Manifestări de Ziua Pompierilor, organizate în mai multe județe din țară (grupaj)

 •  Social
363 afişări

Reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU) din mai multe județe din țară au organizat, miercuri, cu ocazia Zilei Pompierilor, manifestări care au cuprins ceremoniale religioase, expoziții de tehnică și avansări în grad.

386821f3-a245-48a7-86f1-1dc2e0318def

* BIHOR

Un ofițer și nouă subofițeri care au obținut rezultate excepționale în activitate au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, într-o ședință festivă organizată miercuri la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Crișana" al județului Bihor, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crișana, căpitan Camelia Roșca, în aceeași ședință festivă, 200 de angajați au fost citați prin ordinul de zi pe inspectorat, în semn de apreciere pentru munca desfășurată și rezultatele profesionale obținute.

La sediul instituției, Ziua Pompierilor a început cu ceremonialul de comemorare a eroilor din Dealul Spirii și a tuturor pompierilor căzuți la datorie de-a lungul timpului, evenimentul debutând cu depunerea de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni și continuând cu ședința festivă în cadrul căreia s-au reamintit spiritul de sacrificiu și actele de curaj ale predecesorilor.

În cadrul ''Zilei Porților Deschise'', au avut loc exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, de salvare de la înălțime a unei persoane rănite, de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat victimei unui accident rutier, precum și prezentarea autospecialelor de intervenție, a echipamentelor și accesoriilor din dotarea inspectoratului.

* BRAȘOV

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov a organizat, în zilele de marți și miercuri, mai multe acțiuni cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, dar și a împlinirii a 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii.

Astfel, marți, la un centru comercial din oraș, a avut loc un ceremonial militar, exerciții demonstrative și concursuri pentru copii. Tot aici au fost amenajate puncte mobile de informare preventivă care au distribuit materiale informative cu reguli și măsuri specifice de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, pe tipuri de riscuri.

Miercuri, în intervalul orar 10,00-13,00, la sediile subunităților de pompieri din județ a avut loc "Ziua Porților Deschise". Pompierii au pregătit expoziții cu tehnica din dotare și cu accesoriile folosite la intervenții, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.

Potrivit sursei citate, în primele opt luni ale anului 2017, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Țara Bârsei" a fost solicitat să intervină la aproximativ 30 de situații de urgență zilnic, 80% dintre acestea fiind intervenții de tip medical ale SMURD.

* BOTOȘANI

Mai mulți angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au fost înaintați în grad, înainte de termen, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit sursei citate, "în semn de apreciere pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, au fost înaintați în grad, înaintea expirării stagiului minim, un ofițer și cinci subofițeri".

Tot miercuri, au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor pompieri din fața sediului ISU Botoșani și a fost organizată "Ziua Porților Deschise".

* BUZĂU

Ziua pompierilor a fost sărbătorită la Buzău prin ceremoniale militaro-religioase la monumentul eroilor pompieri de la Mihăilești și Râmnicu Sărat, expoziții de tehnică militară și o ședință festivă.

"La monumentul celor șapte pompieri care au căzut la datorie în mai 2004, la Mihăilești, a fost organizat un ceremonial militaro-religios și au fost depuse coroane de flori, totodată la bustul căpitanului Pavel Zăgănescu de la Râmnicu Sărat a fost organizat un ceremonial asemănător", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, plutonierul major George Crețu.

Potrivit sursei citate, în Parcul Crâng din Buzău și Parcul central din Râmnicu Sărat au fost organizate expoziții de tehnică militară.

"La finalul sărbătorii pompierilor, într-un cadru festiv, cinci subofițeri și un ofițer au fost înaintați în grad înainte de termen pentru merite deosebite, câștigătorii Cupei 13 septembrie au fost premiați, iar oficialitățile locale, prefect, subprefect, primari, au primit plachete și diplome aniversare", a mai declarat sursa citată.

* CARAȘ-SEVERIN

Cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, când se sărbătorește Ziua Pompierilor din România, la Reșița au fost organizate o serie de exerciții demonstrative, "Ziua Porților Deschise", precum și un ceremonial religios și unul militar.

