RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII - BUCUREȘTI

 •  Social
326 afişări

Sinteza principalelor știri difuzate de Redacția Știri Interne - București în săptămâna 6 - 10 noiembrie:

edc50e66-0ef7-46b8-b698-30a21f99c60e

*** Guvernul a aprobat miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Potrivit Executivului, în domeniul impozitării societăților, ordonanța de urgență adoptată miercuri revizuiește sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 de euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.

În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, modificările au în vedere atât reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, per total, cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât și reducerea numărului contribuțiilor sociale de la 9 (angajat și angajator) la 3, după cum urmează: contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuția asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator, precizează Guvernul.

Prin măsurile adoptate se introduce "contribuția asiguratorie pentru muncă" în cotă de 2,25% datorată de angajatori. "Contribuția asiguratorie pentru muncă este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, respectiv indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale", explică Guvernul.

În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.

* Ședința de Guvern în care ar fi trebuit să se adopte aceste modificări fiscale a fost programată inițial pentru vinerea trecută, apoi pentru luni, însă ea a fost amânată pentru miercuri. Președintele Klaus Iohannis, reprezentanții Opoziției, mediul de afaceri și societatea civilă au criticat decizia coaliției de guvernare de a face modificări la Codul fiscal.

* Klaus Iohannis a declarat luni că s-ar impune o amânare semnificativă a modificărilor legislației fiscale, precizând că termenul de aplicare a acestora la 1 ianuarie 2018 este inoportun. "Am văzut cu toții că, în afară de inițiatori, toată lumea este împotriva acestor modificări. Cred că trebuie să dea de gândit oricui care dorește să facă modificări atât de ample și vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeași linie. Cred că minim, minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat și atunci lucrurile se pot discuta în liniște. După părerea mea, este total, dar total inoportun să se țintească drept dată de implementare 1 ianuarie 2018", a afirmat Iohannis. El a reiterat că modificările reprezintă o "țopăială" fiscal-bugetară a Guvernului.

* Senatorul Traian Băsescu, președinte al PMP, i-a solicitat luni premierului Mihai Tudose să oprească modificarea Codului fiscal, el susținând că altfel prim-ministrul își va asuma împingerea țării și a populației "într-un dezastru". "Aveți obligația să respingeți, azi, modificările la Codul fiscal, atât pentru transferul integral al obligațiilor de plată către salariat, cât și pentru taxa de solidaritate. Cu certitudine, sunt multe alte erori ce trebuie corectate imediat, cum ar fi split TVA (legea se află la Camera Deputaților) sau legea salarizării care a aruncat echilibrele macroeconomice în aer, a generat inflație și a făcut aproape imposibilă rambursarea de către populație a creditelor în lei. Dar, azi, trebuie să opriți modificarea Codului fiscal. Altfel, vă asumați împingerea țării și a populației într-un dezastru, iar în funcția de prim-ministru nu se află nici Dragnea, nici Vîlcov și nici Mișa, ci Mihai Tudose", a scris Băsescu pe Facebook, înaintea amânării pentru a doua oară a ședinței de Guvern.

* Și Platforma România 100 i-a solicitat premierului Tudose să nu adopte măsuri "care bulversează toată economia României, cu efecte asupra veniturilor angajaților". "Platforma România 100 consideră că este inacceptabil ca filosofia fiscală a unei țări să se rezume la o OUG aplicată după șase săptămâni de critici asidue și în pofida tuturor îngrijorărilor întregii societăți. Măsurile fiscale de astăzi se fac cu încălcarea regulilor de guvernanță din Codul fiscal, conform cărora orice modificare sau completare a Codului fiscal trebuie să fie promovată numai prin lege, cu șase luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia", precizau reprezentanții Platformei România 100, într-o postare pe Facebook.

* Miercuri, și deputatul Victor Ponta, fost președinte al PSD, a scris pe Facebook că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este o măsură antisocială și va conduce la creșterea inegalităților. ''Măsura prin care contribuțiile sociale trec în totalitate la angajat este cea mai de dreapta, neoliberală, antisocială și discriminatorie decizie luată în România după 1989 (nici PNȚCD, nici Guvernul PDL nu a gândit așa ceva) — o măsură care se va dovedi greu de aplicat și care va duce la creșterea inegalităților/ o schimbare pe care nu a cerut-o nimeni din economie sau societate, luată la presiunea conducerii PSD (partid de stânga) împotriva opoziției sindicatelor, patronatelor, specialiștilor și chiar a presei!!!! De ce?!??'', a scris Ponta. În opinia sa, aceste măsuri ar reprezenta ''o scamatorie'' prin care populația să creadă că va beneficia de o majorare a salariului de 25%.

