COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Constanţa, 21 iul /Agerpres/ - O variantă de testare a Serviciului integrat de monitorizare a calităţii apei mării, în zona staţiunii Mamaia, precum şi informaţiile furnizate de staţia oceanografică de monitorizare în timp real a parametrilor fizici ai apelor marine din respectiva staţiune au fost prezentate vineri de reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ''Grigore Antipa'' din Constanţa, aplicaţia online realizată fiind parte a unui proiect european în valoare de 50.000 de euro.

Termenul de realizare a formei finale a aplicaţiei este octombrie 2017, variantei de testare prezentate urmând a i se aduce completările necesare.

Potrivit directorului INCDM, Simion Nicolaev, principalii parametri ai apei mării pe care turiştii şi toţi cei interesaţi îi vor putea afla accesând aplicaţia sunt temperatura, salinitatea, curenţii, înălţimea valurilor.

''Am selectat şase parametri, cei mai importanţi, care au conexiune directă cu posibilităţile de exercitare a turismului şi îmbăierii, inclusiv de asigurare a securităţii turiştilor în apele de îmbăiere. Le punem la dispoziţia publicului pentru a fi folosite în scopul de protejare a turiştilor şi de a facilita managementul în zonele de îmbăiere, inclusiv deplasarea turiştilor dintr-o zonă în alta. (...) Deocamdată avem două etape realizate, datele în timp real pe care le culegem în Baia Mamaia, de la staţie, şi cea de a doua aplicaţie de model pe care acum o validăm cu datele necesare. Deocamdată aplicaţia este limitată numai pentru această zonă, ne vom gândi pentru extindere în viitor. Ca principali parametri - temperatură, salinitate, curent, vânt şi val, dar şi valori absolute ale vitezei vântului, curenţilor şi înălţimii valului", a spus Nicolaev.

Aplicaţia poate fi deschisă accesând pagina web iswim.rmri.ro.

''Rezultatele proiectului pot fi accesate printr-o pagină web, oricine o poate deschide de pe telefonul mobil, pe internet, smartphone, foarte uşor. Utilizatorul poate selecta între circulaţia marină şi parametrii meteorologici, (...) de asemenea, cei cu vaporaşe, hidrobicliclete, care urmăresc să aibă o anumită imagine vizavi de curenţii corpurilor de apă pot selecta magnitudinea vitezei curentului, cât de mare este viteza curentului în zona de interes. Pot vedea temperatura apei, salinitatea'', a menţionat cercetătorul ştiinţific Răzvan Mateescu, de la INCDM ''Grigore Antipa''. AGERPRES/(A - autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.