"Pentru curajul și devotamentul de care au dat dovadă pe parcursul anului, cinci cadre din ISU Semenic au fost avansate în grad, înaintea expirării stagiului. Totodată, unora dintre colegii noștri le-au fost acordate diplome pentru misiunile pe care le-au îndeplinitȚ, a declarat maior George Cozariuc, împuternicit prim-adjunct al ISU Semenic al județului Caraș-Severin.

Printre cei premiați miercuri s-a aflat și Sergiu Davidescu, de la Detașamentul de Pompieri Caransebeș, care spune că cea mai grea misiune din acest an a fost salvarea unui bărbat de 33 de ani, cu stop cardiorespirator, care a reușit să fie salvat și predat medicilor cu funcții vitale.

Data de 13 septembrie reprezintă un simbol al patriotismului pompierilor care au luptat pentru țară cu prețul vieții, dar și un prilej pentru a sărbători curajul, devotamentul și implicarea de care dau dovadă pompierii români, în fiecare zi, în misiunile lor pentru salvarea vieții oamenilor.

* COVASNA

Angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna și membri ai echipelor voluntare de pompieri din județ au defilat, miercuri, pe străzile din Sfântu Gheorghe, în deschiderea festivităților organizate în centrul municipiului, cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

În cadrul ceremoniei au fost înaintați în grad un număr de cinci ofițeri și subofițeri, fiind recompensați pentru profesionalism și comportament exemplar.

Locotenent-colonelul Viorel Timar, împuternicit al prim-adjunct al ISU Covasna, a declarat că toți angajații instituției merită apreciere și recunoștință pentru dăruirea cu care își fac meseria, subliniind că în spatele uniformelor nu sunt "niște super eroi", ci niște oameni obișnuiți, demni de încredere, care își iau foarte în serios misiunea de a fi în slujba cetățenilor.

Manifestările dedicate Zilei pompierilor din România și aniversării a 49 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri Covasna au început în urmă cu aproximativ o săptămână și au cuprins, printre altele, expoziții de tehnică de intervenție și exerciții demonstrative.

Ca și în anii precedenți, angajații ISU Covasna i-au adus un omagiu fostului lor coleg, soldatul Vasile Popiuc, care și-a pierdut viața la datorie, în timpul unui incendiu produs în data de 25 august 1969 la moara din Sântionlunca, comuna Ozun. Acesta a primit titlul de "Erou al trupelor de pompieri" și a fost avansat postmortem la gradul de sergent-major.

Manifestările dedicate Zilei Pompierilor vor continua pe 14 și 15 septembrie, în municipiul Sfântu Gheorghe cu programul "24 de ore de mișcare", care va cuprinde numeroase activități sportive desfășurate timp de 24 de ore.

* GIURGIU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu a primit miercuri, prin decret prezidențial, cu ocazia Zilei de 13 septembrie, Ziua Pompierilor, drapelul de luptă în cadrul unui ceremonial condus de președintele României.

"ISU Giurgiu se număra printre puținele inspectorate din țară care nu aveau drapel de luptă, iar astăzi, în cadrul ceremonialului desfășurat în Parcul Carol din București, instituției pe care o reprezint i-a fost înmânat chiar de către președintele României, Klaus Iohannis, drapelul de luptă. Acesta este simbolul fiecărei unități militare și reprezintă tot ceea ce este mai nobil pentru fiecare angajat angrenat în munca într-o structură militară. Curaj, devotament, recunoștință sunt sentimentele care m-au cuprins deodată în momentul în care am preluat drapelul de luptă pentru ISU Giurgiu. Acesta va fi amplasat în biroul inspectorului șef al ISU Giurgiu și va fi scos de Ziua României și cu ocazia altor momente festive", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-adjunctul inspectorului șef al instituției, maior Radu Covaci.

