COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 21 sep /Agerpres/ - Sala Unirii, clădirea care a găzduit şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va intra în reabilitare la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, urmând să fie redeschisă la 1 Decembrie 2018, atunci când se va sărbători Centenarul Unirii, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.

''Sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie (...) în aşa fel încât la 1 Decembrie 2018 să putem intra în Sala Unirii. De la început am programat ca deschiderea oficială a Sălii să fie în data de 1 Decembrie 2018'', a afirmat administratorul public al judeţului Alba, întrebat când vor demara efectiv lucrările de restaurare şi când se estimează finalizarea acestora.

El a menţionat că există un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitare, bani alocaţi de Guvernul României în urmă cu aproape doi ani.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, a acuzat anumite instituţii că ''nu ştiu'' ce înseamnă Sala Unirii, motiv pentru care reabilitarea lucrării va începe cu o întârziere majoră faţă de planurile iniţiale şi faţă de momentul alocării finanţării pentru acest obiectiv.

Dumitrel şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Ministerul Culturii, despre care a spus că ''a stat vreo nouă luni'' ca să dea un aviz pentru săpătura arheologică, cercetare ce nu s-ar fi justificat în acest caz.

''Ne-a făcut să pierdem timpul, având toţi banii. Finanţarea o avem de aproape doi ani. (...) În sfârşit suntem în licitaţie. Sunt instituţii ale statului care nu ştiu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentaţia şi ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii nu poate fi restaurată şi de o firmă care se ocupă de construcţii industriale. Adică să vină unul care face o hală de producţie să restaureze Sala Unirii ... Este incredibil. Probabil că ei nu ştiu că Sala Unirii este cea mai importantă clădire a poporului român din punct de vedere al simbolului istoric'', a declarat preşedintele CJ Alba. Întrebat la cine face referire, Ion Dumitrel a spus că la ''marii specialişti'' de la SEAP - ANAP.

În 2016, autorităţile din Alba sperau să înceapă restaurarea în primăvara acestui an.

"Probabil că, dacă totul va decurge fără contestaţii, undeva în luna mai 2017 va începe restaurarea şi (Sala Unirii - n.r.) se va redeschide la 1 Decembrie 2018", a spus, în noiembrie, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesită o amplă restaurare.

La începutul anului trecut, consilierii judeţeni din Alba au aprobat Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi cota de cofinanţare la obiectivul "Refuncţionalizare şi reabilitare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia - SALA UNIRII". Aceştia s-au arătat de acord cu o cotă de cofinanţare din bugetul CJ Alba în valoare de peste 229.000 lei, inclusiv TVA.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei este de peste 10.194.000 de lei, cu TVA inclus. Finanţarea investiţiei ar cuprinde, potrivit documentaţiei, 9.965.061 lei de la bugetul de stat (sume alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28 / 2013), cofinanţarea CJ Alba fiind de 229.041 de lei.

Imobilul are nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuirea tâmplăriei şi de refacerea interiorului. De asemenea, se are în vedere şi reconstituirea picturii originale realizate, pe o pânză pe suport de lemn, de pictorul francez Pierre Bellet.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

Imobilul a fost ridicat între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi ca şi cazinou pentru militarii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Sala Unirii adăposteşte o expoziţie permanentă consacrată momentului 1918, piesele expuse fiind de o valoare deosebită. AGERPRES/(AS, A - autor: Marinela Brumar, editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.