COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 2 aug /Agerpres/ - România păstrează, în prezent, "un sistem naţional integrat de intervenţii în situaţii de urgenţă care a dovedit că este eficient", în contextul în care, în multe ţări din Uniunea Europeană, aceste servicii sunt privatizate, a declarat miercuri, la evenimentul "Defence and Dialogue in Eastern Europe", şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

El a vorbit în cadrul panel-ului care a abordat relaţia dintre NATO şi UE. În context, el a menţionat că autorităţile române au apelat la aeronavele NATO pentru a transporta în străinătate răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015.

"Când am avut incendiul, am avut mulţi pacienţi ce trebuiau transportaţi în Marea Britanie şi Norvegia, iar distanţa era prea mare, 4-5 ore de zbor. Cei din Armată au sugerat să apelăm la capabilităţile NATO", a spus Arafat.

El a vorbit şi de riscurile privatizării serviciilor de urgenţă, în contextul în care acest lucru se întâmplă în ţări ale Uniunii Europene.

"Nu trebuie să uităm ONG-urile şi sectorul privat, sunt importante şi pentru NATO şi pentru UE. Un lucru trebuie să înţelegem - că o mare parte din infrastructura critică este în mâinile sectorului privat - energia, gazul. Şi astfel, sectorul privat trebuie să înţeleagă cum să fie rezilient. Dacă nu dau dovadă de rezilienţă, populaţia va fi fără apă, fără electricitate în timpul unor urgenţe majore. Dacă acum 20 de ani aceste aspecte erau în mâinile guvernelor, acum nu mai sunt, e cazul multor ţări", a detaliat el.

De asemenea, Arafat a apreciat că înlocuirea sectorului de urgenţe public cu cel privat este "un aspect faţă de care trebuie să fim foarte atenţi în România".

"Fiecare serviciu este pus pe masa competiţiei, iar asta a dus, în multe ţări, la pierderea serviciilor de urgenţă. Aşa că, în România spunem că acesta nu este un serviciu, este o misiune a statului şi astfel nu o să facem o licitaţie pentru asta. Este o presiune enormă în ceea ce priveşte împărţirea serviciului de urgenţe în bucăţele pentru sectorul privat", a adăugat Raed Arafat.

Arafat a făcut o comparaţie cu domeniul apărării. "E ca şi cum ai împărţi armata în bucăţi şi ai pune la licitaţie cine se ocupă de Marină, cine se ocupă de alte domenii. Lucrurile nu funcţionează aşa", a subliniat şeful DSU.

"În România pot spune că, în acest moment, suntem mândri că păstrăm un sistem naţional integrat de intervenţii în situaţii de urgenţă care a dovedit că este eficient", şi-a încheiat Arafat intervenţia.

Evenimentul "Defence and Dialogue in Eastern Europe", organizat la Bucureşti în perioada 31 iulie - 5 august de EAD Society, aduce în discuţie provocările de securitate actuale la adresa României şi a ţărilor membre NATO. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.