Totodată, cu ocazia zilei de 13 septembrie, toate subunitățile ISU Giurgiu din Colibași, Călugăreni, Roata, Greaca, Mihăilești, Bolintin Deal și municipiul Giurgiu au organizat "Ziua Porților Deschise" și au primit vizita elevilor pasionați de profesia de pompier. Mulți dintre aceștia au încercat să mânuiască furtunele cu apă, au vizionat autospecialele cu apă și spumă și cele folosite pentru intervențiile la înălțime și s-au fotografiat cu pompierii giurgiuveni.

* IAȘI

Reprezentanți ai Inspectoratului Situații de Urgență (ISU) Iași au luat parte, miercuri, la un ceremonial de depunere de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri din Iași, Târgu Frumos și Sticlăria, cu prilejul aniversării a 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii și pentru a marca Ziua Pompierilor din România.

Purtătorul de cuvânt al ISU Iași, Silvia Bolohan, a declarat că, în cursul zilei de miercuri, salvatorii au organizat acțiuni de informare a elevilor din Iași în cadrul campaniilor "RISC" și "Nu tremur la cutremur".

Totodată, pompierii au organizat "Ziua Porților Deschise", precum și expoziții cu tehnică din dotare și cu accesoriile folosite la intervenții.

Tot cu acest prilej, la ISU Iași mai mulți angajați au fost avansați în grad și au fost date Diplome de Merit reprezentanților Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele județului care s-au remarcat în timpul intervențiilor. Cadrele militare în rezervă au primit, la rândul lor, Diplome de Excelență.

"De ziua noastră, le mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată și îi asigurăm că suntem pregătiți să intervenim în situații de urgență, zi de zi, 24 de ore din 24 de ore", a declarat reprezentantul ISU Iași.

* MUREȘ

Foto: (c) ISU Mureș

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) "Horea" al județului Mureș a organizat, miercuri, la Sighișoara, o ceremonie de marcare a Zilei Pompierilor din România și împlinirea a 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, în cadrul căruia fostul comandant al inspectoratului, generalul (r) Dorin Oltean și-a luat rămas bun de la camarazii săi.

"Pentru mine a fost un privilegiu și o onoare să fac parte din această tagmă, această categorie de oameni deosebiți, din categoria salvatorilor. Trebuie să recunosc că, ori de câte ori aud sirena sau un girofar, mă gândesc că cineva are nevoie de ajutorul nostru, de acești eroi anonimi. În proporție de 99%, victimele nu-și cunosc salvatorii, iar aceștia rămân anonimi și intervin 24 de ore din 24. A fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea, perioada pe care am petrecut-o cu acești oameni deosebiți. (...) Sunt mândru că am făcut parte din această categorie de oameni deosebiți'', a declarat în cadrul ceremoniei fostul șef al ISU Mureș, general (r) Dorin Oltean, care a decis recent să se retragă din activitate.

În centrul municipiului Sighișoara, la Monumentul Latinității, a fost amenajată o expoziție de tehnică și au avut loc o ceremonie religioasă și una de avansare în grad, înainte de termen, au fost citite mesajele cu prilejul "Zilei Pompierilor din România" și a avut loc o paradă militară cu participarea de efective și tehnică.

Premergător acestei zile, la Târgu Mureș a fost organizată ediția a V-a a Crosului Pompierilor, iar până la sfârșitul săptămânii, la toate subunitățile din județ și sediul inspectoratului se organizează "Ziua Porților Deschise".

Mai mult, în perioada 15-17 septembrie, între orele 10,00 — 14,00, pe râul Mureș, lângă complexul sportiv Mureșul din Târgu Mureș, ISU desfășoară exerciții de salvare și plimbări cu barca pentru toți cei care doresc să vadă echipamentele din dotare și exerciții demonstrative.

* SĂLAJ

Salvarea unei persoane încarcerate într-un autoturism, iar mai apoi singerea unui incendiu declanșat la respectivul automobil au fost cele mai spectaculoase acțiuni derulate de pompieri joi, în centrul Zalăului, în cadrul activităților organizate în acest an, pentru marcarea Zilei Pompierilor din România.

