COD GALBEN: 10-05-2025 Intre 06:05 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 26 oct /Agerpres/ - Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Ion Moldovan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în cursul acestui an a crescut la 29 numărul incendiilor la rampa de deşeuri de la Pata Rât şi, se pare, că focul a fost provocat intenţionat.

''Începând cu anul 2016 am avut o serie de evenimente, incendii la groapa de gunoi de la Pata Rât, atât la cea aflată în conservare şi care e în administrarea Consiliului Judeţean, cât şi la platforma de stocare temporară, aflată în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. În anul 2016, în această locaţie am avut 15 incendii, iar în anul 2017 au fost 29 până în momentul de faţă. Marea majoritate a incendiilor din anul 2017 au avut drept cauză probabilă de incendiu acţiunea intenţionată'', a afirmat Ion Moldovan.

El a mai spus că tocmai în zona în care au izbucnit incendiile nu funcţionau camerele de luat vederi.

''La toate incidentele pe care le-am avut în ultima perioadă de timp am constatat, în urma cercetării cauzei de incendiu, că tocmai în zona unde a izbucnit incendiul, acele camere de luat vederi nu funcţionau în acea perioadă. Am înţeles de la colegii noştri de la poliţie că s-a deschis un dosar penal, este o cercetare în curs, aşa că n-am să mă refer la mai multe aspecte legate de acest lucru'', a menţionat şeful ISU Cluj.

De asemenea, el a afirmat că intervenţiile la incendiile de la Pata Rât presupun şi multe costuri.

''Încărcarea a fost foarte mare pentru noi din cauză că incendiile au fost foarte mari, cel puţin ultimele trei, au ars deşeurile cu flacără foarte mare pe o suprafaţă enorm de mare şi pe un teren foarte accidentat. Oamenii care au fost acolo resimt aceste incendii. (...) Stăm foarte mult timp acolo, ultima intervenţie a fost de 8 ore. În timpul acestor intervenţii ni s-au defectat câteva maşini, care trebuie să fie duse în reparaţie, ni s-au spart o serie de furtune, multe, care trebuie schimbate, am făcut drumuri pentru alimentare cu apă'', a mai spus Ion Moldovan.

Problemele de la rampa de deşeuri de la Pata Rât sunt subiectul unor dispute între autorităţile locale.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a respins, recent, cererea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj de declarare a stării de alertă în cazul rampei de deşeuri de la Pata Rât, afectată de alunecările de teren.

Pe 2 octombrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat că judeţul Cluj are cele mai multe probleme legate de mediu, în special cu rampa de gunoi de la Pata Rât.

''Pata Rât e un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis. (...) Ne aflăm într-un judeţ care a întrecut judeţul Braşov, pentru că judeţul Braşov a început să se conformeze şi să înceapă să demareze toate procedurile de închidere a depozitelor şi de funcţionare a SMID. Este judeţul cu cele mai multe probleme. (...) Sunt şase depozite neconforme, care trebuie închise şi la două dintre ele nici n-au început lucrările. (...) Este inadmisibil ca de aproximativ 7 ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic'', spunea Graţiela Gavrilescu. AGERPRES/(A - autor: Marius Septimiu Avram; editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.