Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Braşov, 13 sep /Agerpres/ - Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Braşov a scăzut foarte mult în ultimii ani, de la 25.000 de hectare în anii '90, la 4.100 de hectare în prezent, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Agricole judeţene, Georgeta Ujupan.

"Motive sunt mai multe. Oricum piaţa este plină de cartofi, atât din producţia internă, cât şi din import. Preţurile cu care producătorii reuşesc să vândă un kilogram de cartofi sunt şi ele foarte scăzute, de la 20 de bani, până la 40 de bani, spun fermierii. Anul trecut preţul cu care producătorii au vândut cartofii a ajuns şi de 80 de bani pe kg. Apoi fermierii se orientează şi cultivă ceea ce piaţa cere. Au apărut suprafeţe mari cultivate cu rapiţă, care se vinde repede şi are un preţ bun, diverse soiuri de arbuşti fructiferi, alte culturi care au căutare pe piaţa europeană. Oamenii sunt supăraţi că muncesc un an şi în final aproape că nu-şi recuperează banii investiţi. Fermierii vorbesc deja că anul viitor suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Braşov ar putea ajunge la 1.000 de ha", a explicat directorul Direcţiei Agricole Braşov.

Referitor la producţia de cartofi obţinută la ha în acest an, aceasta se situează între 60 de tone/ha, la marii fermieri din zona Codlea şi între 20-23 tone/ha la micii fermieri. Din cele 4.100 de ha au fost recoltate peste 2.000 de ha urmând ca la sfârşitul lunii septembrie întreaga suprafaţă să fie recoltată. Preţul de vânzare a unui kg de cartofi în pieţele Braşovului este cuprins între 1,2 lei-1,5 lei, în funcţie de calitate şi soi.

Sursa citată a adăugat că şi suprafaţa cultivată cu cartofi de sămânţă de către Institutul Naţional de Cercetare a Cartofului şi Sfeclei de Zahăr de la Braşov a ajuns la 200 de ha, şi aici scăderea fiind considerabilă.

"Există pe piaţă cantităţi suficiente de cartof pentru sămânţă. O mare parte provine din import, ca şi în cazul cartofilor pentru consum, iar cantităţile cumpărate de fermieri nu mai sunt mari", a spus Georgeta Ujupan.

Situaţia la suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr este mai bună, fiind cultivate în 2017 3.300 de ha. "Faptul că există fabrica de zahăr la Bod, care procesează întreaga cantitate însămânţată, cultivatorii sunt ajutaţi cu sămânţă, s-au constituit în asociaţii, au utilajele necesare, a făcut ca suprafaţa să se menţină în fiecare an", a punctat directorul Direcţiei Agricole Braşov.

Până în anul 1990, judeţul Braşov era cunoscut ca unul dintre marii cultivatori de cartofi din ţară, alături de judeţele Covasna, Harghita, Suceava. AGERPRES/(AS-autor: Jana Pintili, editor: Karina Olteanu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.