COD GALBEN: 26-10-2020 ora 22 Intre 22:10 si 02:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea, local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Bacău; COD GALBEN: 26-10-2020 ora 21 Intre 21:10 si 23:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Argeş; COD GALBEN: 26-10-2020 ora 21 Intre 21:10 si 23:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tulcea, 1 sep /Agerpres/ - Bucătăriile locuinţelor incluse în circuitul turistic din Delta Dunării vor putea deveni puncte gastronomice locale, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) emis în urma solicitărilor Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Ordinul transmis zilele acestea direcţiilor din întreaga ţară modifică Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008 şi relaxează condiţiile de funcţionare şi înregistrare sanitar-veterinară a unităţilor de tipul punctelor gastronomice locale.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public vineri pe site-ul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), punctele gastronomice, locurile autorizate unde se prepară şi se servesc cu precădere alimente furnizate de producători locali, pot fi reprezentate de bucătăriile particulare din locuinţele familiale care pot fi incluse în circuitul turistic/gastronomic din cadrul zonelor/regiunilor turistice cu tradiţii gastronomice recunoscute şi care nu sunt încadrate ca pensiuni turistice, hoteluri, moteluri.

'În cadrul acestor puncte gastronomice locale trebuie să se prepare şi să se servească alimente numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, a căror stare de igienă şi sănătate este în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar produsele trebuie să provină din ferme proprii sau de la producători locali autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor', se arată în comunicatul semnat de directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

O condiţie de bază a funcţionării acestor puncte gastronomice locale este, potrivit sursei, cea reprezentată de faptul că pentru carnea roşie provenită de la bovine, porcine, ovine, caprine, ratiţe sau solipede este necesar ca aceasta să poarte marca de sănătate prin care se garantează că a fost obţinută în unităţi supuse tuturor controalelor oficiale.

În comunicatul amintit, DSVSA Tulcea subliniază de asemenea necesitatea aplicării regulilor generale de igienă şi a asigurării trasabilităţii materiilor prime şi a ingredientelor din care se prepară şi se servesc alimentele.

Reprezentanţii Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23 au declarat pentru AGERPRES că ordinul preşedintelui ANSVSA constituie baza pentru autorizarea gospodăriilor tradiţionale pentru oferirea de servicii de gastronomie locală.

'Acest ordin pune bazele cadrului legal necesar pentru ca o bucătărie tradiţională care înseamnă gătit în cadrul unei bucătării normale să poată fi avizată şi făcută legal. Până acum nu exista legislaţie dedicată acestui tip de activitate, iar acum practic orice gospodărie care doreşte să ofere preparate tradiţionale din bucătăria proprie o poate face respectând anumite reguli', a declarat Teodor Frolu, membru fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

DSVSA Tulcea şi Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 au început încă de anul trecut discuţiile pentru modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condiţiile de înfiinţare a punctelor gastronomice locale, astfel încât proiectul privind pescaturismul în Delta Dunării să poată fi pus în aplicare.

Pescaturismul este acel tip de turism care adaugă valoare resursei piscicole. Conceptul promovat la nivelul Uniunii Europene are drept obiectiv dezvoltarea comunităţilor din zonele pescăreşti şi protejarea resurselor acvatice.

În luna august a anului 2015, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat în apropiere de satul Mila 23 primul traseu de pescaturism din Delta Dunării. Traseul le propunea vizitatorilor participarea la câteva din activităţile de zi cu zi ale unui localnic, printre acestea număprându-se strângerea pălaselor cu peşte şi prepararea unui borş de peşte pe malul Dunării sau în casele pescarilor. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.