COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 1 - 5 februarie:

*** Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise a fost publicată luni, 1 februarie, în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vinerea trecută decretul pentru promulgarea actului normativ privind modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Actul normativ a fost contestat la Curtea Constituţională a României, însă judecătorii au stabilit că prevederile modificate respectă Legea fundamentală.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

*** Premierul Dacian Cioloş a avut luni consultări cu reprezentanţii partidelor privind modificarea legislaţiei electorale, la finalul discuţiilor şeful Executivului declarând că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament, iar Guvernul este gata să sprijine un astfel de demers.

Prim-ministrul a afirmat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor şi a subliniat că şeful statului nu i-a impus niciodată un anumit punct de vedere.

"Am vrut să am această discuţie cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează în Parlament partidele, pentru că această temă este una eminamente politică. Este o temă pe care o majoritate clară a avut o înţelegere în Parlament în urmă cu un an când s-au luat decizii într-un context mai larg", a explicat Cioloş.

Prim-ministrul a avertizat că nu acceptă ca Guvernul "să fie folosit ca instrument de oricare partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid".

* Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că social-democraţii susţin organizarea de alegeri locale în două tururi, dar nu acum, el considerând că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o iniţiativă legislativă care să schimbe regulile alegerilor cu câteva luni înainte de locale.

* Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, la rândul său, că o discuţie despre alegerea primarilor în două tururi ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului rezultat în urma viitoarelor alegeri.

* Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a susţinut că premierul Cioloş se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor, motiv pentru care obiectivul prioritar al agendei parlamentare a liberalilor este promovarea în regim de urgenţă a proiectului depus anul trecut. "Din păcate, până acum, această iniţiativă a fost blocată de PSD. Cauza pentru care luptăm acum nu ţine de interesul electoral al PNL, ci de un principiu fundamental al democraţiei, unde majoritatea ar trebui să fie cea care decide la vot", a afirmat Stroe.

* UDMR rămâne fermă pe poziţie în ceea ce priveşte legea alegerilor locale, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, la finalul consultărilor cu prim-ministrul. El a reamintit că, la momentul votului dat anul trecut în Parlament la legea alegerilor locale, UDMR a afirmat că se poate merge în orice direcţie, inclusiv spre turul doi pentru primari. "Parlamentul cu unanimitate, inclusiv PNL, a votat pentru un singur tur de scrutin", a subliniat preşedintele UDMR, care a adăugat că trebuie să primeze principiul că regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului. În mod normal, numai Parlamentul poate să îşi asume o decizie politică de schimbare a sistemului de vot cu trei luni înainte de începerea campaniei electorale, a completat Kelemen Hunor.

* Uniunea Naţională pentru Progresul României a anunţat că susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. "UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei privind alegerea primarilor", se arăta într-un comunicat de presă al Uniunii.

* Senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat că ar fi de datoria parlamentarilor să construiască o altă majoritate pe acest subiect. Cât priveşte ideea PSD şi ALDE că schimbarea legislaţiei electorale ar trebui făcută de viitorul Parlament, el a spus că "va fi prea târziu".

* PND susţine varianta alegerii primarilor din două tururi de scrutin şi că în actualul context o soluţie de rezolvare a acestei chestiuni ar reprezenta-o asumarea răspunderii Guvernului în paralel cu o dislocare a unei părţi din blocul fostei alianţe parlamentare, a declarat deputatul Daniel Fenechiu.

* Preşedintele MP, Traian Băsescu, a afirmat, după întâlnirea cu premierul Cioloş, că sunt două variante pentru modificarea legislaţiei electorale, respectiv asumarea răspunderii Guvernului şi iniţiativă legislativă din partea PNL, adăugând că parlamentarii Mişcării Populare vor semna acest demers. Potrivit lui Băsescu, reforma electorală trebuie dusă până la capăt - alegerea primarilor în două tururi, preşedinţii de consilii judeţene în două tururi şi Parlament cu 300 de membri.

* Institutul pentru Politici Publice le-a solicitat tuturor actorilor instituţionali şi politici care se pronunţă în această perioadă pentru modificarea legii privind alegerile locale să justifice cu argumente obiective urgenţa şi oportunitatea acestei schimbări, dincolo de calculele electorale făcute pe baza sondajelor. IPP consideră că orice iniţiativă de modificare a legislaţiei electorale venită din partea partidelor ar trebui să se întâmple numai la Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă şi numai după ce liderii de partid explică electoratului, dar şi activului de partid care a intrat deja în mobilizare generală, care sunt adevăratele motive pentru care doresc sau nu schimbarea legislaţiei.

*** Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, luni, că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată dat fiind contextul politic din SUA.

Diplomatul american a vorbit şi despre rolul pe care Statele Unite l-ar putea avea astfel încât să scadă rata de refuz în cazul României. "Trebuie să explicăm românilor care sunt cerinţele pentru a fi eligibili în obţinerea unei vize de non-imigrant pentru a merge în SUA. Dacă am face o treabă mai bună pentru a explica românilor aceste cerinţe, nu numai aici în Bucureşti, dar în toată ţara, i-ar putea descuraja într-un sens pozitiv să aplice pentru viză pe cei care este puţin probabil că se califică. Este foarte scump, nu este ieftin să aplici pentru viză şi practic 10% dintre cei care aplică nu numai că nu obţin viză, dar fac şi o investiţie financiară", a susţinut ambasadorul.

*** Tiberiu Niţu şi-a anunţat, marţi, demisia din funcţia de procuror general al României. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind eliberarea lui din funcţie.

"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate şi onoare - să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a precizat Niţu într-un comunicat transmis presei.

El a spus că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marţi, pentru AGERPRES, că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu.

Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, se arată că procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie - noiembrie 2015.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a apreciat că decizia lui Tiberiu Niţu de a demisiona din funcţie reprezintă un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Prună a anunţat că MJ va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate.

*** Senatul a încuviinţat, în şedinţa plenului de miercuri, solicitarea Justiţiei privind cererea de urmărire penală a fostului viceprim-ministru şi ministru de Interne Gabriel Oprea, înregistrându-se 102 voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", iar un vot a fost anulat. Votul a fost secret cu bile. Hotărârea Senatului a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

Dosarul lui Gabriel Oprea vizează săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Conform DNA, una dintre infracţiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere. Cea de a doua infracţiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Vineri, procurorii au informat că fostul vicepremier este urmărit penal pentru cele două fapte de abuz în serviciu în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale.

Gabriel Oprea a fost vineri la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. El a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că vrea să se afle adevărul cât mai repede, că este nevinovat şi se va prezenta în faţa procurorilor ori de câte ori va fi chemat.

"Sunt un om care întotdeauna şi-a făcut datoria. Am muncit, nu mi-am luat o zi de concediu. Consider că este nedrept. (...) Vreau să se afle adevărul cât mai repede. Sunt nevinovat şi mă voi prezenta în faţa procurorilor ori de câte ori voi fi chemat", a afirmat Oprea.

*** Un număr de 68 de persoane au depus la Tribunalul Militar Bucureşti cereri pentru a se constitui părţi civile şi solicită daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Este de aşteptat ca numărul persoanelor care vor cere despăgubiri în instanţă să crească, având în vedere că bilanţul incendiului din club Colectiv se ridică la 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.

Un mesaj postat marţi pe pagina de Facebook "Împreună rezistăm" îi îndeamnă pe cei care au fost răniţi, dar şi pe rudele tinerilor care au murit în incendiu să vină în instanţă pentru a cere despăgubiri.

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o serie de măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv, astfel încât ajutorul financiar se va extinde şi pentru răniţii trataţi în regim ambulatoriu şi pentru însoţitorii persoanelor rănite.

De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din 30 octombrie 2015, acestea urmând să primească şi în 2016 ajutoare în cuantum de 5.000 de lei.

*** Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende până la 1 septembrie anul acesta aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.

"S-a ţinut cont, în şedinţa de Guvern de astăzi, şi de punctul de vedere al CSM, care considera că, sigur, articolul ar fi bine să prezinte un mecanism prin care adevăratele lucrări ştiinţifice sau adevăratele elemente de valoare adăugată ştiinţifică pot să constituie în continuare un element de susţinere pentru executorii lor aşa încât să poată beneficia de această facilitate. Dar Guvernul consideră foarte clar că, în momentul acesta, s-a făcut un abuz de drept în utilizarea excesivă a acestei prevederi. Până la constituirea unui mecanism, vorbim de o suspendare", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că îşi asumă faptul că nu a reuşit să convingă că locul lucrărilor ştiinţifice nu este în penitenciar, arătând că şi-a epuizat argumentele. "Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am reuşit să conving că locul cercetării ştiinţifice nu este în penitenciar. (...) Aşa că acum nu fac decât să asigur secretariatul lucrărilor viitoare, acest studiu de impact şi nu vreau să influenţez universităţile, eu sper ca acestea să poată spune singure dacă pot şi vor să se implice în acest proces", a afirmat Prună, la o dezbatere la GDS.

Prună a explicat că, înainte de suspendarea prevederii, "girul de ştiinţificitate" a unei lucrări era dat de un profesor sau de un conferenţiar, iar acum s-ar dori ca pragul să fie ridicat la nivel de catedră.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a declarat că i-a cerut demisia directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, şi că acesta a refuzat. Prună a spus că este irelevant dacă l-ar putea schimba din funcţie pe Bejan, deoarece în locul acestuia ar veni tot cineva din acest sistem, cu privire la care "are îndoieli foarte mari".

* Lucrări publicate de George Becali, Cristi Borcea, Dan Voiculescu sau George Copos fac obiectul unei expoziţii intitulate "Cărţi cu răspundere limitată" ce poate fi vizitată la Biblioteca Naţională a României în perioada 4 februarie - 31 martie. Expoziţia cuprinde 80 de cărţi.

*** Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată de Corpul de control al premierului în legătură cu modalitatea în care Comisia pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor a stabilit drepturi presupus a fi supraevaluate în favoarea unor persoane.

Corpul de control a efectuat verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20 mai 2013 - 31 decembrie 2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii, constituite în baza legilor Fondului funciar şi a Legii 10/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Într-un comunicat de presă, Corpul de control mai preciza marţi că, având în vedere ritmul "foarte lent" de lucru, cele peste 42.000 de dosare de despăgubiri înregistrate la ANRP şi constituite în temeiul Legii 10/2001 ar putea fi soluţionate în următorii 24 de ani.

*** Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege prin care asociaţiile de proprietari sunt obligate să afişeze modalitatea de calcul al cheltuielilor de întreţinere pentru fiecare apartament.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost adoptat cu 276 de voturi "pentru" şi două abţineri.

Acesta prevede că asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor, modalitatea de calcul în urma căruia au rezultat sumele lunare de plată.

Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.

Potrivit proiectului, neîndeplinirea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 3.000 de lei.

Actul normativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

*** Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat joi că legislaţia care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobată în şedinţă de guvern peste două săptămâni.

"Asta se va face numai prin ordonanţă de urgenţă. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern şi peste două săptămâni va fi ordonanţa. (...) Sunt modificările din Legea Educaţiei care permit tot ciclul - de la responsabilitatea şi semnătura rectorului... Am corectat, demnitarii nu mai sunt trataţi altfel. Deci, nu sunt poveşti, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiţi, sunt oameni ca şi noi", a declarat ministrul Educaţiei la o dezbatere la GDS.

Adrian Curaj a explicat că legislaţia în domeniu nu era clară. "Am tăiat toate inadvertenţele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor şi dispoziţii tranzitorii pentru trecut. (...) Nu au fost niciodată puse unitar. În două săptămâni va fi ordonanţa de urgenţă, iar HG-ul de modificare a codului şcolilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, deoarece trebuie să intre în consultare publică", a explicat ministrul Educaţiei.

*** Preşedinţii PSD şi UNPR, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, au semnat, joi, un protocol care prevede colaborarea celor formaţiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din aceasta toamnă, în funcţie de rezultatul la alegerile locale.

"Eu am avut o relaţie foarte serioasă şi de cuvânt cu PSD. Am stabilit cu dl. preşedinte Dragnea că, şi în funcţie de performanţa noastră parlamentară, vom avea liste comune pentru alegerile parlamentare", a declarat Gabriel Oprea.

Liviu Dragnea a subliniat că nici pentru PSD nu este prevăzut în document un număr de locuri eligibile.

"Am ajuns amândoi la concluzia că, dacă vrem să facem o înţelegere serioasă în condiţiile în care cele două partide au avut o relaţie foarte bună, UNPR a fost un partener corect şi loial, nu are rost să vindem pielea ursului din pădure. După alegerile locale vom face o analiză, (...) vom vedea ce şanse avem şi, în funcţie de mai multe date, vom lua o decizie. Nici PSD nu are un număr de voturi eligibile, nici UNPR", a precizat liderul PSD.

El a mai spus că PSD este interesat să parafeze un protocol cu ALDE, existând şanse ca acesta să fie semnat în perioada următoare.

Liberalii au criticat protocolul de colaborare PSD - UNPR susţinând că reprezintă "o premieră" în politica românească, deoarece este pentru prima dată când partide politice "asumă în mod oficial blocarea procesului legislativ".

"Înţelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii şi votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituţional referitor la statul de drept. În fapt, PSD şi UNPR se pot pronunţa împotriva legii, votând în consecinţă, dar nu pot din punct de vedere constituţional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea şi modificarea unei legi", arăta PNL într-un comunicat. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.