhiei a fost organizat după o întâlnire pe care Patriarhul Daniel a avut-o cu o federație condusă de președintele FCER-CM, dr. Aurel Vainer, și a precizat că acțiuni de acest tip vor avea loc în continuare, "de comun acord între Patriarhie și federație".

"De la bun început s-a vrut să fie despre sinagogi în România. Noi aveam fotografii mai vechi, am făcut un adevărat tur de forță, fotograful în doar două luni de zile a acoperit toată țara și a fotografiat din nou toate sinagogile, iar dintre acestea am selectat un număr de 22-23, fiindcă nu au avut loc toate. Sinagogile, ca și bisericile de altfel, nu sunt doar un loc în care te rogi, este un loc unde lumea se întâlnește și un loc de învățătură, de educație, și de cultură, nu în ultimul rând", a declarat Robert Schorr.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe