Covasna: Peste 20 de produse tradiționale atestate, majoritatea pâine de casă și kurtoskolacs

 •  Social
352 afişări

Peste 20 de produse tradiționale au fost atestate în ultimii trei ani în județul Covasna, majoritatea fiind pâine de casă și kurtoskolacs, deliciosul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, potrivit conducerii Direcției Agricole.

70fc8d69-d00c-43bc-b4a9-db1a48586c66

"După legislația nouă a Ministerului Agriculturii din România, avem 23 de produse tradiționale atestate în județul Covasna, din care majoritatea pâine de casă și kurtoskalacs. Dar, mai avem ceva special, avem un cașcaval atestat ca produs tradițional românesc și un unt manufacturier preparat la Ozunca, singurul unt din țară care e recunoscut ca fiind tradițional. (...) Eu zic că nu sunt multe, dar nici nu aș zice că sunt puține. Totuși, față de legislația veche care era foarte permisivă în acest sens și aveam vreo sută și ceva de produse, e puțin, dar ce avem știm că sunt tradiționale și corespund anumitor cerințe pentru produsele tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii din România", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

În opinia sa, înăsprirea legislației în domeniu a fost o măsură bună, deoarece a eliminat produsele care nu erau autentice.

"Pe legislația veche, foarte permisivă, orice produs putea fi recunoscut ca produs tradițional și, de fapt, nu respecta, nu avea un sâmbure de tradiționalitate. Acum, mai nou, trebuie să dovedești prin rețete vechi și prin foarte multe alte criterii, că produsul este din zonă și se poate considera produs tradițional. Plus că noua legislație pune în vedere și anumite cantități, limite maxime de producție, ceea ce este foarte bine. Nu poți să produci mai mult de 350 kg de pâine ca produs tradițional (...) Tehnologia, cuptorul, capacitatea cuptorului, totul e verificat", a mai spus acesta.

Pentru a putea fi atestate și incluse în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT), acestea trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să aibă la bază o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, să nu fie obținute în mod industrial și să dovedească un mod de lucru tradițional.

AGERPRES / (A — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe