COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Kandahar, 4 sep - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Au învăţat cot la cot cu băieţii, s-au pregătit împreună şi îşi asumă riscuri la fel de mari. Ioana, Roxana şi Daniela sunt trei dintre cele aproximativ 20 de femei-militar din România care participă la misiunile pe care Armata Română, sub egida Alianţei Nord-Atlantice (NATO), le desfăşoară în sudul Afganistanului.

Ofiţer, subofiţer sau simplu soldat, tinerele românce aflate în Baza Militară Aeriană Kandahar au renunţat la ţinutele comode sau elegante, la confortul de acasă, la familii şi la prieteni pentru teatrul de operaţii. Fiecare are rolul său în desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor care stau la baza derulării misiunii Resolute Support a NATO. Unele se ocupă de comunicaţii, altele de logistică, gestionează documente militare sau oferă asistenţă psihologică.

În ţinută militară, nedespărţite de armă, femeile militar pun în slujba misiunii cunoştinţele teoretice şi experienţa acumulată în ţară. Toate consideră misiunile din zonele de conflict o provocare, dar şi un mod în care pot obţine experienţă.

Este şi cazul locotenentului inginer Roxana Popescu, care se află la comanda plutonului logistic al Elementului Naţional de Sprijin din Kandahar. La cei 28 de ani, Roxana Popescu este cea care are misiunea de a asigura, zilnic, nevoile celor peste 600 de militari români dislocaţi în sudul Afganistanului. Ea spune că decizia de a participa la misiune a venit ca urmare a dorinţei de acumulare de experienţă, dar şi pentru o evoluţie în cariera militară.

'Cea mai mare provocare a mea, cred, va fi să ridic ştacheta mai sus decât a făcut-o predecesorul meu. Să încerc să asigur un sprijin logistic cât mai bun şi mai complex pentru toate structurile româneşti din teatrul de operaţii. Sfătuiesc toate femeile din armată, indiferent de grad, să vină în teatrele de operaţii, pentru că e o experienţă cu care nu se vor întâlni nicăieri altundeva decât aici şi e un plus de dezvoltare pentru ele, atât militar, cât şi personal', a explicat Roxana.

O colegă de-a sa de la Elementul Naţional de Sprijin, sublocotenentul Ioana Pop, este ofiţer de comunicaţii şi informatică. Are 26 de ani iar rolul său în misiune este de a asigura comunicarea între toţi militarii români, dar şi între militarii români şi partenerii din NATO.

'Am terminat acum trei ani şi am acumulat destulă experienţă pentru a putea face faţă acestei provocări. Motivul pentru care am venit aici este de a pune în aplicare ce am învăţat şi de a mă instrui în condiţii reale, de a vedea, de a încerca şi cred că voi reuşi să fac faţă acestei provocări', a spus Ioana.

Aflată la prima misiune, sergentul major Daniela Costea este subofiţer de stat major în cadrul Compartimentului comunicaţii al Batalionului 280 Infanterie Protecţie a Forţei 'Inimi Neînfricate' Focşani. Deocamdată, face muncă de birou şi este convinsă că timpul petrecut în Afganistan reprezintă o încercare de autodepăşire. A plecat în misiune în ciuda faptului că, iniţial, familia nu a fost de acord. Spune că nu îi este teamă de zona de conflict. Ba, mai mult, ea şi-a exprimat dorinţa de a participa alături de militari la misiunile de patrulare.

'Aici ai trăiri pe care care nu le întâlneşti oriunde şi oricum. Duci o luptă interioară cu tine şi îţi dai seama cât de puternic poţi să fii aici, pentru că este o zonă de conflict. Este o încercare de autodepăşire. Toată lumea mă întreba dacă am frică, dacă am emoţii. Nu mi-a fost frică şi cred foarte mult în soartă. Dacă îţi este dat să mori, poţi să mori oriunde', spune Daniela.

Dincolo de feminitatea pe care o exprimă, femeile-militar atrag respectul colegilor. Sunt sigure pe ceea ce fac şi se impun uşor la locul de muncă. AGERPRES/(A-editor: Antonia Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.