COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 15-12-2017 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h in Județul Timiş, Județul Arad, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 12 oct /Agerpres/ - Situaţia celor peste 150 de persoane evacuate marţi dintr-un bloc de locuinţe sociale din Alba Iulia, în urma unor sentinţe definitive şi executorii, a fost discutată joi la sediul Instituţiei Prefectului în cadrul unei întâlniri, de peste trei ore, la care au participat şi lideri de la nivel central ce reprezintă comunitatea romă.

Întâlnirea, la care au fost prezenţi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Rădulescu, consilierul de stat Dana Varga şi deputatul Daniel Vasile - Partida Romilor "Pro Europa", a fost precedată de pichetări neautorizate ale sediilor Primăriei şi Instituţiei Prefectului de câteva zeci de persoane evacuate din imobilul în cauză.

Dacă reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au menţionat că evacuarea a fost făcută în baza a 71 de sentinţe definitive şi executorii, în condiţiile în care cei în cauză nu au mai plătit de aproape un deceniu chirie şi nici utilităţi, unii dintre reprezentanţii comunităţii rome au susţinut că este o evacuare făcută pe criterii etnice.

Suntem în prezenţa unei evacuări colective pusă în practică de Primăria Alba Iulia, care este ilegală. Este o evacuare colectivă, care este interzisă prin dispoziţiile legislaţiei române şi vine în contradicţie cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, existând decizii de sancţionare a unor state membre ale Uniunii Europene care, în mod similar, au avut asemenea atitudini faţă de comunităţile rome, a declarat deputatul Daniel Vasile.

El a susţinut că această măsură de evacuare dispusă împotriva unei comunităţi şi a unei minorităţi etnice întruneşte condiţiile unei atitudini rasiste, fiind o măsură discriminatorie destul de evidentă.

Deputatul a mai spus că a stabilit o foaie de parcurs, de natură să decidă asupra caracterului legal sau ilegal al acestei măsuri.

"Am hotărât astăzi să înfiinţăm o organizaţie neguvernamentală care să reprezinte interesele acestor oameni în raporturile cu reprezentanţii comunităţii, cu autorităţile publice. (...) Totodată, ne-am angajat să sprijinim din punct de vedere financiar angajarea unei firme de avocatură care să ducă mai departe aceste litigii (...). Mai mult, vom sesiza Avocatul Poporului, Parlamentul, Guvernul", a afirmat Daniel Vasile.

În opinia sa, în ultimii doi ani, se poate constata un rasism instituţionalizat, existând "evacuări forţate" la Cluj-Napoca, Eforie, Focşani, Botoşani, Baia Mare şi, acum, Alba Iulia.

Prezentă la întâlnire, Dana Varga, consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a susţinut că la Alba Iulia e o situaţie de criză, cei evacuaţi fiind, în opinia sa, batjocoriţi de administraţia locală.

Secretarul de stat Ilie Dincă, membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat că nu poate să se antepronunţe şi să spună nici dacă este, nici dacă nu este un fenomen de discriminare. Au fost identificate câteva soluţii, să vedem dacă pot fi puse în aplicare", a afirmat acesta.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa a negat că ar fi vorba de discriminare, fiindcă în blocul respectiv, a spus el, nu locuiau numai romi. El a menţionat că primele somaţii de evacuare au fost date în septembrie 2016, existând 71 de sentinţe definitive şi executorii.

"Poziţia noastră a fost consecventă pe parcursul ultimului an, din septembrie 2016, când am trimis primele înştiinţări de părăsire a locuinţelor. Am făcut toate demersurile necesare. (...) Am trecut la execuţie, nu înainte însă de a propune tuturor celor afectaţi de această măsură un pachet de măsuri sociale, respectiv protejarea copiilor, a mamelor cu copii, a minorilor până la trei ani şi un adăpost de noapte pentru adulţi", a afirmat Pleşa.

Viceprimarul a menţionat că există un precedent luat în Consiliul Local al sectorului 6 din Bucureşti, astfel încât să fie posibil ca printr-o hotărâre să se vină în sprijinul unor astfel de familii vulnerabile şi ca pe o perioadă determinată să se achite o chirie într-un anumit cuantum de către autorităţile locale.

"Am rugat să se vină la Direcţia Socială, ca să se depună cereri pentru a vedea care este necesarul de bani şi câte familii îşi doresc acest lucru. Suntem în curs de evaluare. Am primit până acum 25 de cereri şi vom încerca printr-o hotărâre de consiliu local să le asigurăm o chirie pentru un an de zile. Până se rezolvă acest lucru, avem soluţiile temporare şi anume instituţionalizarea temporară a copiilor, cu acordul părinţilor, iar adulţii să locuiască în adăpostul social", a spus Pleşa. Viceprimarul le-a transmis celor veniţi de la "kilometrul zero" că dacă au alte soluţii, să le prezinte.

Peste 150 de persoane, din care câteva zeci de copii, care locuiesc fără forme legale într-un bloc din Alba Iulia, cunoscut sub numele de "G2- Turturica", au fost evacuate marţi după ce instanţele de judecată au dat câştig de cauză autorităţilor locale, clădirea urmând să fie demolată.

Nu mai putem fi nepăsători faţă de o situaţie care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranţa, milostenia, respectul înseamnă să trăieşti într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înţeles", a declarat, săptămâna trecută, primarul Mircea Hava, atunci când s-a anunţat că evacuarea va fi pusă în practică săptămâna aceasta.

Edilul a susţinut atunci că "acei oameni care trăiesc acolo îşi fac mai mult rău decât bine, lor şi copiilor, prin mizeria la care se supun" şi, de asemenea, că "G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni".

Mircea Hava a opinat, la vremea respectivă, că evacuarea nu are "nici un substrat de discriminare, ci de normalizare".

În final, blocul va fi dărâmat şi în locul său va fi construită, cel mai probabil, o parcare supraterană, a declarat marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Gabriel Pleşa.

El a menţionat că cele 33 de familii care deţin proprietăţi cu acte în regulă în blocul în cauză vor fi despăgubite.

"Proprietarii rămân deocamdată, până se termină evaluarea fiecărui apartament. Ei vor fi despăgubiţi", a declarat viceprimarul.

Blocul în cauză este situat în mijlocul celui mai populat cartier din Alba Iulia, la câteva sute de metri de Spitalul Judeţean de Urgenţă. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.