Modul de intervenție al pompierilor a fost admirat de pe margine de câteva sute de copii, care s-au putut bucura și de alte activități pregătite de pompieri, în centrul municipiului, unde a fost expusă și tehnica de luptă a acestora.

"Anual, la 13 septembrie sărbătorim Ziua Pompierilor din România. Anul acesta se împlinesc 169 de ani de când pompierii bucureșteni, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au săvârșit fapte de eroism în celebra bătălie din Dealul Spirii. Pentru a marca acest eveniment important din istoria armei, ISU Porolissum Sălaj a organizat în intervalul 7-13 septembrie o serie de activități. Astfel, astăzi, 13 septembrie, pe platoul din fața Prefecturii Sălaj a fost expusă tehnica de luptă și autospecialele pompierilor militari. A fost organizat și un punct de informare preventivă, iar copiii au avut parte de jocuri interactive. În cadrul activității a fost desfășurat și un exercițiu de descarcerare și unul de stingere a unui incendiu la un autoturism", a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj, Lucian Jacodi.

Activități similare au fost organizate și la celelalte subunități al ISU Sălaj.

În primele 8 luni ale anului, cele șapte subunități ale ISU din localitățile Zalău, Șimleul-Silvaniei, Jibou, Cehu-Silvaniei, Nușfalău, Hida și Ileanda, alături de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit la 3.204 evenimente, salvând vieți omenești și valori materiale.

* VASLUI

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Podul Înalt" al județului Vaslui a organizat, miercuri, o serie de activități dedicate Zilei Pompierilor din România.

Cu această ocazie, cetățenii au avut ocazia să participe la ateliere de prezentare a tehnicii de intervenție și la exerciții demonstrative organizate de pompierii vasluieni, dar și să se informeze cu privire la situațiile de urgență, modul de acțiune în cazul producerii unor evenimente nedorite sau prevenirea unor dezastre, în cadrul punctelor de informare preventivă.

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, le-a mulțumit pompierilor pentru modul în care acționează în gestionarea situațiilor de urgență și le-a urat succes în activitate.

"În județul Vaslui putem vorbi despre tradiție în această armă. Prima comandă pojornicească a luat ființă la Bârlad în anul 1841 și la Huși în anul 1850, iar la Vaslui despre pompieri se vorbește încă de la 1852.Pompierii de azi, aflați în slujba comunității, sunt demni urmași ai eroilor de atunci. Cu devotament, curaj și profesionalism, își fac datoria zi de zi, față de cetățeni. Fie că este vorba despre incendii, inundații, alunecări de teren, înzăpeziri sau accidente rutiere, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt mereu la datorie. Aceștia sunt adevărați eroi, care merită respectul, încrederea și recunoștința noastră", a declarat Eduard Popica.

În toate subunitățile de intervenție și punctele de lucru ale ISU din Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești, Murgeni și Ivănești s-a organizat "Ziua Porților Deschise".

* TULCEA

Aproximativ 250 de persoane au vizitat, miercuri, unitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta al județului Tulcea, cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

"Aproximativ 250 de persoane au vizitat astăzi Detașamentul de pompieri Tulcea, Stația Babadag, Secția Măcin și pichetul din Crișan, cu prilejul Zilei porților deschise organizată pentru a marca Ziua Pompierilor din România", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, plutonier major Florentin Daciu.

De Ziua Pompierilor din România, ISU Delta a organizat și un marș al autospecialelor de intervenție pe străzile principale ale orașului.

De asemenea, în Piața Tricolorului a fost amenajat un punct de informare preventivă care a oferit trecătorilor informații despre modalitățile în care se pot proteja în situații de urgență.

Potrivit ISU Delta, subunitățile operative vor fi deschise publicului până la ora 20,00.

AGERPRES / (AS,A — autori: Eugenia Pașca, Jana Pintili, Cristian Lupașcu, Dorin Ivan, Oana Mălina Negrea, Paula Neamțu, Camelia Bigan, Dorina Matiș, Daniela Malache, Sebastian Olaru, Loredana Ciobanu, Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru)

Citiți și:

* Ziua Pompierilor

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe