COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 iul /Agerpres/ - Persoanele care sunt victime ale violenţei domestice au nevoie şi de un ordin de protecţie provizoriu, dat de poliţist, iar acesta va fi pus în aplicare odată cu adoptarea modificărilor Legii 217/2003, a afirmat joi Aurelia Drăghici, secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).

"Ne propunem să schimbăm paradigma în ceea ce priveşte abordarea victimei violenţei domestice, să o punem astfel în centrul acţiunii multidisciplinare, astfel încât în timp real, printr-un management integrat şi prin anumite norme, proceduri şi mecanisme pe care le vom include în legislaţia secundară, să putem de îndată să luăm măsuri în favoarea victimei pentru înlăturarea agresorului şi pentru protejarea ei", a declarat Aurelia Drăghici, prezentă la lansarea unui studiu de către Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF).

Ea a arătat că ordinul de protecţie provizoriu va funcţiona în trei paşi majori.

"Primul şi cel mai important pas este reprezentat de intervenţia poliţistului de proximitate care, semnalat prin orice mijloace de informare - telefonic, plângere scrisă, vecini -, odată ajuns la domiciliul victimei, constată actul de violenţă domestică, colectează probe directe şi indirecte şi completează o fişă de risc, care va cuprinde nişte criterii foarte clare, prin care se vor evalua nivelurile de risc în legătură cu victima. Dacă poliţistul identifică un grad maxim de risc, atunci putem intra în zona penală şi cu posibilitate de reţinere de către poliţist pentru 24 de ore", a arătat Drăghici.

Potrivit acesteia, ordinul provizoriu reprezintă o măsură strict administrativă şi primul pas pentru obţinerea lui este reprezentat de acţiunea poliţistului.

''Următoarea etapă este prezentarea de către poliţist a ordinului de protecţie împreună cu probele directe şi indirecte colectate şi cu fişa de risc către procuror. Acesta, pe baza probelor administrate şi analizate şi pe baza fişei de risc completate de poliţist urmează să confirme sau să infirme, pentru că nu toate ordinele de protecţie provizorii vor fi confirmate sau agreate, după care vor fi înaintate către judecători. În tot acest timp, pe legislaţia secundară, urmărim acele norme şi proceduri care să protejeze de îndată victima - o echipă multidisciplinară din care va face parte poliţistul, dar deopotrivă va fi accesat asistentul social, un adăpost pentru protecţia femeii, consiliere", a susţinut secretarul de stat.

Ea a arătat că modificările la Legea 217/2003 vor fi adoptate în Parlament cel mai probabil la sfârşitul lunii octombrie.

Totodată, Aurelia Drăghici a subliniat că trebuie rezolvată şi problema agresiunii online, cu care se confruntă şi ea, dar acest fenomen "este extrem de greu de sancţionat".

72 din cele 371 de cazuri de omor înregistrate în 2016 - (19,4%) - s-au petrecut în familie şi în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, arată rezultatele unui studiu prezentat joi de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF).

Numărul de cazuri de omor în familie a scăzut comparativ cu 2014, când s-au înregistrat 82 din totalul de 380, dar şi faţă de 2015 când au fost înregistrate 99 în familie din totalul de 395.

Din datele studiului rezultă că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, la fiecare patru zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie, iar la fiecare două zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual de un adult din familie. AGERPRES/(A, AS - autor: Carmen Velicu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.