* Chiar și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că modificările fiscale nu vor aduce lucruri bune, pentru că vor fi bani "mai puțini" la buget pentru investiții, în contextul în care sunt foarte multe proiecte în derulare și acestea trebuie finalizate. "Pentru toate primăriile de municipiu și nu doar pentru PMB, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget. Pentru investiții avem foarte multe proiecte în derulare, pe care dorim să le finalizăm. De asemenea, avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizării studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat — și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea prim-ministrului — o îmbunătățire a acestui proiect sau, în cazul în care acesta va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări", declara luni Gabriela Firea.

* Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat miercuri că va propune Biroului Politic Executiv al formațiunii inițierea și depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Mihai Tudose. PNL va sesiza totodată Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a Codului fiscal. Orban a anunțat totodată că PNL va apela "la toate formele de protest legale și constituționale pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor aberații fiscale care riscă să pună pe butuci economia românească, inclusiv marșuri, mitinguri și toate celelalte forme de protest posibile". Mai mult, președintele PNL a anunțat demararea unei campanii în urma căreia cetățenii să îi convingă pe parlamentari să voteze moțiunea de cenzură pe care o vor depune liberalii și a precizat că vor exista discuții cu reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv cu cei de la UDMR și cu neafiliații, dar și cu nemulțumiții din PSD.

* Modificările aduse Codului fiscal au scos oamenii în stradă. La București, câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei încă de la ora la care începea ședința de Guvern. Spre seară, peste 1.500 de oameni au protestat față de adoptarea ordonanței de urgență privind modificările fiscale, manifestanții aruncând cu suluri de hârtie igienică spre clădirea Guvernului. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale, au făcut gălăgie cu tobe și vuvuzele, au fluturat steaguri și au afișat pancarte cu mesaje precum "Ieșiți din casă, dacă vă pasă", "Nu vrem să fim o nație de hoți", "Păcat, păcat de sângele vărsat". Machete ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu îmbrăcați în zeghe au fost plimbate prin piață, ele fiind la un moment dat așezate pe carosabil și acoperite cu hârtie igienică.

*** Casa Regală a anunțat luni că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și că acesta prezintă o slăbiciune accentuată. "Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au revenit în Elveția aseară, la reședința privată a Majestății Sale. Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței. În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestății Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui și pentru a primi sfatul lor în circumstanțele actuale", preciza un comunicat de presă.

Miercuri, un nou comunicat de la Casa Regală anunța că Regele Mihai se află "în stare de suferință", iar de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil nu va exista niciun eveniment organizat la reședință. Totodată, Casa Regală preciza că marți seară un trimis al ÎPS Iosif — mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a venit la reședința din Elveția pentru a da regelui Sfânta Împărtășanie, în prezența principesei moștenitoare.

În acest context, tot miercuri, Biroul de presă al Regelui Mihai a anunțat că la poliția elvețiană a fost înaintată o plângere după ce, cu o seară în urmă, Nicolae Medforth-Mills, nepotul fostului suveran, a avut o tentativă de violare a domiciliului Majestății Sale, la reședința din Elveția.

''Dl Medforth-Mills a forțat ușa casei, implicând în incident șase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Majestății Sale. Dl Medforth-Mills a agresat fizic și verbal trei persoane. Una dintre ele prezintă răni corporale. În final, el a fost împiedicat să forțeze intrarea în casă. Majestatea Sa a făcut clar, de mai multe luni de zile, faptul că refuză să își vadă nepotul, lucru adus la cunoștință dlui Medforth-Mills în repetate rânduri. La incident au fost prezente trei infirmiere, venite să trateze pe Majestatea Sa, care nu au putut să își facă la timp datoria. De asemenea, infirmierele au făcut cunoscut că se tem pentru integritatea lor corporală și că vor lua în discuție la instituția lor dacă vor mai veni sau nu să îl trateze pe Rege'', se preciza într-un comunicat de presă.

În replică, nepotul Regelui Mihai a transmis miercuri că nu va intra în ''jocul murdar'' al Casei Regale, adăugând că își va respecta bunicul ''în aceste momente dificile''. ''Mă întristează profund și nu înțeleg agresivitatea CR de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul și de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra în acest joc murdar. Voi alege să-mi respect bunicul în aceste momente dificile, pentru că așa se cuvine și așa este creștinește'', a scris nepotul fostului suveran pe Facebook.

Joi, principesa Elena a afirmat că faptele fiului său Nicolae Medforth-Mills sunt "profund greșite, moral și uman", acesta dovedind "dispreț față de România, față de poporul ei și față de principiile Casei Regale". "Sunt foarte dezamăgită și îngrijorată de faptele fiului meu, Nicolae. Prin comportamentul său din zilele trecute, Nicolae a nesocotit intimitatea, suferința și demnitatea tatălui meu, Regele Mihai. (...) Faptele lui Nicolae din aceste zile sunt profund greșite, moral și uman. Fiul meu a dat dovadă de dispreț față de România, față de poporul ei și față de principiile Casei Regale. Pentru mine, ca mamă, acest aspect este devastator", a spus principesa Elena, citată într-un comunicat.

*** Marți, grupul parlamentar al PNL a depus, în plenul Camerei Deputaților, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, intitulată "România în beznă, PSD și ALDE fură curent", în care liberalii solicitau demiterea ministrului.

"Demiterea de către premierul Tudose este un gest de normalitate pentru că domnia sa oricum nu conduce domeniul energetic, acesta fiind, de fapt, condus de Daniel Chițoiu, secretarul general al ALDE, și de alte personaje politice din PSD, cum ar fi președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Primul dintre aceștia face numirile în funcții, iar ceilalți conduc din punct de vedere strategic domeniul și generează haos în sectorul energetic, dorind să distrugă cel mai important proiect energetic al României — exploatările de gaz natural din Marea Neagră — încercând, totodată, să naționalizeze operatori privați cu capital românesc, cum ar fi Bursa Română de Mărfuri. Demiterea ministrului Energiei este necesară pentru că guvernarea actuală își bate joc de clienți, de populația României. PSD și ALDE au promis că nu vor introduce taxe noi și au introdus supraacciza la carburanți. Au fost atât de lași, mincinoși și ipocriți încât să nu recunoască că prețurile au crescut", se arată în textul moțiunii.

Însă tot marți, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis retragerea de pe ordinea de zi a moțiunii simple depuse de liberali pe motiv că aceasta conține "solicitări imperative" către premier. "Moțiunea simplă depusă de grupul PNL a fost retrasă de pe ordinea de zi, având în vedere că în textul moțiunii se observă solicitări imperative aduse premierului. S-a retras de pe ordinea de zi în ideea de a nu fi respinsă și a da posibilitatea inițiatorilor de a corecta textul moțiunii. Aceste adresări imperative sunt contrar celor statuate de Curtea Constituțională prin decizia 148/2007. Biroul permanent a votat retragerea ei de pe ordinea de zi", a precizat Ioana Bran, secretar al Camerei, după ședința Bp.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat decizia Biroului permanent și a anunțat că documentul va fi redepus în fiecare ședință de plen.

"Consider revoltător gestul reprezentanților PSD și ALDE care au blocat astăzi în Biroul permanent al Camerei Deputaților dezbaterea moțiunii inițiate de PNL pe tema dezastrului din domeniul energetic. Este un precedent periculos, un atac împotriva democrației, respectiv negarea dreptului Opoziției parlamentare de a se exprima critic la adresa Guvernului. Este tactica pumnului în gură băgat celor care își permit să atragă atenția asupra problemelor grave pe care le are actuala guvernare. PNL va redepune de azi înainte în fiecare ședință de plen a Camerei Deputaților, în aceeași formă, moțiunea 'România în beznă! PSD și ALDE fură curent!' până când aceasta va fi supusă dezbaterii parlamentare. Nu acceptăm ca majoritatea parlamentară să ne impună ce anume să scriem sau să nu scriem în documentele care fac obiectul acestor acțiuni parlamentare, printre puținele aflate la îndemâna Opoziției", a declarat Orban, într-un comunicat de presă. El a adăugat că nu există niciun temei regulamentar sau constituțional care să permită "cenzurarea" textelor moțiunilor simple.

*** Plenul reunit al Parlamentului a aprobat marți, cu 270 de voturi "pentru" și 117 "împotrivă", numirea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Nominalizarea lui Grindeanu pentru această funcție a fost transmisă Parlamentului de premierul Mihai Tudose.

"Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru încredere. E un domeniu în care am activat, în care am terminat și facultatea și masterul. Sunt lucruri importante de făcut. În primul rând, la ANCOM cred că trebuie readuse lucrurile pe un făgaș normal, având în vedere că acolo sunt specialiști în adevăratul sens al cuvântului. Nu cred că o să am o misiune dificilă din acest punct de vedere", a declarat Grindeanu, la Parlament.

*** Uniunea Salvați România susține că în Constituție ar trebui introdus un nou articol care să prevadă că "nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvârșite cu intenție".

"USR consideră că se impune introducerea acestei interdicții în Constituție în contextul asaltului asupra Justiției pe care coaliția PSD — ALDE l-a început imediat după preluarea puterii cu OUG 13 și care a culminat după nouă luni cu proiectul de modificare a legilor Justiției ce subminează independența magistraților și anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu", a precizat USR, miercuri, într-un comunicat de presă.

În acest context, Uniunea Salvați România a demarat strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească de modificare a Legii fundamentale prin care persoanele cu probleme penale să nu poată ocupa funcții publice. "USR inițiază strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească prin care să fie transpusă în Constituție principala solicitare a românilor din aceste zile, de la mitingul de duminică: fără penali în funcții publice", a anunțat președintele formațiunii, Dan Barna. El a adăugat că România "nu poate să devină un stat european" dacă această așteptare a cetățenilor nu este soluționată, iar USR consideră că ea trebuie realizată printr-o modificare a Constituției.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe